KOM SEG GJENNOM:
Tross magetrøbbel sank Thor Hushovd verdifulle sprintpoeng i alpene fra Morzine til Saint-Jean-de-Maurienne under tirsdagens etappe i Tour de France
Foto: Heiko Junge / Scanpix
KOM SEG GJENNOM: Tross magetrøbbel sank Thor Hushovd verdifulle sprintpoeng i alpene fra Morzine til Saint-Jean-de-Maurienne under tirsdagens etappe i Tour de France Foto: Heiko Junge / ScanpixVis mer

- Følte jeg virkelig kom til å bli syk

Magen til Hushovd slo seg vrang.

|||Magen sviktet Thor Hushovd (32), men seks nye poeng i kampen om grønn trøye smakte bedre enn mat på tirsdagens Tour de France-etappe.

Den norske sprintkongen tok et «fjellstunt light» og sikret seks nye poeng etter 25,5 kilometer på den beinharde niendeetappen. Før fjellene satte inn for alvor, overrumplet Hushovd sine rivaler og gikk med i brudd.

Og målet ble nådd. I fjor vant Grimstad-mannen den grønne sprinttrøya med ti poeng til slutt.

- Hvert poeng kan bli avgjørende. Seks poeng er mange i denne konkurransen, og en vet aldri. Dagens mål ble nådd, sa Thor Hushovd til NTB.

- Jeg bestemte meg på hviledagen (mandag) for å prøve. Veiene kjenner jeg godt, og jeg var sikker på hva jeg skulle gjøre.

Magetrøbbel
Verken Alessandro Petacchi (114 poeng), Robbie McEwen (105) eller Mark Cavendish (85) var i nærheten av å våge og bli med i bruddet.

- Jeg kom perfekt med i bruddet og kunne kanskje blitt med over neste fjell også, men så dukket magetrøbbelet opp. Det var bom stopp i magen, og jeg fikk ikke spist noe. Jeg forsøkte å be legen om hjelp, men uten at det hjalp nevneverdig. Det ble en slitsom etappe sånn sett, fortalte 32-åringen.

Samtidig fikk han en teknisk feil med sykkelen og måtte slippe bruddet. Dermed handlet turen videre om å komme seg helskinnet til mål.

- En periode var jeg litt bekymret og følte at jeg virkelig kom til å bli syk. Jeg merket et eller annet allerede i første fjell. Kroppen hadde lyst til å spy, og jeg forsøkte, men det gikk ikke.

- Hva kan være årsaken?

- Det er nok varmen som gjør det. Jeg kan drikke kaldt vann, og så sier det bare stopp. Det er helt forferdelig. Det eneste som gikk ned var Cola, så det drakk jeg masse av.

Fjellstunt
Neste sprint var elleve mil og tre fjelltopper etter den første.

- Jeg hadde veldig lyst til å bli med videre, men visste det ikke ville bli tolv poeng uansett.

- Var det årets fjellstunt?

- Det vet en aldri. Men jeg fikk et tegn på at slikt går an, sa Thor Hushovd.

Cervélo-kapteinen syklet i mål 35 minutter bak etappevinner Sandy Casar på Tourens hardeste etappe hittil over 204,5 kilometer fra Morzine-Avoriaz til Saint-Jean-de-Maurienne.

Onsdag er det fransk nasjonaldag og svært prestisjefylt med seier for rittets 35 franskmenn. 10. etappe går over 179 kilometer fra Chambéry til Gap, som er OL-søkerby for vinterlekene i 2018.

Rytterne skal bestige svært vanskelige Côte de Laffrey, og Col du Noyer er også hard. Bakken er svært svingete, og den ødela karrieren til Joseba Beloki etter velten i 2003, der Lance Armstrongs berømte offroadsykling fant sted.

Trolig vil et brudd gå inn.

(NTB)