For dumt hvis bruken av to norske stortalenter blir en konflikt

U21-lagets største feil var ikke 1-2 for Portugal.

Norge U21 - Portugal U21 1-2:

DRAMMEN (Dagbladet): I utviklingen av det som skal bli en konkurransedyktig enhet til VM-kvalifiseringen 2016-2017, spiller U21-laget en viktig rolle. Da er det viktig at A-trener Per-Mathias Høgmo og U21-trener Leif Gunnar Smerud snakker sammen. For så lenge Høgmo hadde Vålerengas Ghayas Zahid i tankene til ligalandslagets kamp mot Emiratene, skal han etter mine begreper starte for U21.

Fordi det er til det beste for framtida.

DET ER SELVFØLGELIG helt greit at Martin Ødegaard starter for Norge U21. Det er dumt at Ghayas Zahid, en av denne sesongens virkelige gjennombrudd, ikke gjør det. Og enda dummere blir det hvis bruken av to av våre neste landslagsmenn blir en konflikt og handler om den ene eller den andre.

Som om Martin Ødegaard og Ghayas Zahid konkurrerer om plassen i rommet bak spissen.

DET KAN IKKE være sånn at det handler om enten Ødegaard eller Zahid selv om de begge trives best bak spissen. Det må i utviklingens og framtidens navn være plass til begge to, gjerne med VIF-gutten på kant. Og hvis det ikke finnes en slik kommandolinje i NFF-systemet, der A-treneren kan fortelle U21-treneren hvilke spillere han ønsker å gi viktig matchtid og erfaring med tanke på framtida, bør det snarest opprettes en.

Hvis U21 virkelig er det de sier det skal være, en utviklingsarena for det øverste nivået.

TIDLIG RETTVENDT MED kontringsrom foran seg eller spilt opp i rom feilvendt høyt i banen. Det spiller egentlig ingen rolle hvor Martin Ødegaard er når han bestemmer seg. Eller hvilken vei han har ansiktet. Når gutten bestemmer seg for skape noe så gjør han det med en uforskammet ro og selvfølge. Gjerne også med færrest mulig berøringer. Og det er denne kreative egenskapen som per nå gjør Strømsgodsets 15-åringen til en av de store på den internasjonale talentstigen.

Det er nemlig ikke bare sånn at Martin Ødegaard ser det de fleste andre ikke ser.

Han leverer det også.

GITT TID TIL å utvikle talentet og ferdighetene uten alt for mye mas om at han må spille på nivåer der fysikken hans ikke strekker til, er det ingenting som tyder på at Martin Ødegaard ikke er vår neste store fotballspiller. Men tid er også helt avgjørende. Mot fem og seks år eldre portugisere i Drammen så du nemlig mer av det du så mot Emiratene i Stavanger i forrige uke - at fysikken og tøffheten selvfølgelig ikke er der. Det sier seg selv det, og alderen er beviset.

Martin Ødegaard er bare 15 år.

Og det må han få lov til å være.

A-LANDSLAGET MANGLER kraft og styrke i de strategiske og ballvinnende posisjonene midt i banen. U21-laget mangler også kjøtt på beinet. Det er ikke nok fysisk kraft og tilstedeværelse i norsk fotball til å vinne et nødvendig antall baller i midtbaneleddet. Men ut over litt manglende fysikk er U21-laget et spillende lag med mye kreativitet og vilje. Og det liker vi.

MUSHAGA BAKENGA REDUSERTE til 1-2 midtveis i andre omgang. Både før og etter det var det nok muligheter til å få et EM-poeng. Men som med fysikk og kraft er U21-laget også et bilde på et annet savn i norsk toppfotball; målscorere.

De finnes (nesten) ikke.

I ØDEGAARDS SKYGGE: Ghayas Zahid måtte nøye seg med innbytterplass mot Portugal i går. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB Scanpix
I ØDEGAARDS SKYGGE: Ghayas Zahid måtte nøye seg med innbytterplass mot Portugal i går. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB Scanpix Vis mer