For 22 år siden lå han i et hull i bakken for å unngå å bli funnet

Nå er han Bosnias største VM-stjerne.

SCORET MOT ARGENTINA: Vedad Ibisevic scoret Bosnias eneste mål i 1-2-tapet mot Argentina søndag. Til Expressen forteller han om sin barndom preget av krig og flukt. Foto: AFP PHOTO / CHRISTOPHE SIMON
SCORET MOT ARGENTINA: Vedad Ibisevic scoret Bosnias eneste mål i 1-2-tapet mot Argentina søndag. Til Expressen forteller han om sin barndom preget av krig og flukt. Foto: AFP PHOTO / CHRISTOPHE SIMON Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Bosnia-Hercegovina er i sitt første VM-sluttspill noensinne, takket være èn mann.

Stuttgart-spiller Vedad Ibisevic.

Det var han som scoret målet mot Litauen i VM-kvalifiseringen, som tok dem til sitt første VM. Søndag scoret han Bosnias eneste mål i 1-2-tapet mot Argentina.

For 22 år siden var realiteten ganske annerledes for Ibisevic.

Gjemte seg i hull i bakken Svenske Expressen møtte den bosniske angrepsstjerna i Brasil. Ibisevic vokste opp i Vlasenica i Bosnia-Hercegovina, som var et av mange steder som ble hardt rammet under Bosnia-krigen.

Som syvåring ble Ibisevic og hans familie tvunget på flukt.

- Jeg hadde en tøff oppvekst. Mange av mine slektninger og venner døde i krigen. Jeg scorer mål for å gi glede tilbake til min familie og alle andre i Bosnia, sier Ibisevic til Expressen.

For omtrent nøyaktig 22 år siden lå 7 år gamle Ibisevic i skjul i et hull i bakken, som hans mor hadde gravd. Sammen med seg hadde han sin tre år gamle søster, som han trøstet for å holde rolig, for ikke å bli funnet. Hadde soldatene funnet dem, ville de antakelig blitt sendt til en konsentrasjonsleir.

Flyktet Familien klarte riktignok ikke å gjemme seg for alltid, men de klarte seg takket være morens forhandlinger med soldatene. De fikk huset, og familien fikk gå. Mange slektninger av Ibisevic døde i krigen.

Familien flyktet til Tuzla, og så til Sveits. Der gjorde den unge og lovende, nå 16 år gamle, Vedad Ibisevic alt for å få spille fotball. Han skrev under en kontrakt med FC Baden, men igjen måtte familien flytte.

Denne gangen til USA, der han etterhvert tok eksamen ved universitetet og øste inn mål for skolens fotballag. Ibisevic dro så til Paris Saint-Germain, videre til Aachen, Hoffenheim og til Stuttgart, som han spiller for i dag.

Stolt Overfor Expressen forteller Ibisevic at oppveksten har preget personligheten hans.

SAMHOLD: Ibisevic (foran) forteller om et sterkt samhold i det bosniske landslaget, som er i et VM-sluttspill for første gang. Foto: AP Photo/Kirsty Wigglesworth
SAMHOLD: Ibisevic (foran) forteller om et sterkt samhold i det bosniske landslaget, som er i et VM-sluttspill for første gang. Foto: AP Photo/Kirsty Wigglesworth Vis mer

- Folk forstår ikke hvor tøft det har vært. Hvordan vi har kjempet. Vi (bosniere) har vært spredd over hele verden, og nå er vi ett igjen. Jeg flyktet som liten fra krigen og har bodd i Sveits og USA. Jeg har kjempet hardt for å komme hit jeg er i dag. At vi nå spiller VM, er en sjanse til å gi noe tilbake til alle bosniere som har hatt det vondt og tøft, sier Ibisevic.

For 29-åringen var det å høre sin egen nasjonalsang før VM-møtet mot Argentina et stort øyeblikk.

- Det jeg kjente mest var stolthet. Bare det at vi stod på Maracana i Brasil i et VM for å møte Argentina ... Det går ikke an å beskrive det. Men skal jeg forsøke, så er stolthet det beste ordet. Det er mange av oss som ikke har hatt det lett under oppveksten, som måtte flykte og nå er vi i ett VM. Det er en fantastisk følelse, sier han til Expressen.

- Nå sitter vi med den følelsen at fotballen gjør menneskene i Bosnia lykkelige. Vi bryr oss ikke om etnisitet eller hvor folk kommer fra. Når vi tar på oss landslagsdrakta, er vi sammen, og et lag som har det gøy sammen. Vi har en fantastisk lagmoral og samhold i troppen. Det går liksom ikke an å forstå om man ikke har opplevd det mange av oss har opplevd, sier Ibisevic.

• Bosnia møter Nigeria i gruppe F klokka 00.00. Alt fra VM får du i VM direkte.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer