Folkets tillit

Godt over halve nasjonen tror at Åge Hareide tar Norge til VM i Tyskland 2006. Landslagstreneren takker for tilliten og ber folket komme seg på kamp.

SAS-HOTELLET (Dagbladet): I en undersøkelse gjort for Dagbladet spør MMI helt konkret «Tror du Norges herrelandslag i fotball klarer å kvalifisere seg til fotball-VM i 2006?». 57 prosent av de totalt 1001 intervjuede svarer et rungende ja. Og mens 23 prosent svarer nei, sitter 18 prosent på gjerdet.

Og venter på resultatene fra de første kvalifiseringskampene til høsten.

- Alle drosjesjåfører i Oslo med utenlandsk opprinnelse kommer til meg og sier «bra Åge, dette klarer du - nå går vi til VM». Denne undersøkelsen favner folkets følelser litt lengre enn drosja. Og tallene er gledelige - det er viktig at folket tror på oss.

- Det er klart at vi jobber steinhardt for en fotballsommer i Tyskland om to år.

Skjerp deg, Bondevik

59 prosent av mennene og 55 prosent av kvinnene ser Norge som en sikker deltaker i VM 2006. Går man inn på landsdelene er troen sterkest i Møre og Romsdal/Trøndelag med hele 68 prosent. Og partipolitisk er det Ap-velgerne som jubler høyest over nye Norge og Åge Hareide.

Der i partiet tror hele 70 prosent at Norge går til VM.

- At optimismen er størst i Møre og Romsdal/Trøndelag, er kanskje ikke så rart - det er jo der jeg har min tilknytning, sier Åge Hareide til Dagbladet. - Da er det langt verre med troen i Kristelig Folkeparti. For jeg leser her at bare halvparten av KrF-velgerne tror vi klarer det.

- Det må Bondevik se å få gjort noe med.

Mellom Høyre og Ap

Men hva tror Åge Hareide? Hvilke tanker går mannen bak snuoperasjonen rundt med - han som i løpet av vinter, vår og noen enkle motstandere igjen har gjort fotballandslaget til et positivt samtaleemne?

- Jeg er i hvert fall sterkere i troen enn KrF-velgerne, sier Norges landslagssjef. - Et sted mellom Høyre (62 prosent) og Arbeiderpartiet (70) kan du vel plassere meg. Og støtten fra Stoltenbergs folk er jo helt enorm - tenk at sju av ti fra et parti som oppnår 25 prosents oppslutning i valg, tror vi går til VM.

- Det er forferdelig mange fotballsupportere.

Men:

- Dette er en følelse som vil forandre seg med kampene, fortsetter Hareide. - Og forhåpentligvis vil troen øke. For målet og håpet er jo selvfølgelig at vi skal til VM. Samtidig oppfordrer jeg alle til å komme på kampene våre.

- Snakker du om VM-tur på direkten?

- La meg si det sånn - play-off skal vi klare. Vi kan jo ikke bare feie Italia til side og si at de ikke er favoritter. Men mye kan bli gjort allerede i den første kvalifiseringskampen 4. september når vi møter italienerne i Italia.

- Jeg er veldig spent på den kampen.

Hold av 4. september

Og spenningen har sine åpenbare årsaker:

- Hvordan Italia vil se ut 4. september, vil være litt avhengig av EM-innsatsen deres, fortsetter Hareide. - De kan jo være i alt fra seiersrus til litt mislykket rus. Men uansett - tidspunktet for kampen er perfekt for oss.

- 4. september er en god tid for å gjøre et bra resultat mot Italia borte.FOTBALLPOLITISK FOTNOTE: Gifte, samboere og ugifte ligger over og ved landsgjennomsnittet for sterk VM-tro. Det er de fraskilte og separerte som trekker tallene ned. Så det er vel i hjemmets dyner som på fotballbanen - har du først brutt mønsteret og gått på en kavring på bakrommet, er det vanskelig å reise seg. Alle kan jo ikke regne med at det kommer en Åge Hareide og åpner den døra du akkurat har fått i trynet.

FOLKETS LAG: Det norske folk jubler for Magne Hoseth og de norske landslagsgutta, og tror de klarer å komme seg til fotball-VM i 2006.