- Føltes helt sykt

Frode Estil har ventet i nesten to år på det OL-gullet han har fortjent. I går slapp han gulljubelen løs.

RAMSAU (Dagbladet): For det var noen nervøse minutter for Frode Estil før avgjørelsen ble offentliggjort.

- Jeg var faktisk nervøs. Jeg og Kristen (Skjeldal) satt på rommet og trippa mens vi ventet på telefonen fra Geir Woxholt. Dette var stort, smiler Estil.

Da han like etterpå skulle ta dagens treningsøkt, kunne ikke landslagsledelsen dy seg. Sportssjef Bjørnar Håkensmoen og trener Krister Sørgård tok spontant tak i Estil, heiste ham opp på gullstol og sendte et skikkelig gullbrøl ut over langrennsstadion i Ramsau. Til og med løypemannskapene stoppet arbeidet i oppstusset av den lille norske seiersmarkeringen. Så er det ikke hver dag man vinner OL-gull på stadion i Ramsau, heller.

- Eventyr-OL

Estil synes ikke gullet på jaktstarten har et eneste snev av bismak.

- Nei, overhodet ikke. Dette er en stor seier for meg rent sportslig. Selv om det er to år siden OL, så har jeg en veldig god følelse i kroppen fra det løpet. Jeg gikk jo mye bedre enn forventet, særlig i skøyting. OL var egentlig et lite eventyr for meg da det skjedde, så at det nå blir kronet med gull, er helt fantastisk, sier Estil.

Humoren og fleipen satt også løst hos nordtrønderen.

- Bra at vi vant rettssaken, så slapp jeg å ta tak om halsen på Mühlegg for å riste medaljene fra ham, ler han.

Men bak gleden og spøken ligger det en dypt alvor i Estils glede.

- Gleden min er nesten like stor over at rettferdigheten endelig seiret. Jeg må bare takke for den enorme innsatsen Idrettsforbundet, med Kjell Kran og advokat Geir Woxholt, har gjort. De har imponert meg.

- Helt sykt

For Estil var til stede under rettssaken den 9. september.

- Det var helt sykt, sier han.

- Hva mener du?

- Det var bare en helt syk opplevelse å sitte der og høre på advokatene som flisespikket over lover og paragrafer, nesten litt uvirkelig å oppleve.

Selv vitnet han i saken.

- Men det var mest bare en formalitet, der jeg sa navnet mitt, hvor jeg kom fra, og kort hva jeg mente om saken.

Det var nemlig Beckie Scott som sto for det meste av pratinga på vegne av utøverne. Den kanadiske jenta rykket i går opp til gull på kvinnenes jaktstart.

- Beckie Scott hadde jobbet skikkelig grundig på forhånd med saken, og la fram de prinsipielle synspunktene. Hun gjorde en knalljobb. Vi bare slutta oss til det hun sa, sier Estil.

- Ført bak lyset

Estil håper dommen vil skape presedens.

- Jeg håper det vil skremme folk fra å jukse, sier han.

All irritasjonen til tross: Estil ønsker en ferdigsonet Mühlegg tilbake i langrennssporten.

- Ja, jeg vil ikke ha problemer med å konkurrere mot ham igjen. Jeg skal ikke være mannen som snur ryggen til.

Kvelden i går ble avsluttet med en gedigen kakefest i den norske troppen. Gullkaketradisjonen er urokkelig på langrennslandslaget.

GULLSTOL: Da Frode Estil fikk vite at han hadde fått OL-gullet, ble han spontant heist på gullstol av sportssjef Bjørnar Håkensmoen og trener Krister Sørgård. Gårsdagens treningsøkt ble lett for OL-mesteren. - Jeg er faktisk veldig glad, selv om det snart er to år siden løpet. Rettferdigheten har seiret, sier Estil til Dagbladet.