For 22 år siden ble 13. oktober en festdag i Norge. I kveld trenger vi en ny bragd

Slår vi Italia i kveld tar 13. oktober rotta på 16. mai som fotballens nasjonaldag.

VM-BILLETTEN KLAR: Norge slo Polen og gikk til VM i 1993. Gutta foran f.v: Lars Bohinen, Erik Mykland, Tore Pedersen, Jan Åge Fjørtoft, Rune Bratseth og Stig Inge Bjørnebye. Bak f.v: Gunnar Halle, Ronny Johnsen og Henning Berg. Foto: Arnt E. Folvik / Dagbladet
VM-BILLETTEN KLAR: Norge slo Polen og gikk til VM i 1993. Gutta foran f.v: Lars Bohinen, Erik Mykland, Tore Pedersen, Jan Åge Fjørtoft, Rune Bratseth og Stig Inge Bjørnebye. Bak f.v: Gunnar Halle, Ronny Johnsen og Henning Berg. Foto: Arnt E. Folvik / DagbladetVis mer

ROMA (Dagbladet): På 90-tallet var det lett å lage avis før store og viktige kvalifiseringskamper med landslaget.

Den gangen fikk vi bare en av spillerne til å si "I KVELD TAR VI DEM", "DETTE VINNER VI" eller "DRILLO MENER DET ER 62,5 PROSENT SJANSE FOR SEIER" - det var ikke verre enn det.

Og så smurte vi det ut over førstesida sammen med et bilde Jostein Flo, Myggen, Rune Bratseth, Tore Andre Flo, eller hvem det måtte være.

Resten tok fotballgalskapen seg av.

FOR DET VAR fotballgalskap i Norge den gangen vi gjorde sluttspilldeltakelse til en vane (1994, 1998 og 2000). Avisene solgte som hakka møkk på kampdag og dagen etter. Folk var fotballsultne og det vakre spillet var viktig. Og da jeg satt på Ullevaal lørdag kveld og hørte stemningen og så bølgen feie tribuneseksjonene rundt, kom flere av de gode minnene fra 90-tallet tilbake.

Jeg sier ikke at AS Steinrøysa er der riktig ennå.

Men vi er på god vei.

NORSK SEIER PÅ Olympiastadion i kveld - en av fotballens uinntagelige festninger, Italia har aldri tapt en kvalifiseringskamp i Roma - vil ta oss dit. Da er orge i EM. Med seier vil Prosjekt Høgmo være en suksess i første forsøk. Men når det er sagt, sansynligheten for at så skjer, at Norge slår Italia på en stadion de har vunnet 16 og spilt sju uavgjorte kvalifiseringskamper, er ikke veldig stor.

Og følg med nå; det passer oss alldeles utmerket.

DA DRILLO KLEKKET ut de taktiske genistrekene og tok Norge til USA-VM for nøyaktig 22 år siden i dag - med 3-0 over Polen i Poznan den 13. oktober 1993 - hadde vi ventet en evighet på et internasjonalt sluttspill.

I dag - her i Roma den 13. oktober 2015 - har vi ventet siden tusenårsskiftet. Og i det tempoet verden nå skrider fram fortoner det seg som en evighet det også.

Det eneste som har stått stille er prinsippene i veien til suksess.

DA VI SLO Polen for 23 år siden var grunnpilaren i det norske spillet god struktur og eksemplarisk defensiv balanse. Vi var ikke veldig opptatt av å ha ballen. Det eneste vi tenkte på var å optimalisere bruken av den på dødballer og de gangene vi tok polakkene med buksene nede. Og det gjorde vi til gangs i Poznan, vi spilte Drillo-fotball på det beste og mest eksemplariske.

Skal vi slå Italia i kveld må noen av de elementene optimaliseres på nytt.

GOD DEFENSIV BALANSE er en selvfølge i dagens fotball. Og et absloutt krav for suksess. Være seg Per-Mathias Høgmo, Jürgen Klopp eller Pep Guardiola - i bånn for all offensiv kraft, briljanse og kreativitet ligger et solid forsvarsspill. Og med motspillet på plass kommer viljen til offensiv risiko. Alt selvfølgelig avhengig av motstander og viktigheten av et resultat.

NORGE MØTER I KVELD en av bransjens vanskeligste motstandere i en kamp vi MÅ vinne. Deri ligger en smule taktisk hodebry. Hvor stor risiko skal Norge ta når? Eller for å si det på en annen måte, hvor lenge, om det står 0-0, har vi tålmodighet til å være tålmodige. At Per-Mathias Høgmo har en plan kan du være trygg på, og en plan til og enda en og enda en.

Men først og fremst handler alt om laget og spillernes ferdigheter.

VI ER I flytsonen, kommer fra gode opplevelser tuftet på godt håndverk ispedd elementer av kvalitet og har alt å vinne i kveld. Det er et godt utgangspunkt. Det verste som kan skje er at vi får en sjanse til i november. Så selv om ingen sier det høyt, vi har ikke den sjøltillitten riktig ennå, er det mulig å se litt 90-tall over Norge per akkurat nå.

Jeg vet ikke hva prosentene er.

Men "I KVELD TAR VI DEM".