DOPERNES BESTE VENN:  Bjarne Riis her med den da suspenderte Alberto Contador.Den danske helten passet på de fleste som jukset seg til suksess i sporten. FOTO:  AFP/ Javier Soriano.
DOPERNES BESTE VENN: Bjarne Riis her med den da suspenderte Alberto Contador.Den danske helten passet på de fleste som jukset seg til suksess i sporten. FOTO: AFP/ Javier Soriano.Vis mer

For dumt til å tro på

Danskene må snart bruke hodet. Verre er det ikke.

FOR ikke lenge siden uttrykte Lars Seier; mektig direktør i  danske Saxo Bank og en størrelse i dansk politikk, full tillit til sin yndling Bjarne Riis:

- Vi har vært sponsorer gjennom seks sesonger, og det har aldri vært et eneste problem. Alle vet at Bjarne i all denne tida har gått først i kampen mot doping, framholdt Seier.

Nå har han sammen med resten av sponsorene og store deler av det danske hjemmepublikummet gått på et totalt nederlag:

•• Den danske dopingrapporten som ble lagt fram tidlig i denne uka, frakjenner sykkelleder Riis absolutt all troverdighet. Han har pushet dopingbruk, han har skjult dopingbruk og han har løyet om alt.

Bare foreldelsesfristen på åtte år gjør at den tidligere Tour de France-vinneren unngår tiltale etter en granskning som hele tida har dreid seg nettopp om Bjarne Riis sitt edderkoppnett over dansk toppsykling. For ingen har ødelagt mer for det danske antidoping-arbeidet enn ham.

SÅNT  skulle det være mulig å forstå både for sponsorer, politikere og publikum uten en egen granskingsrapport, men sentrale aktører i dansk idrett har ikke ønsket å skjønne noen ting:

•• Barne Riis sin verdenssuksess med profflaget sitt ble visst for stor. En etter en av de dopingbefengte stjernene han knyttet til seg, ble populære også hos de danske sykkeltilhengerne.

For danskene var dårlig vandt. Omtrent i den samme perioden som man hyllet CSC -og deretter Saxo Bank-laget, ble nær alle av landets egne toppryttere avslørt for dopingbruk eller presset til å innrømme juks.

DER tilhørte mange av dem sportens absolutt feigeste. Som Bjarne Riis selv som i sin stakkarslige bekjennelse fra 2007 mest var opptatt av å forklare hvordan samtida hadde gjort ham til en økonomisk kriminell, eller for eksempel Rolf Sørensen; TV2-eksperten som ventet helt til 2013 med å fortelle at karrieren som proffsyklist var bygget på løgn.

Da hadde Sørensen blånektet i årevis, og forlengst blitt dedikert nid-kampanjen "Rolf er Ren". For det var han jo ikke, og alle visste det:

- Jamen, jeg velger å fortelle det jeg tror folk flest har insinuert i lang tid, at også jeg har vært dopet og har brukt EPO, forklarte Rolf Sørensen til slutt.

Den forklaringen kjøpte arbeidsgiveren TV2 akkurat slik dansk publikum og sponsorer stort sett har kjøpt enhver unnskyldning sykkelheltene deres har kommet med.

DET var derfor en profilert sportskommentator forleden bedyret at Nicki Sørensen sikkert hadde rett da han denne uka innrømmet å ha brukt dop fram til 2004, men aldri etterpå. For danskene lever i en kollektiv dopingløgn i nasjonalsporten sykkel som de nekter å gi slipp på.

Da hjelper det lite at dopingrapporten kobler nettopp avsløringene av systematisk dop til sykkelsportens popularitet i Danmark:

 - "Det er en væsentlig baggrund for undersøgelsen, at dansk professionel cykling udgør en helt central del af dansk idræts historie i 90'erne og 00'erne. Bjarne Riis' sejr i Tour de France i 1996 var blot toppen af en lang række fremragende resultater for danske professionelle cykelryttere. VM- og OL-medaljer, klassikersejre, gule førertrøjer og meget mere blev opnået af en imponerende stor gruppe af danske topryttere, der i denne periode blev folkehelte i Danmark", beskriver etterforskerne sitt mandat.

Noen dager etter denne drepende rapporten kan de heller gjøre seg klar til en utredning av det danske hjemmepublikummet. For i Danmark de siste dagene har det ikke vært skammen som kommenteres, men derimot mulighetene for hvor fort Bjarne Riis kan komme tilbake i sporten.

SELV sendte han i går et åpent brev til det danske folk der han innrømmet alle feil og bare åpnet et bitte lite smutthull til et come back:

- Jeg vet at mine ord her vil bli dreid og forvrengt, og jeg vil muligens bli tillagt en rekke motiver for å skrive dette. Jeg er pinlig bevisst at mange ikke mener at jeg er verdig deres tillit, og jeg vet at det blir seigt å vinne noe av min troverdighet tilbake, skrev Riis.

Men der er jeg dessverre redd han overvurderer dopingmotstanden blant sine landsmenn.

Danmark er fortsatt landet der det er godt å være dopet idrettshelt.


HELTEMOTTAKELSE:  Danskene samlet på Rådhusplassen i København etter Bjarne Riis sin triumf i Tour de France 1996. Den var en bløff; som danske sykkelhelter flest har bløffet de siste tiårene. Når får det konsekvens for heltenes popularitet i hjemlandet?
HELTEMOTTAKELSE: Danskene samlet på Rådhusplassen i København etter Bjarne Riis sin triumf i Tour de France 1996. Den var en bløff; som danske sykkelhelter flest har bløffet de siste tiårene. Når får det konsekvens for heltenes popularitet i hjemlandet? Vis mer