For en fangst!

Ytterst på Andøy samler Høken hele bygda med stor idrettsglede. I år førte engasjementet dem helt til topps i Klubben i mitt hjerte.

TIL TOPPS: Høken sanket stemmer med trålere i Klubben i mitt hjerte - og vant sin klasse. Foto: Tony Gulla Sivertsen/ www.tonygulla.com
TIL TOPPS: Høken sanket stemmer med trålere i Klubben i mitt hjerte - og vant sin klasse. Foto: Tony Gulla Sivertsen/ www.tonygulla.comVis mer

Her kan du sjekke topp 100 i hver klasse

BLEIK/OSLO (Dagbladet): - Det er helt fantastisk!

Fotballeder Odd-Gustav Korneliussen har allerede samlet en liten kjerne av trofaste når Dagbladet ringer for å gjøre seiersintervjuet. Sportsklubben Høken har gått helt til topps i Klubben i mitt hjerte, og jubelen står i taket i klubbhuset på Bleik, ytterst på Andøy i Vesterålen.

- Dette kommer utrolig godt med. I kveld er det årsavslutning, og da skal dette bli behørig feiret, roper gjengen rundt bordet.

Bygger golfbane 75 000 kroner i utstyr hjelper godt for en klubb som drives på dugnad med små sponsormidler. For selv om Høken er liten, har klubben store planer.

Fotball, ski, turmarsj, badminton, basketball, volleyball, innebandy, paintball, alt dette driver de med allerede.

Det siste påfunnet er golfbane ut mot havgapet. En tilflyttet pensjonist som har tatt initiativet, Raimo Törmä.

- Vi har hatt tett kontakt med golfforbundet, de har vært og sett på området her og sier det er helt ideelt for golf. I løpet av to år skal vi få en ni-hullsbane her oppe, forteller han.

Planen er at golfbanen skal få selskap av en flerbrukshall med golfsimulator. Ikke verst for en klubb som for bare to år siden telte 86 medlemmer.

Enormt engasjement Men Høken vokser. I år bikker de 300, og med seier i Klubben i mitt hjerte håper de at oppmerksomheten og engasjementet skal gjøre dem enda større.

Klubben ble stiftet i 1933, og er sterkt forankret i lokalsamfunnet rundt landsbyen på Bleik. Høken samler folket, og alle er med, ikke bare fordi sportsinteressen er så stor. Høken skaper tilhørighet, vennskap.

- Og så er det ikke så mye annet å drive med her oppe!, fleiper Hilde Madsen.

STOLTE ILDSJELER: Raimo Törmä, Odd Gustav Korneliussen, Hilde Jarnæs Madsen og Eirik A. Heggelund feiret sammen med resten av Høken i går kveld. Foto: Tony Gulla Sivertsen/ www.tonygulla.com
STOLTE ILDSJELER: Raimo Törmä, Odd Gustav Korneliussen, Hilde Jarnæs Madsen og Eirik A. Heggelund feiret sammen med resten av Høken i går kveld. Foto: Tony Gulla Sivertsen/ www.tonygulla.com Vis mer

Fiskeskøyta er en naturlig scene for Dagbladets innhyrte fotograf. Fiskeri er en grunnleggende næringsvei i bygda, og fotballaget har en skipper på banen, og en annen som assistenttrener.

40 mil til bortekamp Hilde forteller om hvordan folk strømmer til når Høken spiller hjemmekamper på Bleik Stadion. Om Sven Ole i rullestol, som nekter å betale halv billett, han vil jo støtte klubben like mye som alle andre.

Bortekampene er nesten like store folkefester. I fjor vinter investerte klubben i Månestråle, en svært kjærkommen turbuss med 45 plasser «og alle rettigheter».

Det trengs når det i snitt er 40 mil til motstanderne i fjerdedivisjon. 70 mil til på det lengste.

- Både spillere og supportere setter av en hel dag når det er bortekamp, det viser hvor mye de gir av seg selv. Men vi har ofte opplevd å ha flere supportere på bortebane enn på hjemmebane, og spillerne sier det føles som å spille på Bleik, sier Odd-Gustav Korneliussen.

La en plan Eirik A. Heggelund sitter også rundt bordet på klubbhuset denne morgenenen, og han får mye av æren for at lille Høken har klatret helt til topps i Klubben i mitt hjerte. Han er den datakyndige, og det kommer godt med når 3000 stemmer skal sankes til en landsby med rundt 400 innbyggere.

- Vi har vært veldig aktive på Facebook og Twitter, veldig mange har spredt ordet. Samtidig har vi satset mye på å få med folk utenfor klubben, og har overbevist mange. Vi ble nummer fem i fjor, så da sjekket vi litt hva vinnerne hadde gjort. Vi la en plan og fulgte den, forteller Heggelund.

- Det handler nok litt om psykologisk overbevisning også, for det er jo litt sånn: «Hvordan skal lille Bleik vinne?». Men vi bestemte oss for at dette skulle vi klare, sier han.

Og det gjorde de.

Søndag slippes sesong-DVDen med høydepunkter fra Høken-TV, som har fulgt alle klubbens kamper denne sesongen.

Neste år bør den ha med høydepunkter fra kveldens fest på Bleik.

110 000 Rundt 112 000 stemmer kom inn i forbindelse med årets kampanje. I klassen for fleridrettslag over 500 medlemmer vippet Sjetne IL Fram IF av tronen etter Larvik-gjengens fire seire på rad.

Oldenborg Idrætts Selskab tok plassen bak Høken i klassen under 500 medlemmer.

Rosenborg nedkjempet Vålerenga i gigantduellen i klassen for spesialidrettslag over 100 medlemmer, mens Haugaland Fotballklubb i siste liten gikk forbi Ørn Kristiania i lillesøster-klassen for de under 100 medlemmer.

I klassen for bedrift- og studentidrettslag vant NTNUI foran Pareto Fotballklubb.

Takk for engasjementet!

Her kan du sjekke topp 100 i hver klasse