«For å være ærlig har det siste halvåret vært et sant helvete.»

NÜRNBERG (Dagbladet): 11 år etter at Dagbladet påsto han ble sendt til oss fra himmelen, ble Tommy Svindal Larsen (28) endelig proff. Han visste ikke hva han og familien gikk til.

Og i dag - tilbake i landslagstroppen - deler han noen av erfaringene med alle de som tror at profflivet bare er en dans på lommebokas røde roser.

- Spør Helga, sier Tommy Svindal Larsen og setter seg etter at lille sovende Jesper (5 md.) er parkert i enden av kafébordet. - Spør Helga hvordan det var å ha visning på huset hjemme i Norge mens hun var høygravid med nummer fire, og jeg var nødt til å flytte til Tyskland på dagen. Og spør hvordan det var da vannet gikk og Jesper ble født, den dagen jeg debuterte for Nürnberg mot Rostock 26. november i fjor. Jeg skjønner i hvert fall ikke hvordan hun klarte det.

Helga (33) er barnas mor, Tommys kone, lykke og beste støttespiller. Det er derfor hun er med når vi treffes på utekafé i Nürnbergs altstadt. Og Helga har en historie å fortelle - den som handler om den travle fotballenkas tilværelse i et nytt land med nytt og ukjent språk, nytt hus, nye skoler med foreldremøter på den lokale puben, og med enda et nytt barn på armen.

MENS HUSBONDEN TRENER, spiller kamper og bor på hotell for at jo-jo-arbeidsgiveren ikke skal rykke ned fra Bundesliga. Igjen.

- Vi fikk oppvaskmaskin først i forrige uke, sier Helga og ler. - Ikke at det er viktig, men det forteller noe om det kaoset vi har opplevd. For da jeg kom hit med fire barn da minstemann var bare tre uker, var det ikke vann i huset vårt engang. Og da det endelig ble lagt inn, gikk både ungene og oppvasken i badekaret.

Helga hadde Daniel (14) og Camilla (9) da hun traff Tommy. Sammen har de fått Frida (5) og lille Jesper. Og alle skal ha sitt - helst hele tida. Og så var det det med språket da.

- Veldig vanskelig for alle sammen i begynnelsen - det var frustrerende og stressende, sier Tommy. - Vi har hatt en del dager som har vært langt i overkant av det jeg trodde var mulig. Og min jobb har vært én ting - alt det Helga har hatt å slite med noe ganske annet. Slik jeg ser det i dag, må det være noen bra egenskaper oss imellom som har gjort at vi har klart å komme gjennom det.

- Angrer du?

- Nei! Det kom bare så veldig brått på. Alt skjedde i en periode i fjor høst da jeg var frustrert fordi jeg ikke fikk spille i Stabæk, ikke visste hvor jeg skulle, Helga var tre uker unna å få Jesper, og det var fram og tilbake med klubber i alle retninger. Så for å være ærlig har det siste halvåret vært et sant helvete med tanke på alt det kaoset vi har opplevd. Men det går utrolig mye bedre nå.

DET VAR MED ANDRE ORD ikke dekket bord da familien Svindal Larsen kom til Tyskland. Det var, som du sikkert har forstått, ikke så forberedt at han skulle hit heller. For etter å ha vært i kontakt med Odd, Helsingborg, Rapid Wien og Salzburg var det en telefon fra tidligere Nürnberg-spiller Jørn Andersen som åpnet den tyske døra. I absolutt tolvte time.

- Jørn ringte agenten min Per A. Flod, fortalte at Nürnberg trengte en midtbanespiller og så ble det bare sånn, sier Tommy. - Og her og nå, når det er klart at vi beholder plassen i Bundesliga, er jeg veldig glad for det. For det er ingen tvil om at fotballen i Tysklands øverste divisjon er bedre enn det man finner i Norge, Sverige og Østerrike. Dermed vil jeg også bli en bedre fotballspiller.

I DAG SERIEAVSLUTTER Tommy Svindal Larsen og Nürnberg årets Bundesliga mot St. Pauli. Hvis ikke plassen hadde vært klar etter forrige helgs sensasjonelle 1- 0 over Bayer Leverkusen, ville Tommy vært et sportslig og økonomisk nervevrak. For nedrykk ville ikke bare betydd en sportslig fiasko - han ville merket det i lommeboka også. Kraftig.

- Kontrakten min ville sett dårlig ut med nedrykk, innrømmer Tommy. - Det ville blitt en betydelig lønnsreduksjon. Og det var jeg innforstått med da jeg skrev under - jeg synes det er greit med bonusorienterte lønninger. For meg er det den riktige måten å gjøre det på.

- Fordi?

- Jeg mener vi fotballspillere skal ha lønn som fortjent. Kanskje rart at det kommer fra meg, jeg som hadde flat og høy lønn uansett hvordan jeg gjorde det hjemme i Norge, men jeg mener nå en gang det. Og derfor mener jeg at slike lønnsavtaler er måten å gjøre det på. Og at det bør bli sånn i norske klubber også.

EN ANNEN TING man etter Tommy Svindal Larsens oppfatning bør gjøre hjemme i Norge, er å spille ballen mer langs bakken. Det er kanskje derfor han er så lykkelig over igjen å være uttatt i Nils Johan Sembs landslagstropp?

- He-he, sier han. - De landskampene jeg har spilt, har ballen stort sett gått over hodet på meg. Og derfor kan jeg godt si igjen det jeg har sagt mange ganger før:

- Jeg har ikke vært i nærheten av å få vist hva jeg kan i landslagsdrakta.

- Så du ønsker mann mot mann-fotball og spill langs bakken?

- Absolutt. Og jeg har sagt det før også - jeg tror at Norge må forandre spillestil. Vi må våge å tenke langsiktig, bli mer internasjonale og dyrke fram de individuelle ferdighetene. Men dette er meg - en som blir bedre når ballen går gjennom midtbanen. Og som mener at vi er alt for soneorienterte i Norge.

- Hva er da poenget med å lengte tilbake til landslaget - det blir jo ikke sånn som du ønsker?

- Akkurat nå føler jeg at man er inne i en periode med «hva-bør-gjøres-tanker» hjemme i Norge. Og jeg stoler fullt og helt på de som leder dette arbeidet. For sjøl om jeg alltid har hevdet mitt fotballsyn, har jeg hatt en fin dialog med Semb og hans menn.

Og:

- Det at jeg ikke er enig i spillestilen, fratar meg ikke muligheten til å være lojal overfor det som blir valgt.

- Så du satser maksimalt på landslaget?

- Klart det - jeg har alltid hatt lyst til å spille så mange kamper som mulig for Norge. Det siste året har imidlertid problemet mitt vært en kneskade og det faktum at jeg følte jeg trengte tid på å etablere meg i Tyskland. Det var så mye nytt både for meg og familien. Men nå går det bedre, kneet er fint og jeg føler meg pigg.

- Og jeg er veldig glad for å bli tatt ut igjen.

FRA HIMMELEN: Tommy Svindal Larsen fikk beskjed om at han var Guds gave til fotballen. 11 år seinere dro han til et helvete.
ET GODT TEAM: - Det må være noen gode egenskaper mellom oss som har gjort at dette har gått bra, sier Tommy.
FØDT MOT ROSTOCK: Da Tommy debuterte i Bundesliga 26. november, fødte Helga lille Jesper hjemme i Norge.