DRONNINGEN OG SKIPRINSESSA: Therese Johaugs VM-gull på tremila vakte begeistring i alle samfunnslag.Foto: Lise Åserud / Scanpix
DRONNINGEN OG SKIPRINSESSA: Therese Johaugs VM-gull på tremila vakte begeistring i alle samfunnslag.Foto: Lise Åserud / ScanpixVis mer

Folkets prinsesse

Det var dagen da Marit Bjørgen skulle krones til tidenes VM-dronning. I stedet ble det kroning av en skiprinsesse.

Stem nederst i saken, og du kan bli en av 12 vinnere som får tilsendt gavekort på XXL til en verdi av 200 kroner.

(Dagbladet): 5. mars 2011. Sola skinner endelig fra blå himmel over Holmenkollen. Titusener av forventningsfulle tilskuere strømmer opp mot VM-anlegget og videre inn i Nordmarka — med norske flagg og noe godt på termosen.

De fleste regner nok med dette er dagen da Marit Bjørgen skal kopiere Jelena Välbes rekord fra VM i Trondheim i 1997. Fem gull på fem starter.

Det finnes egentlig bare to reelle utfordrere på den avsluttende tremila. Den polske maskina Justyna Kowalzcyk. Og lille Therese Johaug, 22 år gammel, fra Dalsbygda lengst nord i Østerdalen.

Styggsterk i Styggedalen Etter ei mil henger fem jenter med. Bjørgen, Johaug, Kowalczyk, Charlotte Kalla og Kristin Størmer Steira.

I SÆRKLASSE: Ingen klarte å følge Therese Johaug i bakkene i Nordmarka på den siste VM-distansen. Det ble gull på tremila.
I SÆRKLASSE: Ingen klarte å følge Therese Johaug i bakkene i Nordmarka på den siste VM-distansen. Det ble gull på tremila. Vis mer

Ei mil senere er løpet avgjort. Og ikke av den de fleste hadde trodd. For de som måtte slippe i Styggedalen, var ikke Kowalczyk og Johaug. Det var Kowalczyk og Bjørgen.

Klokka sju minutter på halv to har Therese Johaug lagt Gratishaugen bak seg for siste gang. På sekunderingslappen landslagstrener Egil Kristiansen viser fram ved inngangen til skistadion, står det enkelt og greit: «Gull. Gull. Verdensmester.».

Kongeklem Tårene spratt da Johaug noen hundre meter senere kunne feire med VMs lengste og kraftigste jubelbrøl: «JAAAAAAAAAA!». Og det var ikke bare verdensmesteren som felte tårer. En hel nasjon gråt av glede over lille Thereses store bragd.

Selv på kongetribunen var det blanke blikk. Og mer ekte idrettsglede enn det som ble vist da Johaug senere fikk seierklemmen av Kong Harald (eller var det omvendt?), skal man rett og slett lete en stund for å finne.

Tremilsgullet er det Johaug vil huskes for, både i 2011 og om 50 år.  

Men det er bare toppen av ei kransekake med mange ringer, mye melis og rikelig med smellbongbonger i 2011.

Den umulige seieren Moroa startet under Tour de Ski. 9. januar klatret hun monsterbakken i Val di Fiemme i et tempo som ingen kvinne før hadde gjort. Det holdt til en overraskende og imponere de andreplass sammenlagt — den beste plasseringen av en norsk kvinne i touren siden Marit Bjørgen ble nummer to i den første utgaven i 2007.

VM i Holmenkollen var også innbringende før tremilstriumfen. Det startet med bronse på 15-kilometeren. Og Johaug gjorde en viktig jobb da de norske jentene oppskriftsmessig tok gull i stafetten.

For fortsettelsen var likevel det som skjedde i Lahti helga etter VM kanskje den aller viktigste begivenheten for Johaug selv. Da gjorde hun det de fleste trodde var umulig. Hun vant spurten mot Justyna Kowalczyk! Med det tok hun sin aller første verdenscupseier.

Nå er Therese Johaug Norges heteste sponsorobjekt. Og frierbrevene renner inn.

Kan året krones med Folkets idrettspris til Folkets prinsesse?

Stem nederst i saken, og du kan bli en av 12 vinnere som får tilsendt gavekort på XXL til en verdi av 200 kroner.