For åtte år siden fikk Northug tillatelse til å bygge 45 hytter. Nå starter prosjektet

Planlegger hyttegrend på gården i Mosvika.

 STORE DRØMMER:  Det er mer enn åtte år siden John Northug fikk klarsignal til å lage hyttegrend på gården i Mosvika. Snart skal han bygge dem også. Foto: Therese Bjørnsen Kirkesæther.
STORE DRØMMER: Det er mer enn åtte år siden John Northug fikk klarsignal til å lage hyttegrend på gården i Mosvika. Snart skal han bygge dem også. Foto: Therese Bjørnsen Kirkesæther.Vis mer

(Dagbladet): Natt til fredag ble skattelistene for 2014 publisert. Her kunne tallene i skattelista fortelle at skistjerna Petter Northug hadde en skattbar inntekt på like i overkant av 1,5 millioner kroner i fjor. Gullgrossisten står oppført med en formue på godt og vel 7,5 millioner kroner.

En viktig brikke i puslespillet bak Petters suksess er manager for Northug-teamet, Are Sørum Langås. Han står med en skattbar inntekt i fjor på nesten 600 000 kroner. Northugs trener, Stig Rune Kveen, hadde i fjor en inntekt på 472 000 kroner.

En annen viktig nøkkel til Petters vei mot skitoppen er uten tvil hans far, John Northug. Skatteetatens ferske tall kunne vise at pappa Northug hadde en inntekt på like i overkant av 550 000 kroner i fjor, og han står oppført med 0,- i formue.

Og pappa Northug har store planer på gang.

Hyttedrøm
Drøye tre uker etter at eldstesønnen Petter hadde vunnet sitt første VM-gull under ski-VM i Sapporo i 2007, leverte John Northug inn et privat reguleringsforslag til Inderøy kommune om å få lage et gigantisk hyttefelt i en skråning på eiendommen sin som heller ned mot Beitstadfjorden, rett nord for Trondheim.
Der, med utsikt over idylliske Giplingøya, har John planlagt å bygge 45 hytter. Samtlige skal ha fjordutsikt og tilgang på en privat brygge nede ved sjøen.  

- Bakgrunnen var at kommunens arealdelingsplan skulle leveres, og da tenkte jeg at området er godt egnet for hyttebygging. Det er nært innherredsbygdene Levanger, Steinkjer og Verdal, og er bare to timer unna Trondheim. Det er nok et litt uoppdaga område, sier John Northug til Dagbladet.

Mulighet for framtida Det tok bare tre måneder før prosjektet ble godkjent av et enstemmig kommunestyre, men i løpet av de åtte årene som har gått, har ikke John bygget en eneste en av de 45 hyttene han har fått godkjent.

«Planen bidrar sterkt til å nå kommunestyrets mål om næringsutvikling i kommunen», skriver Inderøy kommune i referatet fra behandlingen av omreguleringssøknaden. Ingen hadde innsigelser på det.

- Jeg har en hverdag som er fullpakka av oppdrag, og akkurat nå driver jeg også på å helrenovere boligen min. Jeg ser på dette som en mulighet for framtida, for gården er for liten til å drive moderne melke- og kjøttproduksjon, forklarer John.

Noen veivalg Likevel har ikke prosjektet og ambisjonene for hyttefeltet minket med årene. I 2013, omtrent samtidig som Petter vant sitt åttende VM-gull på den individuelle femtenkilometeren under mesterskapet i Val di Fiemme, fikk John gatenavnene på internveiene i det planlagte hyttefeltet offentlige navn.

Kollenvegen, Lahtisvingen og Falunsvingen heter de nå, veiene som skal ta hytteeierne i Northug-feltet fram til eiendommene.

- Det der er litt sånn artig, syns jeg. Vi prøver jo å være litt forsiktige, hvis ikke blir det litt for galt, men det er faktisk ikke vårt forslag. Jeg kjenner han på teknisk avdeling i kommunene som foreslo navnene, og han er veldig sportsinteressert. Slik det ble er det litt nøytralt, samtidig som det er veldig tydelig, humrer Northug.

Grillhytte til besvær Tydelig er det også at ikke alle i kommunen har sansen for det John driver med utpå neset sitt mot Beitstadfjorden.

«Den omsøkte bygningen er liten, men representerer i utgangspunktet en type inngrep av forskjellig slag, som hver for seg og spesielt i sum smuldrer opp urørthet og den allmenne tilgangen til strandsonen,» skriver miljøvernavdelingen hos Fylkesmannen i Nord-Trøndelag i sitt høringssvar, og fraråder sterkt å gi John tillatelse til å sette opp grillhytta.

- Den grillhytta var en gave fra en svenske, og det er ikke sånn at vi kommer til å legge beslag på noe. Jeg har jo allerede et anlegg nede ved sjøen, et naust, og det kommer til å være åpent for allmenheten der nede fremdeles. Strandlinja der nede er så stor at å se allmenhet der er en sjeldenhet også, sier Northug om grillhyttestriden.

Noen potensielle millioner Slik livet er blitt etter at han fikk omregulert eiendommen dreier det seg nå om å gjøre det attraktivt for noen av sønnene å holde på i Framverran i åra som kommer. Du kan på mange måter si at han holder på med hytteprosjektet nå på grunn av Petter, Tomas og Even.

- Jeg er 58 år, og gutta har meldt interesse for å ha gården videre. Ikke noe er bestemt ennå, men da kan i hvert fall dette ligge der som en mulighet for den neste generasjonen å utvikle det videre, sier Northug senior.

Og med 45 hyttetomter tegnet inn og godkjent handler prosjektet om mer enn store drømmer. Det handler om minst like store penger.

- Det er ikke de store verdiene som ligger i hver tomt. La oss si slik det er nå, at de koster 400 000 per tomt, pluss en anleggskostnad på 150 000. Men du må etablere dette også. Vi tror for eksempel at Trondheim ikke er klar over det området her, sier John Northug, og innrømmer at han leker med tanken på å bygge alle hyttene selv.

- Det er et av alternativene en kan se for seg. Et annet vil være å gå i samarbeid med en hytteleverandør og så levere nøkkelferdige hytter. Hvis vi kan levere det til under tre millioner per hytte, da er vi innafor, tror jeg.