- For å si det brutalt, virker det furtent av Røkke

Tjærnås mener milliardæren rammer Molde og ikke Solskjær.

SKILLER LAG ETTER 20 ÅR: Kjell Inge Røkke har spyttet inn mange hundre millioner kroner i Molde, i tillegg til å bygge en ny stadion. Etter sesongen er det imidlertid slutt på pengehjelpen - fordi Ole Gunnar Solskjær dro til England for å møte Aston Villa mot ønsket til Røkke. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet
SKILLER LAG ETTER 20 ÅR: Kjell Inge Røkke har spyttet inn mange hundre millioner kroner i Molde, i tillegg til å bygge en ny stadion. Etter sesongen er det imidlertid slutt på pengehjelpen - fordi Ole Gunnar Solskjær dro til England for å møte Aston Villa mot ønsket til Røkke. Foto: Bjørn Langsem/DagbladetVis mer

(Dagbladet): Som Dagbladet meldte fredag ettermiddag, kutter Aker og Kjell Inge Røkke all økonomisk støtte til Molde etter årets sesong.

I kveld sendte de ut en pressemelding der de forklarer hvorfor et samarbeid som har pågått siden tidlig på 90-tallet, og som har tilført fotballklubben hundrevis av millioner kroner i tillegg til et nytt stadion, nå opphører:

Fordi Ole Gunnar Solskjær trosset Røkke og reiste til England for å møte Aston Villa.

- Ole Gunnar Solskjær har ikke lagt skjul på at han en dag kunne tenke seg tilbake til England. Likevel opplever Aker det overraskende at han droppet fredagens trening, og satte kursen til England i offentlighet for uformelle samtaler med Aston Villa før tre viktige seriekamper på en drøy uke, skrev Aker i pressemeldingen, og la til at Solskjær aldri svarte på tre spørsmål Aker stilte den 17. mai, før han dro til England.

Disse spørsmålene skal ha blitt stilt via daglig leder - altså Tarje N. Jacobsen.

- Dette oppleves som uforenlig med MFK-fellesskapet som vi begge er en del av, sier Røkke i pressemeldingen.

- En reaksjon som kommer i harnisk
Den dramatiske vendingen i saken som i utgangspunktet handlet om at Norge kan få sin første manager i Premier League siden Egil «Drillo» Olsen trente Wimbledon, sender sjokkbølger gjennom Fotball-Norge.

Canal +-ekspert Lars Tjærnås tar forbehold om at han ikke vet hva som eventuelt er blitt avtalt og sagt mellom Røkke og Ole Gunnar Solskjær før alt dette skjedde, men slik saken framstår nå, føler han at Røkke overreagerer og retter skytset mot feil mål.

- Det som har vært unikt med Røkke opp mot Molde, er at det har vært et prosjekt som har vært fullstendig uavhengig av personer. Det er et prosjekt som har dreid seg om takknemlighet og solidaritet med hjembyen, og en klubb som tilhører en by og region han er glad i. Jeg føler det har vært ekte fundamentert, og nærmest en kjærlighetserklæring til byen, ikke til enkeltpersoner, sier Tjærnås til Dagbladet.

- Det som skjer nå overrasker meg derfor mye. For meg virker det som en overreaksjon og spontanreaksjon som kommer i harnisk. Det trodde jeg, for å være helt ærlig, at Røkke var for stor til å gjøre. For å si det litt brutalt, virker det furtent. Det er kanskje dumt å si det om en kar som har donert de beløpene til klubben som han har gjort, men jeg sier det likevel. Det virker nærmest litt furtent.

Større sjanser for Villa-ja?
Tjærnås mener Røkke må ha visst at det fantes en viss risiko for at Solskjær ville bli fristet av tilbud fra utenlandske klubber, og at Manchester United-legenden ville være attraktiv etter suksessen med Molde i sin debutsesong.

- Det kan umulig komme fullstendig bardus på ham. Alle vet at fotballen er så dynamisk at det å planlegge for flere år fram i tid ikke alltid blir sånn likevel. I fotballen er ingenting hugget i stein. Du kan ha verdens beste intensjoner, men likevel kan bildet endre seg i løpet av en uke eller et døgn, sier han.

Ole Gunnar Solskjær forklarte til Romsdals Budstikke i dag at han ønsket å vise Aston Villa respekten ved å møte dem, men samtidig forsikret han om det bare dreide seg om uformelle samtaler og ikke forhandlinger.

Tjærnås tror sjansene for at Solskjær nå drar til England øker etter Røkkes kraftige reaksjon.

- Ja, jeg tror det kan påvirke valget. Jeg har hele tida ment at Ole Gunnar har det såpass bra og spennende i Molde, at Villa ikke automatisk tror han sier ja, hvis han ikke samtidig har fått garantier for at de har penger til satsing. Men en sånn sak med Røkke kan vippe det over i Villas favør, at det blir mer fristende for ham å dra.

- Rammer Molde og ikke Solskjær
Tjærnås føler det som en hevnaksjon fra Røkke, men synes han retter sinnet sitt feil vei.

- Molde handler også om mange hundre mennesker som ikke har noe med Ole Gunnar Solskjær å gjøre, men som vil sørge for at Molde består og har en unik posisjon i byen. Ole Gunnar greier seg alltid, han drar et annet sted og får et fantastisk liv uten Molde, men de andre som han rammer, det føler jeg er veldig gærent, sier Tjærnås.

Han tar det for gitt at Solskjær fikk tillatelse av klubben til å møte Aston Villa, og at Molde har snakket med engelskmennene før 39-åringen satte seg på flyet fredag morgen.

- Det ville vært noe annet om Solskjær reiste uten lov fra klubben, om han dro i affekt, men det kan jeg aldri tenke meg har skjedd. Etter all sannsynlighet har dette vært en helt rein prosess.

- Tror du det er en vei tilbake for Molde og Røkke?

- Ja, det tror jeg. Min første reaksjon er at dette er en affekthandling, det er så bombastisk og kjapt at det minner mer om noe sånt enn om fornuft. Og etter affekt er det gjerne en vei tilbake. Jeg greier ikke å se at det fullstendig slutt mellom Røkke og Molde, men jeg er usikker på forholdet mellom Røkke og Ole Gunnar Solskjær.

AKTUELL FOR ASTON VILLA: Lars Tjærnås tror sjansene øker for at Solskjær velger Aston Villa etter pressemeldingen fra Aker. 
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
AKTUELL FOR ASTON VILLA: Lars Tjærnås tror sjansene øker for at Solskjær velger Aston Villa etter pressemeldingen fra Aker. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Tidligere Molde-trener Åge Hareide sier det vil være et hardt slag for klubben om de mister både Røkke og Solskjær.

- Hvis begge deler skulle skje vil det være særdeles tungt for klubben. Molde har hatt god støtte av Kjell Inge i mange år, og det er dramatiske nyheter for dem, som i fjor opplevde det maksimale i historien sin, sier Hareide.

Han vil ikke mene noe om hva Solskjær eventuelt bør velge.

- Han har vært flink til å ta de rette valgene tidligere i livet, og jeg tror helt sikkert han kommer til å gjøre et valg som er riktig nå også, sier han til Dagbladet.

PS! Aker skriver i pressemeldingen at de vil tilby aksjene i sitt heleide datterselskap, Molde Fotball AS, til Molde FK for 1 krone. Det vil i så fall gi Aker et regnskapsmessig tap på 25 millioner kroner som følge av nedskriving.

- Klubben vil være gjeldfri på overtakelsestidspunktet, og ha 25 millioner kroner i egenkapital, heter det.

Verken daglig leder eller styreleder i Molde, henholdsvis Tarje N. Jacobsen og Øystein Neerland, har besvart Dagbladets henvendelser i dag.

- TRODDE RØKKE VAR STØRRE ENN DETTE: Fotballekspert Lars Tjærnås er svært overrasket over den siste utviklingen. 
Foto: Erlend Aas / Scanpix
- TRODDE RØKKE VAR STØRRE ENN DETTE: Fotballekspert Lars Tjærnås er svært overrasket over den siste utviklingen. Foto: Erlend Aas / Scanpix Vis mer