Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- For 148 000 får du ikke en polakk til å måke snø engang

Derfor jobber ikke supersmøreren for Norge.

GODE VENNER: Ole Einar Bjørndalen (t.h) og Ivar Michal Ulekleiv har vært gode venner i over 20 år, og Bjørndalen mener at kameraten ville vært en bra mann i det norske smøreteamet, som har gått på den ene smøreblemmen etter den andre i Sotsji.
GODE VENNER: Ole Einar Bjørndalen (t.h) og Ivar Michal Ulekleiv har vært gode venner i over 20 år, og Bjørndalen mener at kameraten ville vært en bra mann i det norske smøreteamet, som har gått på den ene smøreblemmen etter den andre i Sotsji. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SOTSJI (Dagbladet): Ivar Michal Ulekleiv (47) har tidligere sørget for gode ski til sin gode venn gjennom 20 år, Ole Einar Bjørndalen.
Skiskytterlegenden ville ha Ulekleivs ekspertise inn i det norske smøreteamet til OL her i Sotsji.

Den norske smørefiaskoen dag etter dag viser hvor vanskelig det er å treffe blink her — og Bjørndalen mente at Ivar Michal Ulekleiv kunne være mannen som kunne trylle fram gullglid.

- Riktig mann
- Jeg bare jobbet knallhardt i to måneder for å få Ulekleiv inn i det norske laget, for jeg mente at han ville være riktig mann for oss, bekrefter Ole Einar Bjørndalen overfor Dagbladet.

Han startet innsalget av Ulekleiv inn for forbundet allerede i mars i fjor — altså nesten et helt år før vinterlekene startet.

- Hva slags svar fikk du fra forbundet?

- Videre kommunikasjon om det får du ta med de som ansetter folk. Men det er synd at han ikke er med oss, sier Bjørndalen.

- Ble ikke enige
Der det norske smøreteamet sliter med å knekke smørekoden på de uvanlige snøforholdene i Sotsji, så har Ulekleiv med Domratsjevas superglid vist at han sitter på smørefasiten.

Sjefsmører Morten Hegle Svendsen bekrefter overfor Dagbladet at de var i forhandlinger om ansettelse av Ivar Michal Ulekleiv.

- Vi kom aldri helt i mål. Vi ble rett og slett ikke enige med han, så da lot vi det ligge, sier Hegle Svendsen til Dagbladet.

- Men så mye mer enn det vil jeg ikke si om den saken. Det blir nesten en personalsak.

Tilbød 148.000
Ifølge Ivar Michal Ulekleiv er forklaringen så enkel et han i forhandlingene krevde en årslønn, eller 200.000 kroner som minimum for å jobbe i det norske smøreteamet i vinter.

- De tilbød meg 148.000 kroner. Det får du ikke engang en polakk til å måke snø utafor huset ditt en vinter for. De visste hva jeg måtte ha som minimum, men sa de ikke kunne tilby mer. Sannheten er vel heller at de ikke ville ha meg, sier Ivar Michal Ulekleiv til Dagbladet.

- Så du sier at det skilte 52.000 kroner til at du kunne sørget for norsk superglid i OL?

- Ja. Jeg måtte ha 200.000, fordi det koster å få andre til å ta over oppgavene på gården, om jeg skal være borte hele vinteren.

- God årslønn
Etter at forhandlingene med Norge ble avsluttet, så slo Ulekleiv fra seg alle tanker om smørejobb inn mot OL. Men i slutten av august ringte det hviterussiske forbundet, og i slutten av september kom han til enighet om kontrakt for OL-vinteren.

- Betalte de det du krevde?

- Ja. Med det hviterussiske forbundet har jeg en god avtale. Bedre enn de 200.000 jeg sa jeg måtte ha for å jobbe i det norske smøreteamet, sier Ivar Michal Ulekleiv til Dagbladet.

Valgte en annen
Når de ikke kom til enighet med Ulekleiv, så hentet Morten Hegle Svendsen i stedet inn Eilif Mikkelsplass som en ekstra smører i OL-sesongen.

VILLE HA ULEKLEIV: Ole Einar Bjørndalen jobbet hardt for å få Ivar Michal Ulekleiv inn på det norske smøreteamet til OL, men forbundet kom ikke til enighet med suksessmøreren, som i stedet har smurt skiene til den dobbelte gullvinneren Darja Domratsjeva fra Hviterussland.
VILLE HA ULEKLEIV: Ole Einar Bjørndalen jobbet hardt for å få Ivar Michal Ulekleiv inn på det norske smøreteamet til OL, men forbundet kom ikke til enighet med suksessmøreren, som i stedet har smurt skiene til den dobbelte gullvinneren Darja Domratsjeva fra Hviterussland. Vis mer

- Vi hentet Eilif Mikkelsplass som en ekstra sjettemann på laget til OL. Han er kanskje den mest rutinerte smøreren som finnes i Norge, sier Morten Hegle Svendsen.

- All ære til Ulekleiv
Etter masse testing de siste dagene hevder den norske smøresjefen at de har knekket koden for å gi de norske herrene knallski på dagens fellesstart i OL.

- Vi har jobbet ut fra noen teorier om hva som er feil, og vi tror vi har funnet ut av det. Gutta skal gå gode ski på fellesstarten,.

- Hvilke tanker gjør du deg når du ser hvor gode ski Ivar Michal Ulekleiv har sørget for i OL?

- Ivar har alltid vært en dyktig smører, og det er ingen tvil om at han har lykkes her. All ære til han for det.

- Har en mistanke om det
Hegle Svendsen mener at man uansett ikke kan sette karakter på en smører uansett.

- Det er teamet som betyr noe, og vi har hatt veldig gode ski hele sesongen. Jeg er veldig fornøyd med det, men nå har vi en utfordring som vi må jobbe med. Og jeg tror at vi har det rette teamet for å løse den oppgaven. Vi har noen teorier på hva som er galt, og tror vi har funnet løsningen, sier Morten Hegle Svendsen til Dagbladet.

- Vet dere hva Ulekleiv har under skiene til Darja Domratsjeva?

- Vi har vel en mistanke om hva det kan være. Det går alltid rykter hit og dit i et lite miljø som dette. Det snakkes litt, og da må vi prøve å snappe opp det, sier Morten Hegle Svendsen.

- Kan ikke ha 500 smørere
- Er det aktuelt å hente Ulekleiv til det norske laget neste sesong?

- Man vil alltid ha gode smørere i et team, men om han er aktuell eller ikke har jeg ikke noe svar på nå. Vi kan heller ikke ansette alle gode smørere som finnes. Da hadde vi vært 500 mann, sier Morten Hegle Svendsen til Dagbladet.

- Full tillit
Klokka 16 i dag starter Ole Einar Bjørndalen og de andreskiskytterne på OL-fellesstarten her i kaukasusfjellene. Ole Einar uttrykker tillit til dagens norske smøreteam og tror de kommer opp med god glid i dag.

- Man er alltid usikker på skiene før et løp, for det finnes ingen 100 prosent garantier. Men jeg har full tillit til det norske smøreteamet. De er veldig flinke, og har hjulpet oss med fantastisk gode ski gjennom hele sesongen. Men nå har de bommet litt. Det er synd, for de er flinke. De kommer til å finne ut av det her, sier Ole Einar Bjørndalen til Dagbladet.

Hele Norges coronakart