Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Folkets ridder

Han ville aldri latt seg tiltale Sir Eggen. I stedet er Nils Arne Eggen glad for at han kan representere det folkelige Norge.

ORKANGER (Dagbladet): I går ble han slått til Ridder av St. Olavs Orden under en høytidelig seremoni på hjemmebane i Orkdal.

Og selv om Eggen var både rørt og stolt, vil han ikke høre snakk om at han fortjener å bli tiltalt som kollega Sir Alex Ferguson.

- Nei, aldri i verden. Rosenborg er folkelige. Jeg vet ikke engang hvordan en ridder av St. Olavs orden skal oppføre seg. Det eneste ridderlige ved meg, er at jeg er medeier av hesten Archie, sier Eggen.

Én av få

Han var tilbake i manesjen for fullt i går. Denne gangen som ridder. Og ettersom Eggen er en av ytterst få fra idrettsmiljøet som har fått utmerkelsen, håper han det bidrar til å gjøre den mer folkelig.

I sedvanlig stil filosoferte han rundt sin nye utmerkelse.

- Kultur er alt som mennesket utfører og etterlater seg. Det er veldig dumt hvis dette tolkes som finkultur forbeholdt embetsmenn. Jeg synes det er kjempeflott hvis jeg kan oppfattes som representant for en gruppe som er ny.

- Så du håper du kan bidra til å folkeliggjøre St. Olavs Orden?

- Ja, det håper jeg virkelig. Da får prisen størrer verdi og det blir mer oppmerksomhet rundt den, sier Eggen.

For RBK-legenden innrømmer at han er stolt. Da han fikk telefonen fra Orkdal-ordfører Gunnar H. Lysholm lille julaften i fjor, ble han tatt på senga.

Den første reaksjonen var at han ikke fortjente utmerkelsen. Men så fant Eggen ut at han ikke kunne takke nei.

- Slikt er jo en stor ære for alle, det. Jeg blir jo veldig stolt over at det møter opp en full kinosal for å vise at de setter pris på meg, selv om jeg ikke er så opptatt av priser og utmerkelser. Men altså: Hvis jeg mot formodning skulle få invitasjon der det er vanlig å ha på seg slike medaljer og smykker, vil jeg nok henge den på, gliser Eggen.

Men han vil ikke ha fokus på egen person altfor lenge. 61-åringen trekker på ny de store linjene:

- Jeg er monarkist, og jeg tror på sakramentene selv om jeg ikke er spesielt religiøs. Poenget er at samfunnet trenger faste knagger, slik som disse ordenene. Det er flott at folk som har gjort en god samfunnstjeneste blir satt pris på, sier Eggen.

Hyllet av forbundene

I går ble han satt ettertrykkelig pris på. Blant dem som hyllet ham var visepresident i Norges Idrettsforbund Grethe Fossli, og generalsekretær Karen Espelund og president Per Ravn Omdal i Norges Fotballforbund.

I tillegg kom eldstesøster Helga Moore på overraskelsesbesøk far San Diego i USA.

De fleste talerne trakk inn Nils Arne Eggens favorittforfatter, Henrik Ibsen. Og den som traff best var Adresseavisens sportskommentator Otto Ulseth, som siterte Peer Gynt:

- Akk! La ingen beskjedenhet råde i en stund som denne!

HYLLET: Tidligere Rosenborg-trener Nils Arne Eggen ble i går slått til ridder 1. klasse av St. Olavs Orden i et fullsatt Orkdal Kulturhus. - Det eneste ridderlige ved meg, er at jeg er medeier av hesten Archie, pararerte en Eggen i storform.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media