Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Folkets idrettspris:

Følte seg som om han hadde vært på fylla i tre måneder. Da det gjaldt som mest, slo han grusomt tilbake

Ole Einar Bjørndalen (42) sikret seg fire nye medaljer under VM på hjemmebane. Derfor er han nominert til Folkets idrettspris.

MANNEN SOM VINNER OG VINNER OG VINNER...: Ole Einar Bjørndalen skulle egentlig legge opp i 2014, men under VM i Holmenkollen i år, sikret 42-åringen seg fire nye medaljer til en allerede helt vanvittig samling. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
MANNEN SOM VINNER OG VINNER OG VINNER...: Ole Einar Bjørndalen skulle egentlig legge opp i 2014, men under VM i Holmenkollen i år, sikret 42-åringen seg fire nye medaljer til en allerede helt vanvittig samling. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nøyaktig når Ole Einar Bjørndalen ble en vinterlegende er ikke godt å si, men hvis vi må finne ett tidspunkt, går vi tilbake til OL i amerikanske Salt Lake City i 2002.

Da vant denne helt spesielle idrettsutøveren fire gull av fire mulige. Men istedenfor å «ta en Koss» - legge opp etter å ha oppnådd udiskutabel legendestatus - har Ole Einar Bjørndalen bare fortsatt. Og fortsatt.

Og fortsatt.

Slet med sykdom

I frykt for å sammenlikne med en litt for kjent kanin fra en litt for genial batterireklame: Bjørndalen bare går og går, men vi er temmelig sikre på at selv ikke MDG finner en bedre fornybar ressurs enn denne mannen.

Så la oss hoppe fra Utah i 2002 til Oslo i 2016: 42-årige Bjørndalens legendestatus er mangedoblet nå, men han stiller selvsagt i VM på hjemmebane.

Buskerudmannen har riktignok snakket ned sine egne sjanser etter alle kunstens regler før mesterskapet på grunn av sykdom sommeren og høsten i forveien.

- Jeg var i dårligere form etter sykdommen og åtte uker uten trening enn jeg ville vært om jeg hadde gått tre måneder på fylla, uttalte avholdsmannen Bjørndalen til Dagbladet.

Toppet formen perfekt

Sannheten var en helt annen. Bjørndalen kom nemlig til mesterskapet i hovedstaden i kanonform. Han hadde brukt de «få» treningstimene mellom høst og vinter så godt som bare en superveteran med ekstrem kjennskap til egen kropp kan: Til å toppe formen perfekt.

BREDE GLIS: 42-årige Bjørndalen hevdet at han ikke hadde store forventninger til Oslo-VM på grunn av sykdom i oppkjøringen, men endte opp med å levere et supermesterskap. Her feirer han etter guttas stafettgull. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
BREDE GLIS: 42-årige Bjørndalen hevdet at han ikke hadde store forventninger til Oslo-VM på grunn av sykdom i oppkjøringen, men endte opp med å levere et supermesterskap. Her feirer han etter guttas stafettgull. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Bjørndalen leverte gjennom hele mesterskapet, og resultatet ble ganske så utrolig - spesielt med tanke på alderen:

Gull på herrestafetten, sølv på sprinten og jaktstarten, samt bronse på fellesstarten.

- Dette er helt fantastisk. Noe det ikke engang var mulig å drømme om for noen måneder siden, sa han i kjent stil.

Vanvittig medaljesamling

Med de fire medaljene i Oslo-VM, er Bjørndalen nå oppe på 57 mesterskapsmedaljer (13 i OL og 44 i VM). Stafetttriumfen i Oslo ble samtidig hans 20. VM-gull.

- Ja, men det tenker jeg ikke noe spesielt på. Å vinne gull på hjemmebane betyr selvsagt svært mye for meg. At dette er gull nummer 20 er ikke så viktig, sa Bjørndalen - også det i kjent stil.

Da Dagbladet spurte hvor han oppbevarer den vanvittige medaljesamlingen, var svaret:

- Jeg har alle medaljene i en safe.

- I Norge?

- Det har jeg ikke lyst til å kommentere. Men denne medaljen skal rett i safen sammen med de andre.

Ble pappa

I høst vant Bjørndalen imidlertid en langt større seier enn han noengang kan vinne med ski og børse. Han og kollega Darja Domratsjeva ble nemlig foreldre til en liten jente.

Likevel satser superveteranen ufortrødent videre mot 2017-VM i østerrikske Hochfilzen, samt OL i sør-koreanske Pyeongchang året etter.

Da vil han være 44 år.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!