Homofile i Football manager 2018:

Football Manager 2018: Lar spillere komme ut av skapet

Det populære fotballspillet vil bidra til å normalisere homofili.

ÅRETS UTGAVE: Football Manager 2018 lar fiktive spillere stå fram som homofil. Foto: Sports Interactive
ÅRETS UTGAVE: Football Manager 2018 lar fiktive spillere stå fram som homofil. Foto: Sports Interactive Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Simulatorspillet Football Manager, der brukere kan ta over hvilken som helst fotballklubb for å så bygge opp laget ved hjelp av gode taktiske valg, spillerkjøp og trening, har nå uttalt at de vil presentere homofile spillere i årets utgave som lanseres 10. november. Miles Jacobson, spilldirektør, vil sette lys på et tabubelagt tema i fotballverdenen.

– Vi gjør dette fordi det fins homofile spillere. Jeg finner det rart at det fortsatt er et problem, så vi vil prøve å vise at det å komme ut av skapet ikke er noe vanskelig. Det kan heller være en positiv ting, sier Jacobson til BBC Sport.

Ekskluderende garderobeprat

MASKULINE MILJØ: Ingvild Endestad, leder for Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold (FRI) forteller om idrettsprofiler som dropper ut av idretten. Her er hun under åpningen av Pride Park i Spikersuppa.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
MASKULINE MILJØ: Ingvild Endestad, leder for Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold (FRI) forteller om idrettsprofiler som dropper ut av idretten. Her er hun under åpningen av Pride Park i Spikersuppa. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

Ingvild Endestad, leder i foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold, mener det er viktig å sette lys på tematikken.

– Nå håper jeg ikke spillerne sin seksualitet blir presentert ut av det blå, men jeg forstår ideen. På generell basis er det viktig at man speiler mangfoldet på alle arenaer. Spill og spillmiljø er ofte mannsdominerte, maskuline områder. Det er viktig at det er rom for å være åpen, sier Endestad.

Foreningen mener det først og fremst er klubber og trenere som må stå opp mot disse maskuline miljøene og øke kompetansen rundt kjønn og seksualitetsmangfold, ikke et fiktivt spill.

– Det er trenere og klubben selv som må sørge for endring, men vi driver gjerne kurs og kompetanseheving for mer mangfold og likestilling i klubbene. Heldigvis har NFF tatt skikkelig tak i det siste og blant annet innført rødt kort for homohets. Stabæk Fotball har gått foran med et strålende eksempel, der de har sammen med oss arrangert fotball-pride og kurset ledere i klubben, forteller Endestad.

I år opprettet foreningen «Gå for meg» – en kampanje der foreningen samlet inn historier fra mennesker som ikke turte delta i Pride-paraden. Der dukket det også opp idrettshistorier.

– Vi har fått inn mange historier der idrettspersoner forteller at det er vanskelig å være åpen i idrettsmiljøet. Det kan være en tone og en humor i garderoben som er ekskluderende for homofile spillere, og som gjør det vanskelig å stå fram og være seg selv.

– Dersom idretten ikke tar likestilling og homohets på alvor kan de gå glipp av mange talenter. Ingen skal måtte velge mellom karriere og identitet, sier Endestad.

Fiktive spillere

Ifølge BBC Sports vil ikke ekte spillere bli presentert som homofile. Det er fiktive, datagenererte spillere som får muligheten. Grunnen er fordi spillet ikke vil skape rykter blant ekte spillere.

I tillegg må spillet ta juridiske hensyn, da det fortsatt er ulovlig å være homofil i noen land.

– Spillere som er bosatt i disse landene vil ikke få muligheten til å komme ut, sier Jacobson.

Startet med Brexit

Fjorårets versjon av spillet inkluderte Brexit. Da ble det presentert komplikasjoner involvert overganger mellom Storbritannia og europeiske land, og skotske spillere som valgte å bryte med England. Det skapte reaksjoner blant brukerne.

– Brexit-trekket var ganske kontroversielt. Mange brukere likte ikke at det var med i spillet, sier Jacobson.

– Det bidro derimot til tankegangen om at vi kan gjøre verden til et bedre sted, legger han til.

På grunn av målet om å normalisere homofili i fotballverdenen, har ikke spillet presentert endringen som er gjort i årets versjon. Nyheten kom fram da en Twitter-bruker delte en skjermdump der en spiller står fram som homofil.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer