Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Før 5.-divisjonslaget møter Arsenal i FA-cupen, vil alle ha en bit av keeperen:
- Ble bedt om å bli avbildet naken

Wayne Shaw (46) omtales som Englands største keeper. Han sover på stadion tre ganger i uka, og jobbet som iskremselger i 23 år. 

FÅR MYE OPPMERKSOMHET: Wayne Shaw (46) er reservekeeperen til non-league-laget Sutton United, som møter Arsenal i FA-cupens femte runde. Foto: Jed Leicester/BPI/REX/Shutterstock/NTB Scanpix
FÅR MYE OPPMERKSOMHET: Wayne Shaw (46) er reservekeeperen til non-league-laget Sutton United, som møter Arsenal i FA-cupens femte runde. Foto: Jed Leicester/BPI/REX/Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer

(FourFourTwo): Non-league-laget Sutton United jublet nok hemningsløst da storlaget Arsenal ble trukket opp av hatten som neste motstander i FA-cupen.

Klubbene møtes førstkommende mandag, og de fleste tror at det blir en parademarsj for London-laget. Kampen spilles på Gander Green Lane, med plass til i overkant av 5 000 tilskuere.

Sutton spiller for øyeblikket i National League South, som er den femte divisjonen i engelsk fotball. Klubben ligger på en beskjeden 17.-plass, og er bare seks poeng over nedrykkstreken.

Det er aller første gang klubben har kommet seg til femte runde i FA-cupen. De slo blant annet den tidligere storheten Leeds United 1-0 hjemme i fjerde runde, og har også sjokkert Cheltenham og Wimbledon på veien til femte runde.

Klubben er faktisk mest kjent for å være en klubb som ofte biter fra seg i nettopp FA-cupen, til tross for de åpenbare begrensingene. Sutton slo blant annet Coventry (som lå på andreplass i den øverste divisjonen) i tredje runde i 1988/89-sesongen, og det gikk 24 år før et lag fra non-league slo et lag i den øverste divisjonen igjen.

TRENER, KEEPER OG VAKTMESTER: Wayne Shaw. Foto: Jed Leicester/BPI/REX/Shutterstock/NTB Scanpix
TRENER, KEEPER OG VAKTMESTER: Wayne Shaw. Foto: Jed Leicester/BPI/REX/Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer

Keeper-kjendis

Det er særlig en mann som blir viet mye oppmerksomhet og spalteplass før Arsenal-kampen. Han er den største mannen i den lille klubben, og det slår deg nok ikke at Wayne Shaw (46) er en fotballspiller når du tar ham i øyesyn.

Shaw er en tidligere iskremselger som står mellom stengene til Sutton. Han han har riktignok fått begrenset med spilletid denne sesongen, men er også keepertrener. Shaw har også flere andre merkelige småjobber i klubben, og fungerer som vaktmester på stadionområdet. Han er også ambassadør for et handikap-lag i Sør-London.

Men selv om «Englands største keeper» ikke har fått et eneste minutt på banen i Askeladdens cupeventyr, er han på mange måter et bilde på hva FA-cupen handler om. Derfor får han stadig intervjuforespørsler, og noen av dem er av den merkelige sorten.

- Det var en avis som spurte om de kunne avbilde meg naken, med kun et par keeperhansker. De sa de ville plassere meg i en positur som ville dekket det til, hvis du skjønner hva jeg mener. Jeg vet ikke hva jeg skal si til dem. Det er definitivt det rareste som har skjedd meg oppi alt dette, sier Wayne Shaw til Daily Mail.

Roly poly

Han trives i rampelyset, og mener at all pr er god pr for den lille semiprofesjonelle klubben. Det er ikke noen tvil om at det er den fysiske størrelsen til 46-åringen som skaper oppmerksomhet. Mange keepere i dag er like veltrente som utespillerne. Det gjelder ikke for Wayne Shaw.

Han blir stemplet som en «roly poly» (engelske slang for en kort og rund person), men selv om svigerfaren hans mener det er på grensen til mobbing, synes Shaw bare det er morsomt.

- Jeg har ikke gjort noe annet enn å sitte her og være meg selv. Det viser seg at jeg er en stor fyr som folk ønsker å se på. Det ville ikke vært FA-cup om det ikke var for de uvanlige historiene, og Sutton er en fantastisk, uvanlig historie med fine folk, sier Shaw.

Men det er ikke alltid like morsomt, ikke når det handler om hetsing. I desember 2013 var det en bortesupporter som hele tiden slang med leppa mot Shaw under oppvarmingen før en Sutton-kamp. Til slutt fikk sisteskansen nok, og løp opp på tribunen for å konfrontere supporteren.

Det resulterte ikke overraskende i at keeperen fikk fyken, men ett år etterpå var han tilbake i klubben som spillende trener.

I RAMPELYSET: Wayne Shaw. Foto: Jed Leicester/BPI/REX/Shutterstock/NTB Scanpix
I RAMPELYSET: Wayne Shaw. Foto: Jed Leicester/BPI/REX/Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer

Sover på stadion

46-åringen har tilbrakt tre tiår i engelsk fotball, og startet karrièren som spiss. Han var blant annet på en turnering i Sverige med Alan Shearer på laget. Han scoret hattrick i debuten som ung gutt. Det var et keeperdilemma som gjorde at han en dag kjøpte keeperhansker og stilte seg i mål. Der har han blitt værende siden.

Sutton trener og spiller kamp på en kunstgressbane som leies ut når klubben ikke bruker den. Shaw er mannen som holder den ren mellom slagene. Han bor 130 kilometer unna stadion i Southampton, og sover derfor på stadion fra mandag til onsdag.

- Jeg må slå av flomlysene hver kveld rundt klokka ti, så jeg sover her på sofaen mandag, tirsdag og onsdag. Jeg er ikke sikker på om det er slik for Arsenal-gutta - jeg skal spørre dem, sier Shaw med glimt i øyet.

Vi kan trygt skrive under på at det ikke gjelder for Arsène Wengers mannskap, hvor de fleste spillerne er vant til å bade i luksus. Mandag vil London-laget få en følelse av den «ekte engelske fotballen» når spillerne løpet ut på gressmatta 20.05 lokal tid.

I GODT HUMØR: Sutton-keeper Wayne Shaw. Foto: Jed Leicester/BPI/REX/Shutterstock/NTB Scanpix
I GODT HUMØR: Sutton-keeper Wayne Shaw. Foto: Jed Leicester/BPI/REX/Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer

Kultursjokk

Shaw tror at Arsenal-spillerne vil få et «kultursjokk», og at de ikke vil tilbringe mye tid i garderoben før kampstart.

- De vil sannsynligvis komme ferdig skiftet og løpe rett ut for å varme opp, sier han til Daily Star.

For kontrastene mellom de to klubbene kunne omtrent ikke vært større.

Det er en ellever som kostet mer enn en milliard kroner som møter et lag som ikke kostet noe å sette sammen. Suttons trener Paul Doswell får ikke engang betalt for jobben han gjør. I stedet er han med på å sponse klubben av egen lomme. Han brukte blant annet snaut fem millioner kroner på nytt dekke på stadion.

INTIM STADION: Gander Green Lane. Foto: NTB Scanpix
INTIM STADION: Gander Green Lane. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Arsenal kommer fra et 1-5-tap mot Bayern München i Champions League, men det er likevel vanskelig å se for seg at lille Sutton vil få med seg et resultat mandag.

- Arsenal ser på seg selv som uovervinnelige. Dersom vi kan holde dem til 0-0 i fem minutter, vil vi gjøre det bra. Det er definitivt David mot Goliat, sier Shaw.

For Wayne Shaw blir det sannsynligvis en ny plass på benken, men dersom noe skulle skje med førstekeeper Ross Worner, kan vi bli vitne til et stort øyeblikk.

INGEN LUKSUS: Arsenal-spillerne blir møtt av denne garderoben i Gander Green Lane, hjemmebanen til Sutton. Foto: NTB Scanpix
INGEN LUKSUS: Arsenal-spillerne blir møtt av denne garderoben i Gander Green Lane, hjemmebanen til Sutton. Foto: NTB Scanpix Vis mer
INGEN LUKSUS: Arsenal-spillerne blir møtt av denne garderoben i Gander Green Lane, hjemmebanen til Sutton. Foto: NTB Scanpix
INGEN LUKSUS: Arsenal-spillerne blir møtt av denne garderoben i Gander Green Lane, hjemmebanen til Sutton. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling