SYKLET OVER STREKEN MED EDVALD: Thor Hushovd tok det piano opp den siste stigningen og kom i mål 10 minutter etter vinneren. Men da var jobben for lengst gjort. 
Foto: Heiko Junge / Scanpix
SYKLET OVER STREKEN MED EDVALD: Thor Hushovd tok det piano opp den siste stigningen og kom i mål 10 minutter etter vinneren. Men da var jobben for lengst gjort. Foto: Heiko Junge / ScanpixVis mer

- Følte meg sinnssykt bra

Men Hushovd sier han ble tatt på senga én gang.

|||23 timer etter at Thor Hushovd (32) mistet poengtrøyen i Tour de France, kriget nordmannen seg gjennom fjellene til nytt overtak.

Mens spurtkanonene slet allerede i første fjell, benyttet Cervélo-kapteinen anledningen til å vise - nok en gang - hvem som er sjefen.

Resultat: Ti nye poeng på innlagte sprinter og seks poeng overtak i kampen om grønn trøye.

- Jeg har lært i dette gamet at det skifter fort. Jeg blir sulten og motivert av slikt. I morgen kan jeg tape den igjen, men jeg må bare være fokusert i spurtene og ikke rote det til slik jeg har gjort hittil. Da kan jeg ha denne trøya helt til Paris, fortalte Thor Hushovd til NTB.

Cervélo-kapteinen mistet trøyen til spurtkanonen Alessandro Petacchi etter torsdagens etappe. Da hadde Hushovd eiet den grønne sprinttrøyen i åtte dager.

Ti poeng
Dagen derpå gikk nordmannen gikk med i et 18-mannsbrudd på etappen over 210,5 kilometer fra Bourg-de-Péage til Mende, en krevende 12. etappe med fem kategoriserte fjell.

På dagens første innlagte sprint (etter 74,5 km) sanket Hushovd fire poeng og var likt med Alessandro Petacchi i poengkonkurransen. Kun italienerens hjelperytter, Grega Bole, slo nordmannen i sprinten.

På den andre sprinten (52 km fra mål) var det Hushovd som vant mann mot mann-duellen og tok seks nye poeng.

Dermed leder han med seks poeng totalt.

- Det ble støtet mye tidlig på flatene. Jeg ville ta det med ro, men følte meg sinnssykt bra i bakkene. Etter hvert kom jeg med i det riktige bruddet. Jeg brukte ikke mange krefter og følte meg bra i spurten, men ble tatt litt på senga av Bole. Det var greit nok. Jeg kunne tatt seks poeng, men endte med fire. Uansett er jeg veldig fornøyd med dagen og de ti poengene totalt jeg klarte å ta på en slik etappe, sa Hushovd.

Lang kamp
Mannen som kjemper om sin tredje poengkonkurranseseier i Touren spår at et brudd går til mål lørdag, men at det trolig blir massespurt om viktige poeng i hovedfeltet.

- Deretter må jeg bare ta det dag for dag.

Dag Otto Lauritzen, etappevinner fra 1987, mener Petacchi vil være med i kampen om grønt helt til Paris. Italieneren har ikke fullført Tour de France siden 2001.

- Petacchi kommer seg gjennom Pyreneene. Han er innbitt, så det blir kamp helt til døra, sa Lauritzen til NTB.

I fjor sørget Hushovd for en thriller om grønt på 17. etappe i Pyreneene, der den norske spurtkjempen gikk alene i brudd over fjellet Col des Saisies (1. kategori) og fikset tolv poeng i innlagte sprinter.

Stuntet sikret langt på vei seieren i poengkonkurransen mot erkerival Mark Cavendish.

(NTB)