Erik Botheim

- Følte meg ikke ønsket noe sted

Han startet året med å bli fristilt fra kontrakten med Rosenborg. Nå er Erik Botheim (21) den dyreste norske spilleren som blir solgt ut av norsk fotball.

DØNN ÆRLIG: Erik Botheim forteller åpenhjertig om de siste ti månedene i sitt liv. Foto: Terje Pedersen / NTB
DØNN ÆRLIG: Erik Botheim forteller åpenhjertig om de siste ti månedene i sitt liv. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kalenderåret 2021 har vært en eneste stor berg-og-dal-bane for Erik Botheim.

Den karismatiske 21-åringen fra Kringsjå i Oslo har brukt året på å stå uten kontrakt i Rosenborg, til å nå være klar for den russiske toppklubben Krasnodar.

Mellom der har stjernespissen hatt ti måneder i Bodø/Glimt som fort anses som karrierens store høydepunkt så langt.

Medaljens bakside

Selv er hovedpersonen tydelig på at selv om han, med sine ord, lever den beste tida i sitt liv, har han ofte tenkt over vanskelig det var i tida før Glimt-eventyret startet.

- For tolv måneder siden visste jeg ikke hvilken retning jeg var på i livet, engang. Nå sitter jeg her og klar for å bli utenlandsproff. Det er helt uvirkelig. Man satt og lurte på hva man skulle, man var helt iskald, sier Botheim til Dagbladet.

Han snakker om utlånsperioden i Stabæk der han hutret og frøs ned benken på Nadderud, og returnerte med null scoringer på 15 kamper.

HARDE I HODET: Erik Botheim er takknemlig overfor Rosenborg, og blant andre Pål André Helland. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
HARDE I HODET: Erik Botheim er takknemlig overfor Rosenborg, og blant andre Pål André Helland. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB Vis mer

- Den verste tida var fra desember i fjor til jeg kom til Bodø. Da var det ikke noe gøy. Man følte seg ikke ønsket noe sted. Det var ordentlig tøffe måneder, forteller Botheim.

- Jeg har sett baksida av medaljen. Så jeg er ekstremt takknemlig for å ha gått igjennom det. Jeg tar ikke av med overgangen til Russland, jeg vet hvor jævlig den andre sida er.

Under den tunge tida mot slutten av Rosenborg-karrieren fant Botheim styrke i Gjermund Åsen, Pål André Helland og Gustav Valsvik, som alle sammen var på vei vekk fra RBK.

- Vi holdt sammen. Man fikk høre om interesse, men man kom jo ingen vei. Men jeg er veldig takknemlig for at vi var den gjengen på fire som holdt sammen og støtta hverandre. Selv om vi var for oss selv, sier Botheim.

De to førstnevnte tok turen sammen til Åråsen med Lillestrøm, mens Gustav Valsvik omsider signerte for Strømsgodset. Botheim tok veien, som kjent, til Bodø/Glimt.

ISKALD: Erik Botheim fikk lite til å stemme i Stabæk. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
ISKALD: Erik Botheim fikk lite til å stemme i Stabæk. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB Vis mer

- Ingenting å hevne meg over

Der ble han møtt med en ting han kanskje ikke hadde opplevd for mye av tidligere: nådeløs ærlighet.

- Ulrik Saltnes sa til meg etter første uka at jeg ikke hadde gjort en dritt, men at jeg fremdeles var i media hver dag. «Tenk når du scorer, hvordan det blir da», liksom. Kjetil Knutsen tok meg på kontoret før sesongen og sa at jeg ikke hadde vært god nok, at jeg måtte steppe opp. Det ble ikke pakka inn, sier Botheim.

Lyn-gutten omtaler Saltnes som en av de som har stått ham nærmest i tida i Glimt. For etter å ha blitt tuppet ut av RBK vokste Botheim fram til å bli en av Eliteseriens mest fryktede spisser ved hjelp av ærligheten til profiler som Saltnes, Knutsen og Glimts mentale trener, Bjørn Mannsverk.

ÆRLIGHET: Ulrik Saltnes og Kjetil Knutsen var dønn ærlige med Erik Botheim da han ankom fra Rosenborg. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
ÆRLIGHET: Ulrik Saltnes og Kjetil Knutsen var dønn ærlige med Erik Botheim da han ankom fra Rosenborg. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB Vis mer

Likevel vil ikke Botheim høre snakk om å peke nese eller bedrive hevntokt mot gamleklubben i Trondheim.

- Det har vært vinklet veldig negativt, det er jo mer gøy at det har gått som det har gått. Samfunnet er nok bygget litt slik at man vil se folk ta hevn. Jeg har ikke hatt noe å hevne meg over. Jeg hadde ingenting å slå i bordet med etter låneoppholdet i Stabæk, sier Botheim.

Han påpeker at han stadig har et godt forhold til Rosenborg, og har aldri hatt noe problem med å skjønne hvorfor han ikke ble satset på videre i klubben.

- Jeg har så lyst til å få sagt det. Media har prøvd å sette meg opp i situasjoner der jeg skal rakke ned på Rosenborg. Fakta er at vi har et godt forhold, og at Glimt skal ha all ære for at de turte å satse på meg. Det er det som er fakta, sier 21-åringen.

- Jeg er på ingen måte bitter. Jeg er egentlig bare takknemlig overfor Glimt. De hadde baller til å satse på en spiss som ikke hadde utrettet noen ting da de skulle erstatte Kasper Junker, som hadde dunka inn 25 mål. Det sier enormt mye om dem. Og det er sannheten.

GLADIATOR: José Mourinho og Romas superstjerner kunne gjøre fint lite for å stoppe Erik Botheim. Foto: Alessandra Tarantino / AP / NTB
GLADIATOR: José Mourinho og Romas superstjerner kunne gjøre fint lite for å stoppe Erik Botheim. Foto: Alessandra Tarantino / AP / NTB Vis mer

Megaovergangen

Det motet Glimt viste ble gjengjeldt i ti måneder med spinnville resultater. 22 scoringer på 46 kamper totalt, inkludert tre mål over to kamper i UEFA Conference League mot José Mourinho og AS Roma sier sitt.

I tillegg til 15 seriemål i Eliteserien, inkludert mål i debuten mot Glimts erkerival Tromsø, mot gamleklubben Rosenborg på Aspmyra og i gullkampen mot Mjøndalen i siste serierunde.

Det førte til at Krasnodar skal, etter rapportene, ha knyttet seg til en avtale som kan bli verdt hele 100 millioner kroner for Botheim. Og dersom summene stemmer, blir han den dyreste norske spilleren solgt fra norsk fotball noensinne.

- Det var en del interesse fra en del klubber, og i topp fem-ligaer i Europa. Jeg har fokusert på å bli ferdig med sesongen. Så har jeg snakket med Jim Solbakken, og hørt om mulighetene, sier Botheim.

SIGNERING: Erik Botheim under kontraktssigneringen med Krasnodar i München. Til venstre signerer klubbdirektør Vladimir Khashig under på papirene, mens agent Jim Solbakken følger med. Foto: Privat
SIGNERING: Erik Botheim under kontraktssigneringen med Krasnodar i München. Til venstre signerer klubbdirektør Vladimir Khashig under på papirene, mens agent Jim Solbakken følger med. Foto: Privat Vis mer

- Vi så på det som var best for min utvikling. Krasnodar kom på banen, og det virket kult. Det var det jeg ville.

- Vet du selv om du er tidenes dyreste norske spiller solgt ut av Norge?

- Jeg vet sånn cirka hvor mye jeg har kosta, ja. Jeg vil ikke kommentere noe på det. Men når de investerer så mye penger i meg så har de troa på meg, sier Botheim kryptisk.

Han forteller uansett at han kanskje ikke helt hadde hatt troa på at han skulle få oppleve noe av det samme som kompisen Erling Braut Haaland hadde da han signerte for Borussia Dortmund.

- Jeg var med da Erling gjorde sin medisinske undersøkelse med Borussia Dortmund. Jeg trodde aldri noe sånn skulle skje meg, sier Botheim, som brukte to dager i München på å gjennomføre den medisinske testen med Krasnodar.

BØTTELØFTERE: Erik Botheim kunne løfte tittelen som eliteseriemester sammen med lagkamerat Amahl Pellegrino. Foto: Terje Pedersen / NTB
BØTTELØFTERE: Erik Botheim kunne løfte tittelen som eliteseriemester sammen med lagkamerat Amahl Pellegrino. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

- Det er veldig, veldig profesjonelt. Det var en reality check for meg. Jeg tenkte «oi shit, nå skjer det.» Man klarer ikke helt tenke over det og slippe seg løs. Jeg prøver å sette det i perspektiv med hvordan jeg opplevde fjoråret. Da skjønte jeg alvoret.

Nå skal han dele garderobe med profiler som Rémy Cabella og Grzegorz Krychowiak i klubben som i skrivende stund ligger på femteplass i den russiske toppdivisjonen.

På 310 dager har Erik Botheim gått fra å være uønsket til uvurderlig i norsk fotball.

- Livet har blitt snudd på hodet. Jeg er bare ekstremt glad for sjansene jeg har fått. For meg var det fullstendig jackpot i Bodø/Glimt. Jeg har satt ting i perspektiv, og er nok veldig takknemlig for det jeg opplever.

- Man skal være forsiktig med å avskrive fotballspillere, og folk generelt. Noen ganger så trenger man bare å bli gitt en sjanse. Ting snur fort i livet, oppsummerer 21-åringen fra Kringsjå.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer