Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

laguttak fotballandslaget

Følte seg oversett av Høgmo. Nå får Bjørn Maars Johnsen sjansen

Lars Lagerbäck tok ut fire debutanter.

PRESENTERER TROPPENE: Norges Fotballforbund holder pressekonferanse i forbindelse med uttak av troppene til herrelandslagets kamper mot Tsjekkia 10. juni og Sverige 13. juni. Landslagstrener Lars Lagerbäck presenterer og forklarer tanken bak uttaket. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag tok Lars Lagerbäck ut sin andre tropp som norsk landslagstrener.

Norge møter Tsjekkia til VM-kvalifisering på Ullevaal 10.juni. Tre dager seinere venter en privatlandskamp mot Sverige.

Til og med Jahn Teigen kan nok ikke overbevise norske supportere om at VM-håpet fortsatt lever. Etter fem kamper har det norske laget fått med seg tre poeng. Tyskland leder gruppa med 15 poeng foran Nord-Irland med 10 poeng.

De to kampene blir likevel viktig for Lagerbäck - som forsøker å få landslagsgutta til å spille den fotballen han vil se.

Fire debutanter

Det er fire debutanter i troppen. Det er Bjørn Maars Johnsen, Mathias Dyngeland, Birger Meling og Ohi Omoijuanfo.

Førstnevnte, som har vært proff i Portugal og Bulgaria de siste åra og nå spiller for skotske Hearts, sa til Dagbladet i fjor at han følte seg oversett av Norges tidligere trener Per-Mathias Høgmo:

- Ja, for meg er det en skuffelse å ikke være med. Jeg håpet å være med i troppen i EM-kvaliken, spesielt mot Bulgaria. Og jeg er ennå mer skuffet nå da bare utenlandsproffer er med. Jeg føler meg oversett.

Nå får han altså muligheten på grunn av Joshua Kings skade.

Angriperen er 1,95 meter høy og beskrives som en god hodespiller som samtidig har slepen teknikk. I Atletico CP fikk Maars Johnsen 27 kamper og 14 mål fra 2014/15. For Litex står han med 33 kamper og 12 mål fra 2015/16-sesongen.

- Jeg og Perry satte og ned og begynte å studere han. Han er lang, men veldig mobil og har mye assist og skaper mye rundt seg. Er en god avslutter og skaper mye mål. Spesielt i Bulgaria. Stor og sterk, liker å bli involvert. Han er ikke en utpreget bakromsspiller, sier Lagerbäck på dagens pressekonferanse.

- Det er ikke ofte jeg tar ut spillere jeg ikke har sett live. Jeg gjorde det kanskje i Nigeria. Jeg kan ikke sverge på det, men jeg tror det, sier Lagerbäck til latter fra salen.

- Det er definitivt unormalt.

Maars Johnsen har tidligere en fortid i Vålerenga og Tønsberg. Han har en norsk far og en amerikansk mor. I fjor sa han følgende til Dagbladet:

- Jeg er i Norge minst én gang i året. Seinest i desember var jeg der, og jeg føler meg norsk. Drømmen min har alltid vært å spille på det norske landslaget. Jeg håper å snart ta det neste steget - og jeg håper det er på landslaget, sier Maars Johnsen.

Ville på landslaget: Og nå får Bjørn Maars Johnsen sjansen. Foto: PRIVAT
Ville på landslaget: Og nå får Bjørn Maars Johnsen sjansen. Foto: PRIVAT Vis mer

Skuffet

Norge gikk på et skuffende tap borte mot Nord-Irland i Lagerbäcks første kamp. I dag snakket svensken mer om hvilke erfaringer de tar med seg fra kampen:

- Spillerne er fortsatt for snille. Det mangler litt «power» i laget. Det er viktig at vi greier å finne vår styrke, og vi må forbedre holdninger og den mentale styrken vi viser på banen. Mot Nord-Irland var vi altfor passive. Vi venter til situasjonene oppstår i stedet for å lese at de kommer.

- Både spillere og ledere må se seg selv i speilet. Vil de være med på landslaget må de ta steg. Vinnere vil alltid ta steg framover.

- Jeg tror jeg har en del av ansvaret fordi jeg var overambisiøs før kampen. De forsøkte virkelig å gjøre som vi hadde planlagt, men vi gjorde det for lett og for tidlig.

Hele Norges coronakart