-  Følte meg som en forbryter

Åge Hareide tar landslagspause som en lettet mann. Etter kampen mot Hviterussland følte han seg selv som en ettersøkt forbryter, som var ønsket, død eller levende.

Hareide innrømmet i går at usikkerheten etter de to første kvalik-kampene gnagde i ham på vei hjem til Molde.

-  Jeg satt på flytoget på vei til Gardermoen, og jeg følte meg som en forbryter. Vi hadde mislyktes, og jeg var mannen som hadde ansvaret. Jeg var «wanted, dead or alive», smiler han.

-  Jeg hadde jo egentlig ingen grunn til å føle det sånn. Ingen var ute etter å ta meg. Men i sitt eget hode lager man ofte bilder av situasjonen som er verre enn det virkelig er.

Kontrasten til gårsdagens utgave av samme mann er stor. For å ta cowboymetaforen helt ut. Hareide sto støtt, og så akkurat ut som en mann som hadde vunnet to revolverdueller.

-  Å vinne betyr alt. Jeg har en ekstrem vinnervilje. Og det er så mye lettere å jobbe videre etter en seier. Man slipper den tvilen man alltid sitter igjen med etter et tap.

Hummerfiske

For selv om Hareide følte presset etter den svake åpningen på VM-kvalifiseringen, måtte han riste den av seg.

-  Jeg er en type som brenner lyset i begge ender. Derfor måtte jeg bruke tid for meg selv. Jeg koblet av med hummerfiske på fjorden. Og jeg brukte mye tid på å se fotballkamper med mine aktuelle spillere, og jobbet hele tida med å forme et lag i hodet.

Og da Hareide samlet troppene foran kampene mot Skottland og Slovenia i forrige uke, hadde han fått restituert troen på at det han har jobbet med siden januar, fortsatt var vinner-resepten.

-  Sånn sett har jeg aldri vaklet i troen. Jeg har trodd på min visjon, og nå viser det seg hvor viktig den visjonen har vært. Jeg er sikker på at spillerne ikke følte at vi var presset foran Skottland-kampen. Jeg følte en ro, og en trygghet på at dette skulle vi greie, og jeg tror det smittet over på dem, sier Hareide.

Imponert

Og det tror han faktisk rett i. Veteran-back André Bergdølmo er vanvittig imponert over Åge Hareides jobb i forbindelse med de to siste landskampene.

-  Åge imponerer meg. Presset mot ham før Skottland-kampen var jo helt enormt. Men han viste det ikke, og den roen han hadde på spillermøtet før kampen i Skottland var utrolig. Sammenliknet med den siste tida under Semb, så var forskjellen enorm. Stemninga i laget kan ikke sammenliknes, sier Bergdølmo. Hareide selv, er ydmyk nok til å skjønne at han tok over på et gunstig tidspunkt.

-  Det var mye å rydde opp i i fjor høst, men alle konfliktene var åpne. Det hadde vært mye verre hvis det fantes skjulte konflikter i laget jeg ikke hadde sett med en gang. Da hadde det vært mye vanskeligere å få til en kulturforandring i laget.

Irritert

På pressemøtet i går kom Åge Hareide med korrekser til navngitte medier for oppslag han ikke likte i forkant av kampen mot Skottland.

Små utbrudd til tross, Åge Hareide er stort sett blid, og sjelden sint mer enn i ett sekund av gangen. Ifølge Stig Inge Bjørnebye begynner Hareide å likne mer og mer på Nils Arne Eggen under kamp.

-  Helt klart. I går bannet og ropte han mer og mer utover i kampen. Og da vi misset en sjanse til 4- 0, var det på det verste. Akkurat som Eggen. Jo mer vi vinner, jo sintere blir han, ler Bjørnebye.

13.OKT: NORGE-SLOVENIA 3-0: Åge Hareide gratulerte Jan Gunnar Solli etter Slovenia-bragden. - Å vinne betyr alt. Jeg har en ekstrem vinnervilje, sier Hareide.