Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Champions League semifinale: Tottenham-Ajax

For 20 måneder siden var Rosenborg bedre enn Ajax

Det er ikke nivået de presenterer som bør være alle mindre fotballklubbers store drøm når det gjelder Ajax. Det er ideen, filosofien og driften.

ENDA EN BORTETRIUMF: Ajax har i tur og orden slått Real Madrid, Juventus og Tottenham på bortebane i Champions League. Selvfølgelig er laget godt nok til å spille finale og vinne hele greia. Foto: Frank Augstein, AP
ENDA EN BORTETRIUMF: Ajax har i tur og orden slått Real Madrid, Juventus og Tottenham på bortebane i Champions League. Selvfølgelig er laget godt nok til å spille finale og vinne hele greia. Foto: Frank Augstein, AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Tottenham-Ajax 0–1 (0–1)

DE HERJET MED Tottenham før pause, hadde et klokketreff i stanga i andre omgang, og reiser hjem til Amsterdam og semifinalens andre omgang med bortemålet som fort kan sende dem til finalen i Madrid.

Ajax har gjort det igjen.

Alle klubber, store som små, har noe å lære av denne klubben.

FOR 20 MÅNEDER siden, nærmere bestemt i august 2017, tapte Ajax 1–0 hjemme og 3–2 borte for Rosenborg i play off til Europa League. Ja, André Hansen spilte to av sine beste kamper, men det var fortsatt Nederland mot Norge. I dag ligger Rosenborg sist i Eliteserien, ligaen som er ranket som nummer 29. av UEFA.

Ajax har en fot i Champions League-finalen.

EVENTYRET AJAX ER en historie om en klubb som gjør alt riktig. En gang i verden, da Nederland var verdens beste fotballnasjon, var klubben best i Europa. I dag er de den beste lille klubben utenfor de fem store ligaene. Og det er alt det alle de andre klubbene på dette nivået drømmer om, snakker om og prøver på uten å lykkes, som er Amsterdam-klubbens suksess.

En krystallklar filosofi og forretningsidé utenfor banen.

En like klar identitet på banen.

En fryktløs tilnærming til spillet, uansett tid og sted.

Ajax er Ajax og er gode fordi de er Ajax.

Alltid.

DA REAL MADRID ble slått på Santiago Bernabéu i åttendedelsfinalen ble Ajax denne sesongens sensasjon i Champions League. I trekningen til kvartfinalene var de sammen med Porto en av to ønskemotstandere for de store klubbene. Og da Juventus ble parkert i Torino på veien til semifinalen mot Tottenham var plutselig Ajax alt det den moderne fotballen trenger i konkurransen med det vakre spillets dypeste lommer.

Et godt lag basert på gode tanker, god drift og god utvikling.

Et lag skapt gjennom en filosofi, og ikke penger.

NÅ ER DET ikke sånn at Ajax sliter med økonomien. Talentutviklingen deres er for god til det. De skaper gull og selger det for diamanter. Sammenliknet med Rosenborg er de steinrike.

AJAX HAR EN plan og vet hva de driver med. Kall det stø kurs. Og når sesongen er ferdig og laget har vunnet en, to, tre eller ingen titler i løpet av den siste måneden, vil laget som har gitt Planeten Volleywood en helt nye forståelse av hva som er mulig bare du jobber godt nok, bli oppløst og solgt for et par milliarder i norsk valuta.

Minst.

En av dem, midtbanespilleren Frenkie de Jong, en 21-åring som stort sett behersker alle de arbeidsoppgavene du gir ham, er allerede klar for Barcelona for 75 millioner euro.

Det er nesten 750 millioner norske kroner.

NÅR SESONGEN ER over i Norge drar eliteserietrenerne gjerne til England, Spania og Tyskland for å besøke de store managerne i de aller største klubbene. Det er stas og lærerikt. Det er alltid nyttig med påfyll. Men for klubbene som klubber og forretning hjelper det ikke stort at den øverste sportslige ledelsen reiser til de store for å fylle på egen tank.

Når treneren forsvinner, og det gjør han stort sett alltid, tar han med seg læren og erfaringene ut av døra.

DERFOR BØR NORSKE klubbledere og akademisjefer dra til Nederland, se på modellen, lære om modellen og om mulig implementere et element eller tre. Ajax har bevist at de vet hva de driver med, og at de i en sesong som 2018/2019 kan konkurrere med de aller beste. Jeg sier ikke norske klubber kan ta seg dit med det første, mest sannsynlig aldri, men det bør være mulig å være klok i det små.

Det er sikkert rikig at Ronny Deila og hvem det måtte være lærer mest av Pep Guardiola og Jürgen Klopp.

Norske klubber derimot, de har mest å lære i Amsterdam.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!