Følte seg sveket

Nederlandske skøytestjerner får passet påskrevet i Peter Muellers ferske biografi, «På tynn is». Erben Wennemars får hardest medfart.

Boka er foreløpig bare utgitt på nederlandsk. Mueller har fortsatt en høy stjerne i landet, hvor han trente skøyteløpere fra 1996 til 2003, før han ble hentet til Norge.

Nå tar han et kraftig oppgjør med sine rivaler.

Sin versjon

Det siste året i Nederland ble svært turbulent for amerikaneren. I boka, skrevet av journalist Maarten Scholten, forteller Mueller sin versjon av hva som skjedde da han måtte forlate profflaget SpaarSelect sommeren 2002 - og starte på nytt i VPZ, som var flere hakk ned i prestisje og nivå.

«Under OL (i 2002) fikk jeg signaler om at Erben Wennemars hadde snakket med Jac Orie. Orie var da assistenttrener i TVM, hvor blant andre Gerard van Velde var en av løperne. Allerede før van Velde hadde forlatt isen etter sin fantastiske 1000 meter, ble Wennemars sett sammen med Orie. Orie ble da spurt om han ville komme til SpaarSelect, for å ta over min jobb. Det vet jeg absolutt sikkert. Wennemars startet hele greia. Han gikk til Orie, han var ansvarlig for hele operasjonen. Men Wennemars var ikke alene» , står det i boka «Op dun ijs - Het verhaal van Peter Mueller» (På tynn is - Historien om Peter Mueller). I verdenscupfinalen tok Mueller stjerna til side, og ba om å få vite hva som skjer. Wennemars svarte:

«Peter, du skal ikke være treneren vår lenger. Det er alt jeg kan si.»En ironisk og småsjokkert Mueller svarte ved å takke hjerteligst for informasjonen, før han gikk til hotellet. Der dukket følelsen av svik opp for alvor:

Fikk ikke sove

«Jeg tenkte på hvor ofte jeg hadde kjørt med Erben til sykehuset. Med ansiktet hans, fingeren hans, skuldra hans. Den ene gangen var det ribbenet som brakk. Midt på natta sto Erven skjelvende foran døra mi, han hadde høy feber på grunn av bruddet. Jeg plasserte ham i senga mi, og la meg selv ved siden av - på gulvet. Jeg fikk ikke blund på øynene den natta, lurte bare på hvordan det gikk med ham» , heter det i biografien, som ble lagt ut for salg 24. november.

TAR OPPGJØR: Peter Mueller har fortsatt en høy stjerne i Nederland, men det siste året i treskostaten ble svært turbulent. Flere skøytestjerner får gjennomgå i en ny biografi om amerikaneren.