Folkets Idrettspris: Veltas elleville VM-dager

To gull, ett sølv og én bronse. Alt sammen i løpet av en uke. Snakk om utrolige VM-dager for Rune Velta i Falun.

OPPTUR: Rune Velta tok fire medaljer under ski-VM i Falun. Her fra da han sikret seg gullet i normalbakken. Foto Hans Arne Vedlog
OPPTUR: Rune Velta tok fire medaljer under ski-VM i Falun. Her fra da han sikret seg gullet i normalbakken. Foto Hans Arne Vedlog Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• Stem på din Folkets Idrettspris-kandidat lenger ned i saken! Vi trekker ut tre vinnere som får tilsendt gavekort til en verdi av 1000 kroner.

Skihopperen er blant de tolv kandidatene som er nominert til Folkets Idrettspris her i Dagbladet. Og naturligvis er utgangspunktet vinterens ski-VM i Falun.

De mannlige hopperne kunne ta medaljer i fire konkurranser: Normalbakke, miks lagkonkurranse, stor bakke og vanlig lagkonkurranse. 26-åringen fra Lommedalen tok medalje i alle renn.

- Fantastisk - Det føles fantastisk deilig. Jeg ble slått ut, og hadde problemer med å stå.

Slik kommenterte Velta gullet i normalbakken, rennet som innledet VM. Seieren kom så å si fra intet. Fakta er at han aldri har vunnet et individuelt renn i verdenscupen. Velta er sliteren som har jobbet knallhardt i det stille. Plutselig befant han seg på toppen av pallen, 0,4 poeng foran tyskeren Severin Freund.

Et brøl var på sin plass. Hopp-Norge var i jubelrus!

Henger høyt Sitt andre gull tok han i lagkonkurransen, på hopplekenes siste dag. De norske gutta slo Østerrike og Polen med klar margin. Velta var ankermannen som hoppet triumfen i mål.

Gull i lagkonkurranse var noe nordmennene snakket om på forhånd: Det henger svært høyt. De har over 200 reisedager i året. Å kunne vinne noe sammen, sprøyter energi inn i gruppa. Det er «vi» mot «resten av verden». Og den følelsen taklet Velta og co. strålende.

I miks lagkonkurranse ble det sølv. Her hopper to kvinner og to menn. Velta var på lag med Anders Bardal, Line Jahr og Maren Lundby. I stor bakke tok han bronse, noe som sikret medalje av alle valører.

Etterlengtet Mesterskapet var en etterlengtet opptur. Etterpå fikk han en pizza i Lommedalen i Bærum oppkalt etter seg, «Runes Triumf». Og i sommer kjøpte han og samboer Marthe Breen ny leilighet.

Denne sesongen har startet verre, med hopptekniske problemer. Det kan du lese mer om her.

Men Velta har fått navnet sitt skrevet inn i historiebøkene. I normalbakken er det bare fire nordmenn som har vunnet VM-gull: Velta, Anders Bardal (2013), Bjørn Wirkola (1966) og Toralf Engan (1962).

Tidligere vinnere av Folkets Idrettspris:

1990: Johann Olav Koss
1991: Johann Olav Koss
1992: Vegard Ulvang
1993: Drillos
1994: Johann Olav Koss
1995: Bjørn Dæhlie
1996: Vebjørn Rodal
1997: Rosenborg
1998: Drillos
1999: Håndballjentene
2000: Knut Holmann
2001: John Arne Riise
2002: Petter Solberg
2003: Petter Solberg
2004: Andreas Thorkildsen
2005: Thor Hushovd
2006: Ole Einar Bjørndalen
2007: Aksel Lund Svindal
2008: Håndballjentene
2009: Magnus Carlsen
2010: Thor Hushovd
2011: Cecilia Brækhus
2012: Magnus Carlsen
2013: Magnus Carlsen
2014: Magnus Carlsen

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer