Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Aksel Lund Svindal vant OL-gull i utfor

For elleve måneder siden fikk Svindal beskjeden. Alt kunne være over

Aksel Lund Svindal strålte om kapp med sola etter dagens OL-gull. Alt kunne sett veldig annerledes ut for kort tid siden.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PYEONGCHANG (Dagbladet): At Aksel Lund Svindal har vært gjennom to tøffe comeback før han sikret Norges første OL-gull gjennom tidene, er en kjent sak.

I 2016 falt han svært stygt rett etter «Hausbergkanten» i Kitzbühel. Han fløy flere meter i lufta før han dunket inn i sikkerhetsnettet. Svindal reiste seg selv, men i ettertid viste det seg at både korsbåndet og menisken røk i fallet.

Neste sesong gjorde han et comeback i Val d' Isere og Val Gardena. Svindal var rett tilbake på pallen igjen, men dessverre var ikke kneet helt leget. Dermed måtte han gjennom en ny operasjon i januar 2017.

Ikke alle hadde kommet tilbake.

Selv var han aldri i tvil om at han skulle stå på ski igjen hvis det var mulig.

- Alt kunne vært over

Etter comebacket har Svindal slitt med et kne som hovner opp ved overbelastning, så han har trent lite utenfor konkurransene. Likevel hevder han seg helt i verdenstoppen - inntil videre.

Ting så helt annerledes ut da han våknet opp etter operasjonen han måtte gjennom etter tilbakeslaget i starten av 2017:

- Jeg er takknemlig, for jeg har hatt noen runder der jeg fikk følgende beskjed: «Bare så du vet det så er det ikke sikkert at dette fungerer». Jeg måtte være innstilt på det kunne være over, og tok det ikke for gitt da jeg begynte å kjøre fort i verdenscupen i vinter, sier Svindal.

- Hvilke følelser gikk gjennom deg da du fikk beskjeden om at det kanskje ikke gikk bra?

- Det var overveldende å vite at det kanskje ikke gikk bra, men det var fortsatt stor sannsynlighet for at det gikk bra. Så jeg var ganske avslappet. Men det var spennende å våkne fra narkose, se legen dypt inn i øynene og høre hva han sier for noe, sier gullvinneren til Dagbladet.

Uvisst framtid

35-åringen er ikke veldig interessert i å snakke om framtida, men sier at dette nok mer eller mindre garantert er siste gang han stiller opp i OL, samtidig som han sier at det hadde vært fett å kjøre VM i Åre neste sesong.

- Det her er fett så lenge det går. Nå er det en tid for å kjøre fort på ski, og en tid for noe annet. Jeg er helt avhengig av å trene mer enn jeg har gjort de siste fire månedene, så jeg må nok gi det en pause på våren for å se om det blir bedre,

Grunnen til at 35 år gamle Svindal, som har vunnet nesten alt som er å vinne, fortsatt vil fortsette å prestere helt i verdenstoppen, er like enkel som den er inspirerende.

DER VAR MEDALJEN: Kjetil Jansrud, Aksel Lund Svindal og Beat Feuz fikk medaljene torsdag. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet
DER VAR MEDALJEN: Kjetil Jansrud, Aksel Lund Svindal og Beat Feuz fikk medaljene torsdag. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet Vis mer

Han elsker å være en del av et lag som gjør alt for å bli best:

- Jeg er veldig glad i «off season», når vi for eksempel reiser fem uker til Chile. Jeg syns det er nesten like gøy som å sitte her nå. Vi reiser en gjeng på kanskje 10 karer som skal trene på å bli best i verden. Den spiriten der syns jeg er jævlig fett, sier han foran norsk media.

De står stablet som tetrisbrikker rundt, over og ved siden av hverandre i Twister-likende posisjoner for å få en snakk med gullvinner.

Svindal legger til:

- Jeg har også ekstremt flinke folk rundt meg, både med tanke på trenere, fysioterapeuter og servicemenn. Alt ligger til rette for meg hvis jeg kommer tilbake fra en skade, sier Svindal.

Planlagt livet videre

Til tross for at han fortsatt er i ypperste verdensklasse, har Svindal allerede tenkt på veien videre.

Sammen med tre andre investorer, har han lansert det økovennlige klesmerket «Greater Than A». Det er en av flere prosjekter han har involvert seg i.

Da Dagbladet møtte Svindal på kjøpesenteret Steen og Strøm på lanseringsdagen 31. januar, var han klar på at dette var et skritt på veien til å ha en plan den dagen karrieren er over.

Til Dagbladet sa han da at han føler seg forberedt på et liv etter idretten:

- Jeg tror det kan bli fint. Jeg har vært heldig som har hatt muligheten til å involvere meg i mange prosjekter, som har gjort at jeg får drive med mye annet også. Så når den tid kommer, blir det ikke så voldsomt, forklarte Svindal.

Han fortsatte:

- Nå har jeg fått gjort mye annet. Det er en tid for alt, og det har ikke vært så mye tid til familie ennå, men den tid kommer. Jeg har lyst til å prioritere det.

I april i fjor avslørte Svindal også at han hadde blitt kjæreste med supermodellen Gitte Lill Paulsen fra Bergen.

- Hva med barn?

- Ja, jeg har lyst på barn, men jeg er ikke noe stressa på det. Jeg tar egentlig alt som det kommer.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!