GIR SEG: Maria Rydqvist (t.v.), her sammen med Maiken Caspersen Falla fra forrige sesongs utgave av Tour de Ski, legger skiene på hylla. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
GIR SEG: Maria Rydqvist (t.v.), her sammen med Maiken Caspersen Falla fra forrige sesongs utgave av Tour de Ski, legger skiene på hylla. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

Maria Rydqvist legger opp

Følte seg krenket av Ole Morten Iversen. Nå legger den svenske langrennsprofilen opp

Selv om OL i Pyeongchang venter kommende vinter, vil ikke frittalende Maria Rydqvist fortsette elitesatsingen som langrennsløper.

(Dagbladet): I VM i Falun i 2015 vant Maria Rydqvist VM-sølv på stafetten og var to sekunder unna bronse da hun endte på den sure 4. plassen på 10 kilometer fristil.

Det vil stå igjen som 34-åringens beste resultater når hun nå legger opp - selv om vinter-OL venter i Pyeongchang kommer vinter. Beslutningen ble tatt gradvis i løpet av den tunge fjorårssesongen.

- Jeg tenkte allerede i vinter at jeg begynte å bli ferdig som skiløper på toppnivå. Da jeg begynte i ny jobb, ble det ganske tydelig at jeg definitivt vil slutte. Elitesatsingen er over. Det kjennes veldig riktig ut å gi seg nå, avslører hun overfor Expressen.

Frittalende

Nå skal hun i stedet jobbe som prosjektleder i Vattenfall, som er sponsor til Sveriges Skiforbund.

NYTT LIV: Maria Rydqvist er lei av livet som langrennsløper. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
NYTT LIV: Maria Rydqvist er lei av livet som langrennsløper. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Vis mer

Rydqvist er lettet og glad for at beslutningen er tatt. 34-åringen er kjent for å være en frittalende utøver og slaktet blant annet FIS i vinter fordi jentenes fellesstart i Val Müstair var så kort.

Det har tidvis stormet rundt den svenske veteranen, ikke minst etter at hun gikk i strupen på landslagstrener Ole Morten Iversen, far til Emil Iversen, i et blogginnlegg i mai.

- Jeg følte meg krenket

Budskapet var nådeløst. Det samme var anklagene:

- Plutselig fikk jeg mange irettesettelser fra Ole Morten om hva jeg velger å gjøre ved siden av treningen. Han spurte om jeg ikke liker de andre jentene på laget, siden jeg er den som bruker å gå få først fra maten. Jeg følte meg krenket, skrev Rydqvist på bloggen sin etter at hun ble vraket fra landslaget.

Ole Morten Iversen ønsket ikke å kommentere saken, men Rydqvist utdypet anklagene overfor Expressen.

- Han mente vel at jeg ikke passet inn i malen for hvordan man bør være på landslaget. Kanskje er jeg mer selvstendig og passet ikke inn i gruppa, sa hun.

Forsvarte Ole Morten Iversen

Landslagssjef Johan Sares tok imidlertid Sveriges norske trener i forsvar.

- Dette er helt nytt for meg. Jeg har bare hørt positive ting om Ole Morten. Jeg har bare fått gode tilbakemeldinger, svarte han.

Det bekreftet Stina Nilsson til Dagbladet.

- Ole Morten har vært supergod å få inn. Alle jentene er veldig fornøyde med ham, sa Nilsson til Dagbladet tidligere i vinter - uten å vite om unntaket Maria Rydqvist.

- Han er en veldig kul og fin fyr med positiv energi og en god filosofi. Ole Morten har lært oss noen norske triks, skrøt Nilsson.

Emil Iversen ga sin far følgende karakteristikk tidligere i vinter:

- Han har betydd alt. Han skal ha en stjerne i boka for alt han har gjort for meg. Han er en eksemplarisk far som fikk meg til å fortsette med langrenn. Jeg er veldig imponert over ham, sa Iversen til Dagbladet.

- Han er ikke bare en trener i verdensklasse. Han er i en far i verdensklasse. Det er det jeg er mest imponert over.