- For en fotballhøst det blir

-For en fotballhøst det blir etter VM, sa Nils Johan Semb da han fikk høre kampprogrammet for Norges EM-kvalifiseringsgruppe.

Utfallet av trekningen fikk han høre da han satt i Air France-flight 2374 og ventet på avgang fra Paris på vei hjem fra 0-0-kampen i Tunisia. Først slapp han ut av seg samme ed som Drillo tydde til da Norge havnet i «dødens gruppe» i USA-VM, men ved nærmere ettertanke var ikke programmet så ille likevel.

Norge innleder med hjemmekamp mot Danmark 7. eller 8. september, og møter Romania borte og Bosnia hjemme i løpet av noen dager midt i oktober. Neste år er det bortekamp mot Luxembourg i begynnelsen av april, før dobbeltkampen Semb reagerte på: Danmark borte og Romania hjemme i første halvdel av juni.

- Det er en måned etter at de fleste utenlandsproffene har tatt ferie. Det er ingen ønskesituasjon å møte både Danmark og Romania da. Vi må holde spillerne i gang på et vis. Løsningen blir nok noen landskamper i mai med profflag, sier Semb.

Norge avslutter kvalifiseringen med Bosnia borte i september og Luxembourg hjemme i oktober neste år.

Strålende

Åpningen på kvalifiseringen blir tøff, men samtidig innser Semb at det gir Norge en mulighet til å koble grepet i gruppa helt fra start. For interesse og trøkk rundt laget, og ikke minst for fotballforbundets økonomi, er høstprogrammet strålende.

- Jeg håpet å møte ett av de to beste lagene og ett av de andre, helst Luxembourg, i de to første kampene, men vi skal møte alle to ganger uansett. Dessuten er tidspunktet for kampene mindre viktig enn at vi har en temmelig skadefri tropp når vi kommer så langt, og det vet vi jo ikke nå, sier Semb.

Det er ett år siden Norges VM-sjanser i realiteten forsvant med to tap mot Polen og Hviterussland i slutten av mars 2001. Siden har laget vært i et slags vakuum, uten å vite når og mot hvem neste viktige kamp spilles. I dag falt de brikkene på plass, og Semb tror at interessen rundt laget vil stige.

Trøkk igjen

- Vi får en rekke toppkamper på Ullevaal, og det blir voldsomt trøkk, tror Semb. Allerede om snaut tre uker kommer Sverige til landskamparenaen i Oslo. I mai kommer VM-vert Japan på besøk, og det jobbes med ytterligere en kamp før VM. I august er Nederland motstander i generalprøven, før de tre nevnte EM-kvalifiseringskampene.

Semb er ikke uenig i at det kan være gunstig å møte Danmark først, ettersom VM- og EM-deltakere ofte får en negativ reaksjon i de første høstkampene etterpå.

EM-kvalifiseringsoppsettet ble trukket i dag, etter at Romania torpederte alle forsøk på å bli enig ved forhandlingsbordet tidligere i måneden.

TØFF HØST: Nils Johan Semb ser fram til høstens kamper. Men for at det skal bli gøy, må Norge skape mye mer enn i 0-0-kampen mot Tunisia i går.