Folkets Riise

Folket har talt: Liverpool-stjernen John Arne Riise er den norske idrettsutøveren som har gjort seg fortjent til Folkes Idrettspris. I avstemning på nett og SMS vant han med god margin foran Petter Solberg og Bente Skari.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

JOHN ARNE RIISE har det siste halve året spilt seg til fast plass på et av verdens beste klubblag i verdens største idrett. Liverpool vant UEFA-cupen, ligacupen og FA-cupen uten Riise. Da han kom til klubben i sommer, markerte han seg umiddelbart med scoring da Liverpool slo Bayern München i superfinalen. For første gang går Folkets Idrettspris til en utøver som ikke kan vise til en mesterskaps-tittel i den perioden kåringen gjelder. Riise ble fransk serimester med Monaco i 2000. Nå er målet hans å vinne noe med Liverpool .

DE SOM HEVDER at fotballspillere ikke er toppidrettsutøvere burde tatt seg en prat med Riise. Han har trent knallhardt siden han var guttunge og drev allerede som 15-åring med egne morgentreninger i tillegg til treningene med Ålesund på kveldstid. Han er stort sett best i alle fysiske tester og kunne gjort det skarpt i mange andre idretter enn fotball. Riise er ingen typisk nordmann, men kanskje typisk sunnmøring: Stor i kjeften, selvbevisst og glad i peng er. Han var mangemillionær allerede som 17-åring. Samboeren sier John Arne allerede som tre-åring hadde bestemt seg for å bli proff. Nå har han som 21-åring allerede vært det i tre år.

YOU NEVER WALK ALONE er Liverpools motto og mamma Bente Riise har en stor del av æren for sønnens suksess. Det skal noe til, som foreldre, å la en guttunge flytte til Monaco, helt alene, uten kjennskap til språk og kultur og uten å ha fullført videregående. Men mammaen slapp ikke kontrollen over sønnen. Hun sørget for at proffkontrakten inneholdt flere sosiale betingelser som f.eks. et stort antall gratis reiser mellom Ålesund og Monaco for familien. Som agent sørger hun fortsatt for full kontroll over sønnens bevegelser og uttalelser utenfor Anfield Road og Melwood Ground(treningsfeltet) _ av og til så detaljert at det irriterer gutten som er blitt brått voksen på tre år. Han har ikke bare klart seg selv i to land, han har lært seg fransk og engelsk og etablert seg med egen familie.

NOEN NYRIKE norske fotba llgutter har ikke lært seg overgangen til en plutselig stjernestatus og et proffliv med masse fritid. John Arne Riise bruker ikke fritida på TV- og videospill. Han bruker den på samboeren Guri og datteren Ariane. Den norske janteloven rammer også Riise som tør å være så typisk unorsk at han snakker høyt om at han har spilt en god kamp når han scorer årets goal-kandidater mot Everton, Manchester United og Newcastle. Men både John Arne og «den gale agentmammaen» kan ta det med ro.

FOLKETS IDRETTSPRIS fra Dagbladet har siden 1990 etablert seg som den gjeveste av alle idrettspriser selv om Dan Børge Akerø og Kjell O. Kran i kveld lanserer et alternativ i en direktesendt TV-galla. John Arne Riise er ikke best i snodige kategorier som styrke og kraft, spenst og estestikk, mellomdistanse, konsentrasjon eller kondisjon, men tar du samtlige av disse egenskapene kombinert med ball, var han Norges beste idrettsutøver i fjor. Og folkets største helt akkurat nå.

<B>MÅLJUBEL: John Arne Riise jubler hemningsløst etter kanonscoringen mot Manchester United i november.
<B>BEVISET:</B> Dagbladets sportsredaktør Tormod Haugstad overrekker Folkets Idrettspris til John Arne Riise.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer