NÅDDE IKKE OPP: Alexander Kristoff og Sven Erik Bystrøm ble utkonkurrert av Mark Cavendish (bak til venstre) på åpningsdagen av Tour of Qatar. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)
NÅDDE IKKE OPP: Alexander Kristoff og Sven Erik Bystrøm ble utkonkurrert av Mark Cavendish (bak til venstre) på åpningsdagen av Tour of Qatar. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)Vis mer

Følte seg tvunget til å ta ansvar i front

Ble deretter overrasket av Mark Cavendishs spurtstyrke.

(procycling.no): Høy snitthastighet preget den første etappen av Tour of Qatar. Men da det skulle avgjøres vegret flere lag seg for å ta ansvar for å kjøre opp tempoet.

Sidevind hadde splittet hovedfeltet tidlig, og det en hardere dag på sykkelsetet enn mange kanskje hadde ventet seg. Sett med norske øyne, var det svært positivt at alle de tre startende nordmennene kom seg med i første gruppe.

• Les mer: Kristoff ble fraspurtet i Qatar-åpning

Sven Erik Bystrøm, Alexander Kristoff og Edvald Boasson Hagen satt alle godt plassert. Trioen var med tetgruppa helt inn, og i posisjon til å hente hjem en seier allerede i sesongens første ritt.

Likevel ble det «bare» femte- og sjetteplass på våre to beste.

Kristoff fikk det ikke helt til å klaffe i spurten, mens Boasson Hagen i hovedsak skulle hjelpe etappevinner Mark Cavendish til seier i Al Kor Corniche. Cavendishs og Boasson Hagens Dimension Data var, i tillegg til BMC, med på å gjøre det vanskelig for de to øvrige nordmennenes lag.

Stoppet opp
Bystrøm forteller til procycling.no at Katjusja ikke fikk det helt som de ville i posisjonskampen mot de øvrige lagene. Med noen få kilometer igjen følte de rødkledde rytterne at de ble nødt til å gjøre noe.

- Alex var ganske fornøyd med spurten. Han ble litt overrasket at Cav var såpass rask. Ellers skulle vi gjerne kommet litt senere til fronten. Vi ble tvunget litt fram de siste tre kilometerne, siden alle så til oss, sier Bystrøm.

- Vi ønsket egentlig å komme bakfra på siste kilometer, men da hadde de andre stoppet opp. Jeg hadde selv en sigepunktering på de siste to kilometerne, så det kan ha hatt noe å si på min siste føring som tok slutt 500 meter før mål, fortsetter han.

Etter dette overlot Bystrøm ansvaret for å lose Alexander Kristoff fram i spurten til Michael Mørkøv og Vjatsjeslav Kuznetzov.

Katjusjas vanlige opptrekkere, Jacopo Guarnieri og Marco Haller, kom seg ikke med i front da feltet delte seg. Sammen med Bystrøms punktering, kan dette ha medvirket til at Kristoff ikke fikk den farten han ønsket seg før spurten.

- Hard dag
Snitthastigheten for de beste på etappen ble målt til godt over 50 kilometer i timen. Til sammenligning bikket den raskeste etappen i Dubai Tour forrige uke så vidt over 48 kilometer i timen.

- Det var en hard dag, men langt ifra den hardeste. Jeg følte meg ganske bra hele dagen og hadde få problemer med å sitte i første gruppe, påpeker Sven Erik Bystrøm.

- Den hardeste delen er alltid når splitten blir laget, altså ganske tidlig i dag. Når frontgruppen er komplett går det jevnt fort, men ikke i maksfart slik som i begynnelsen.

Alexander Kristoff holdt en hastighet på tett oppunder 70 kilometer i timen på sitt raskeste, ifølge Pro Cyclists Data. Det holdt ikke til å komme i mål foran Cavendish, Sacha Modolo, Andrea Guardini og Sam Bennett på oppløpet.

Fortsatt uvisshet
Hvorvidt Kristoffs lag kan vente seg en utestengelse eller ikke, etter Eduard Vorganovs positive dopingtest tidligere i uka, henger fortsatt i det blå.

Mens de venter på en avgjørelse fra Det internasjonale sykkelforbundet (UCI), fortsetter mannskapet å forberede seg på nye rittdager.

- Vi vet ingenting foreløpig. Vi har kun blitt fortalt at vi kjører som normalt her nede, inntil vi får beskjed om noe annet, forklarer Bystrøm til procycling.no.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no.