Ole Gunnar Solskjær

For 17 år siden sa Ferguson hva Liverpool-kampen handler om for United og Ole Gunnar Solskjær

Liverpool i posisjon til ligagull 19 er et smertefullt faktum for Manchester United. Tar Ole Gunnar Solskjær denne skalpen også vil ingen smile bredere enn Sir Alex Ferguson.

GOOD OLD DAYS: Ansvarsfordeling er ny på Manchester Uniteds treningsfelt, nå er det Ole Gunnar Solskjær (t.v.), og ikke Sir Alex Ferguson, som bestemmer. Men utgangspunktet er nøyaktig det samme. Liverpool skal beseires, de må ikke vinne Premier League. Foto: REUTERS/Phil Noble
GOOD OLD DAYS: Ansvarsfordeling er ny på Manchester Uniteds treningsfelt, nå er det Ole Gunnar Solskjær (t.v.), og ikke Sir Alex Ferguson, som bestemmer. Men utgangspunktet er nøyaktig det samme. Liverpool skal beseires, de må ikke vinne Premier League. Foto: REUTERS/Phil Noble Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
  • Man United - Liverpool, TV 2 Sport 1 søndag klokka 15.05.

I PREMIER LEAGUE får du ikke en større kamp enn Manchester United-Liverpool, og omvendt. Old Trafford eller Anfield, det spiller ingen rolle. For er det hat under normale omstendigheter kan du multiplisere det mange ganger når den ene eller begge klubbene er i posisjon til å vinne noe.

Liverpool er der nå, i posisjon til å vinne Premier League-trofeet for første gang.

Spør du Ole Gunnar Solskjær kan ikke så skje.

DA ALEX FERGUSON tok over Manchester United (1986) hadde han mer enn nok med 1) å unngå å få sparken, og 2) å gjenreise klubben. Høsten 1989, da banneret "Three years of excuses and it's still crap … ta-ra Fergie" dukket opp på Old Trafford, var avskjeden rett rundt hjørnet.

Mente de fleste.

I ENDEN AV den samme sesongen, etter cuptriumfen over Crystal Palace, ble alt veldig mye roligere. Ferguson hadde vunnet sitt første trofé og Manchester United begynte å likne på en seriøs utfordrer. Ingen visste da at to tiår med Liverpool-dominans skulle erstattes av to tiår med totalt herredømme på Old Trafford.

Men sånn ble det.

Og så spisset frontene seg.

DA MANCHESTER UNITED begynte på veien som gjorde klubben til verdens største var det 18–7 i ligatitler til Liverpool. Det var egentlig ikke noe tema. Liverpool hadde vunnet sine titler i en annen æra.

De var elleve foran.

Glem det.

FRA DET ØYEBLIKKET det sto 18–8 forandret alt seg. Det var i 1993. Høsten 2002, på stillingen 18–14 til Liverpool hva ligatitler angår, toppet det seg. Manchester United var inne i ei bakevje, hadde tapt 2001/2002-ligagullet til Arsenal, og var i september allerede seks poeng bak den regjerende mesteren.

Som om ikke det var nok hadde BBC-ekspert Alan Hansen, den tidligere Liverpool-skotten som noen år i forveien hadde snakket ned "The Class of 92" og sagt at " You don't win anything with kids", vært ute og provosert Ferguson enda en gang.

RESPONSEN VAR ET av de legendariske Ferguson-sitatene, helt der oppe med "football, blody hell", United-managerens tre små ord på en av klubbens største kvelder, den 20LEGEND ga dem i Barcelona noen år tidligere: "My greatest challenge was knocking Liverpool right off their fucking perch". Og i 2011 fullbyrdet han jobben med sitt tolvte og Manchester Uniteds 19. seriegull.

I 2013 ble det 20–18.

Det står fortsatt.

OLE GUNNAR SOLSKJÆRS neste oppgave er å bidra til at det ikke blir 20–19 i mai. Med 36 poeng igjen å spille om har Liverpool nok en gang et par fingre på trofeet. Er du United-rød må det ikke bli fler. Og for første gang siden Ole Gunnar Solskjær overtok ansvaret etter José Mourinho, hvilket vil si for første gang siden Manchester United tapte 3-1 på Anfield 16. desember, har vi en United-kamp hvis resultat kan gi konsekvenser langt ut Ole Gunnar Solskjærs muligheter til å sikre seg fast jobb på Old Trafford.

Manchester United-Liverpool denne fjerde søndagen i februar 2019 handler om å opprettholde overtaket.

Det handler om å spenne bein på Liverpool, slik Steven Gerrard spente bein på seg selv sist laget hadde muligheten til å redusere til 20–19 tilbake i 2014.

DER TROR JEG Ole Gunnar Solskjær er foran denne kampen. Og bare der. Han kjenner historien, han har levd den selv. Han vet at denne gangen er Manchester United-Liverpool enda større enn normalt. Og har han mot formodning tillatt seg å ha parallelle tanker ut over fokuset på den neste kampen, jeg tenker da på det vikariatet i United har handlet mest om siden 5–1 i Cardiff – muligheten for fast jobb – er jeg overbevist om at forberedelsene inn mot denne søndagen ikke har tillatt noen distraksjoner.

Manchester United-Liverpool, slik situasjonen er nå, blir knapt større.

MANCHESTER UNITED LIKER ikke å gjøre laget Sir Alex Ferguson omtalte som den støyende naboen noen tjenester. Denne søndagen gjør de det gjerne. Det er selvfølgelig ingen fest om Manchester City vinner enda et seriegull, men i motsetning til alternativet er det til å leve med.

For dette handler ikke om pest eller kolera.

Blir Liverpool ligamestere er det pest og kolera for Manchester United.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer