Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Follo-treneren fryktet represalier

Har fortalt politiet om innblanding i mulige ulovligheter.

IDENTIFISERT: Follo-styreleder Ole Bjørn Fausa fortalte på en pressekonferanse at klubbens hovedtrener Hans-Erik Eriksen har innrømmet å ha tatt del i mulige ulovligheter. Dagbladet møtte Follo-treneren i går etter at han hadde vært i politiavhør. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
IDENTIFISERT: Follo-styreleder Ole Bjørn Fausa fortalte på en pressekonferanse at klubbens hovedtrener Hans-Erik Eriksen har innrømmet å ha tatt del i mulige ulovligheter. Dagbladet møtte Follo-treneren i går etter at han hadde vært i politiavhør. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

ULLEVAAL STADION (Dagbladet): På en pressekonferanse på Ullevaal stadion i ettermiddag, innrømmet Follos styreleder Ole Bjørn Fausa at klubbens hovedtrener Hans-Erik Eriksen i politiavhør har innrømmet å ha vært involvert i mulige ulovligheter mange år tilbake i tid.

- I går kveld fikk vi kjennskap til at en ansatt i Follo Fotballklubb skulle ha vært involvert i mulige ulovligheter mange år tilbake i tid. Denne ansatte er i dag vår hovedtrener, sier Fausa.

- Vi satte oss da ned med Eriksen i går kveld, og ba ham redegjøre for alt han visste. Han fortalte da, at for mange år siden, hadde han vært involvert i noen ting som han er veldig tydelig på ikke handler om kampfiksing. Men han innrømmet at det var ulovlige ting som lå på utsiden og som var knyttet inn mot det miljøet som eventuelt måtte drive med kampfiksing, fortsetter styrelederen.

- Dette var veldig vanskelig og smertelig for ham, men han forsto veldig klart at han kunne ha vesentlig informasjon i forhold til å lede politiet til reiret de snakker om på sine pressekonferanser. Samtidig måtte han erkjenne at han har gjort noen ting i utsiden av sakskomplekset, som han ikke var glad for i ettertid, og som muligens kan være ulovlig, forteller Fausa.

Frykt for represalier Fausa forteller at Eriksen fryktet konsekvensene dersom han sto fram med opplysningene som daterer seg flere år tilbake.

- Han opplevde at det har vært mulig at han kunne bli utsatt for represalier om han sto fram med denne informasjonen som lå åtte år tilbake i tid, sier styrelederen til Dagbladet

- Hvorfor ikke nevnte han ikke dette for politiet i første avhør?

- Jeg tror han syntes det var ubehagelig å nevne den delen av det som han mener ligger på utsiden av sakskomplekset. Det gjorde at han følte det var vanskelig i går, og at det også er et element av mulige trusler. Han følte i første samtale at det var vanskelig for ham å innrømme visse sider. Seinere på kvelden forsto han at han måtte få be om å komme inn og avgi forklaring på nytt. Han forsto at han var avgjørende for å komme inn mot kjernen av det politiet definerer som et reir, sier Fausa til Dagbladet.

- Ubehageligheter kan være vanskelig å innrømme, særlig hvis du frykter represalier, legger han til.

Lettelse Ryktene om Eriksens involvering har versert i en stund, og han ble konfrontert med dem i 2010. I går ble det en ny konfrontasjon.

- Han har vært i vanskelig situasjon, og da vi fikk ny informasjon i går, hadde vi behov for å sette oss ned og ta en grundig prat, sier Fausa.

- Var det dere som tok initiativet til denne praten?

- Ja, og det tror jeg var en veldig lettelse for ham. I går var det veldig tungt for ham, mens i dag er han ekstremt lettet. Han sprudlet nesten på telefonen, sier Fausa.

Henviser til politiet Styrelederen vil ikke gå nærmere inn på hva slags forhold Eriksen nå har brakt til torgs, og overlater til politiet å styre informasjonsflyten.

ALVORSTYNGET: Styreleder Ole Bjørn Fausa i Follo kunne i ettermiddag fortelle at klubbens hovedtrener Hans-Erik Eriksen har innrømmet at han kan ha tatt del i ulovligheter.Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix
ALVORSTYNGET: Styreleder Ole Bjørn Fausa i Follo kunne i ettermiddag fortelle at klubbens hovedtrener Hans-Erik Eriksen har innrømmet at han kan ha tatt del i ulovligheter.Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix Vis mer

- Jeg tror det er viktig at politiet får redegjøre for forholdene. Han er tydelig på at han ikke har deltatt i kampmanipulasjon, men at han har hatt kontakt med personer i dette miljøet. Jeg vil ikke gå nærmere inn på detaljene rundt detaljene, og føler politiet må redegjøre nærmere for det, sier Fausa.

- Hvorfor har han hatt kontakt med dem?

- Det tror jeg politiet skal få redegjøre nærmere for. Det ligger langt tilbake i tid, men han har innrømmet visse ting. Jeg tror han var trener for en annen klubb i ett eller to av de aktuelle årene, og så har han vært spiller i ett eller to av de aktuelle årene.

- Var det i Follo?

- Det får politiet svare på, sier Fausa.

- Han måtte redegjøre for det han hadde gjort. Men han forsto at det var viktig å få informert politiet om det han visste, for å lette deres arbeid. Vi ringte derfor politiet i 22-tida og anmodet at han fikk komme inn for å forklare seg. Han har nå status som vitne i saken, og som mistenkt i forhold til de ulovlighetene i utkanten av sakskomplekset som han har vedkjent.

- Er det noen sammenheng mellom treneren og de tre siktede?

- Det er viktig å understreke at det ikke finnes noen link mellom det klubben har bidratt til å kaste lys over i forbindelse med Østsiden-kampen, og de forholdene som treneren vår har meddelt politiet i dag, sier Fausa.

Problematisk Generalsekretær Kjetil Siem i Norges Fotballforbund, som også var til stede på pressekonferansen, ser alvorlig på opplysningene Eriksen nå har kommet med.

- Nå får vi den første innrømmelsen på at noen har vært med på noe som kan defineres som ulovlig. Alt tyder på at det ikke er noen link mellom det som var opprinnelsen til dette, men det er likevel veldig alvorlig, sier Siem.
- Jeg snakket med treneren akkurat nå. Det var en voksen mann som tok tak i det, og som ville stå fram med navn. Det står det  respekt av, men det er selvfølgelig veldig tungt for ham å stå oppi det. Jeg er glad for at Follo har fått ham til å stå fram, og så får vi håpe at resten av saken blir etterforsket på vanlig måte, fortsetter han.
Siem legger ikke skjul på at han synes Eriksens involvering i kampfiksingssaken er problematisk sett i lys av hans jobb som hovedtrener i Follo.

- Vi vil henstille til at han ikke trener laget i neste kamp (mot Tromsø 2 på mandag). Men man kan ikke være for absolutt. Jeg kjenner ikke sakskomplekset godt nok, men i og med de innrømmelsene som har kommet, høres det ikke ut som det er klokt at han trener laget på mandag, sier Siem.
Utelukker ingenting Styreleder Fausa har tidligere kategorisk tilbakevist at det eksisterer en ukultur i Follo, men erkjenner nå at bildet ikke er like svart-hvitt.

- Jeg har sagt noe generelt om klubbens kultur, men på bakgrunn av de nye opplysningene i saken, kan vi nok si at noen av mine uttalelser i går kommer i et nytt lys. Det skal jeg veldig gjerne innrømme, sier Fausa.

Siste ukes begivenheter tatt i betraktning, vil ikke fotballpresident Ynge Hallén utelukke noe når han får spørsmål om saken også berører andre i Fotball-Norge.

- Vi kan ikke utelukke det. Derfor er vi veldig opptatte av at folk kommer med informasjon. Selv om det bare er rykter de ikke tror er noe, kan det være brikker i et større bilde, sier Hallén oppfordrende.

Fausa forteller om ei tung uke som styreleder i 2. divisjonsklubben.

- Det er en belastning å gå gjennom det vi har gjort den siste uka. Den pågåenheten vi har hatt i forhold til å finne informasjon, har gjort det tungt for mange av spillerne. Men jeg er så stolt over hvordan spillergruppa har respondert, så stolt at jeg nesten er rørt, sier Fausa.

- Kan dere ha en sånn trener i klubben?

- Det er tidlig, så vi vil ikke trekke noen konklusjon. Det er problematisk, men det er uklart hva slags art disse ulovlighetene har, om det er ubetydelig eller noe større. Jeg kan ikke gå inn på slike spekulasjoner, sier han til Dagbladet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media