Erling Braut Haaland sportsvasking

For drøyt, Haaland!

Fotballstjernen roter det til.

FOR RASKT SVAR: Erling Braut Haaland rotet det til for seg selv i går da han begynte å forsvare politikken til de arabiske eierne av Manchester City. VIDEO: Nina Hansen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

DET er krevende for alle å svare presist når du er stjernen på en direkte pressekonferanse. Inntil videre får vi håpe og tro at det var der det sviktet for Erling Braut Haaland da han med noen brå ord ble akkurat det han ikke ønsket å være som Manchester City-spiller:

  • En politisk meningsbærer i stedet for en makeløs god fotballspiller der bare det å score mål tilsynelatende gir mening på banen.

For på fotballandslagets pressekonferanse i går følte Haaland seg presset av NRKs spørsmål om hans egen rolle i den arabiske sportsvaskingen som skyller over all internasjonal idrett:

- Eierne i Manchester City beskyldes for massive menneskerettighetsbrudd, de beskyldes for å fengsle egne innbyggere. Du spiller nå for Manchester City, hva tenker du om eierne i klubben du nå representerer?, spurte NRKs reporter.

- Jeg har aldri møtt dem, så jeg kjenner dem ikke sånn, innledet Haaland greit før han overraskende tok sine arabiske arbeidsgivere i forsvar:

- Det er ganske kraftige beskyldninger du kommer mot dem der, svarte han NRK-reporteren og fortsatte:

- Når du sier det på den måten, kan jeg ikke annet enn å ikke si så mye om det. Jeg synes det blir litt for drøye ord der, sa fotballstjernen, og snakket seg rett inn i trøbbel.

For det siste var en politisk mening om kårene for menneskerettighetene i De forente arabiske emirater.

Og den meningen er for drøy.

DET er jo i virkeligheten massive menneskerettighetsbrudd i de arabiske Emiratene:

- Regjeringen fortsetter å begå alvorlige brudd på menneskerettighetene inkludert vilkårlig fengsling og ondskapsfull og umenneskelig behandling av de innsatte, står det i den siste rapporten om landet fra Amnesty International.

Det er den virkeligheten som gjør at den norske Amnesty-sjefen John Peder Egenæs nå irettesetter Erling Braut Haaland gjennom Dagbladet.

Amnesty-sjefen gjør dette slett ikke for å gi den enkelte fotballspiller ansvaret for arabisk sportsvasking. Det systematiske misbruket av sporten er fortsatt idrettens felles ansvar, og må kritiseres deretter.

Men den enkelte utøver er som alle oss andre. nødt til å forholde seg til virkeligheten.

Og det gjorde ikke Erling Braut Haaland i sitt forsvar av de arabiske eierne i går.

DEN norske fotballstjernen frikjente tilsynelatende eierne for de påviste bruddene på menneskerettighetene:

- Ved å hevde at journalistens beskrivelse av situasjonen i Emiratene er for drøy, sier Haaland det myndighetene i Emiratene ønsker, understreker Amnesty-sjefen til Dagbladet:

- Han sier indirekte at situasjonen ikke er så ille når det gjelder menneskerettighetene. Det er jo definisjonen av sportsvasking, fortsetter Egenæs, og har helt rett.

Og da virker det helt feil i forhold til de verdiene Erling Braut Haaland tidligere har stått opp for.

DET er jo ikke så lenge siden Erling løp rundt med en landslagstrøye der det stod: "Human Rights on and off the pitch". Stort klarere er det ikke mulig å markere et verdistandpunkt som fotballstjerne.

Da Haaland litt seinere stadig oftere ble linket til Manchester City, gikk det sport i å sjekke hvordan han oppførte seg under de norske fotballguttas markering mot arrangørene av Qatar-VM. Men på egen hånd fortsatte spissen å stå opp for gode verdier:

- Jeg forstår ikke hvorfor det fremdeles er rom for rasisme og diskriminering. Vi kommer aldri til å slutte å kjempe mot alle former for diskriminering, skrev han på twitter etter fjorårets fotball-EM der de engelske spillerne dels ble møtt med pipekonsert av hjemmepublikummet mens de knelte på banen i protest mot rasisme.

Da er Erling nødt til å vurdere konsekvensen av sin egen uttalelse mens han selv på gårsdagens pressekonferanse knelte for de arabiske City-eierne.

Den ettertanken er ikke noe verre enn å si at dette svaret i farta ble helt feil.

VI er alle ansvarlige for egne handlinger, men det er likevel ikke presset mot den enkelte stjerne som stopper misbruket av internasjonal idrett. Dette er fellesskapets og idrettsledernes ansvar.

Engelsk fotball har ikke tatt et oppgjør med den økende arabiske sportsvaskingen. Der Chelsea-eier Roman Abramovitsj ble presset raskt ut av britiske myndigheter etter Russlands invasjon i Ukraina, ble aldri fjorårets diskusjon rundt et arabisk styrt Newcastle starten på sportens egen opprydning av de mange andre tvilsomme klubbeierne.

Fotballen fortsetter å ta imot alle de pengene den kan få uten tanke på hvordan disse millionene er tjent.

DEN samme naive holdningen går igjen i norsk toppidrett. Det er ikke mer enn halvannet år siden at ledelsen i Olympiatoppen og Norges Idrettsforbund sjokkerende nok sa ja til å vinne OL-gull i triatlon med direkte hjelp av arabiske blodpenger. Dengang reagerte knapt norske sportsmedier på den tette koblingen mellom det undertrykkende regimet i Bahrain og en av de største stjernene i den norske OL-troppen.

Selv om Kristian Blummenfelt lenge før gullet i Tokyo hadde presset på for å få konkurrere for sitt arabiske privatlag, var det norsk idrett samlet som hadde ansvaret for vår egen OL-skandale.

ETTERPÅ angret idretten seg. Det skjedde i all stillhet uten noen inngående selvkritikk. Uansett innførte Norges Idrettsforbund før jul i fjor nye regler for å stoppe sportsvasking. De hadde også stoppet Blummenfelts arabisk finansierte OL-forberedelser:

- Sportsvasking er en trussel mot idrettens egenverdi, fastslår rapporten fra det utvalget som utarbeidet disse reglene.

Meningen er nå at norsk idrett skal bekjempe denne vaskingen fra autoritære regimer. Akkurat det kan de ellers svært verdibevisste lederne for fotballgutta gjøre ved å hjelpe den største stjernen sin til å rette opp inntrykket fra gårsdagens pressekonferanse.

Det er liten grunn til å tro at Erling Braut Haaland ønsket å forsvare brudd på menneskerettighetene.

Men nå trenger han litt omtanke og støtte for at det ikke framstår slik.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer