EM-kvalifisering Spania-Norge

For en gangs skyld bør Lagerbäck vurdere å ikke være ett hundre prosent Lagerbäck

Det er selvfølgelig bare tøv at jula varer helt til påske. Men mot Spania på Mestalla bør Lars Lagerbäck vurdere å gjøre et unntak.

KLART FOR REPETISJONER: Den første treninga er ferdig i Spania. Lars Lagerbäck har rundet av møtet med pressen og er på vei hjem til det første spillermøtet. Som blir som alle de andre spillermøtene han har hatt i over to år med Norge. Ingenting er nytt med denne svensken. Det er alltid mer av det samme. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
KLART FOR REPETISJONER: Den første treninga er ferdig i Spania. Lars Lagerbäck har rundet av møtet med pressen og er på vei hjem til det første spillermøtet. Som blir som alle de andre spillermøtene han har hatt i over to år med Norge. Ingenting er nytt med denne svensken. Det er alltid mer av det samme. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

OLIVA (Dagbladet): The Christmas Tree formation – juletreformasjonen – er blitt en taktisk trend i Premier League. Når topp seks-klubbene spiller hjemme mot antatt svakere motstand ser du ofte bortelag som ligger samlet og kompakt i 5-3-2.

NÅR NORGE MØTER Spania i Valencia lørdag kveld er det vi som er den antatt svakere motstanderen. Hjemmelaget hører hjemme på øverste hylle, selv om det i det siste har kladdet litt for laget som vant EM 2008, VM 2010 og EM 2012.

Bortelaget kommer fra en opptur på nivå tre i det europeiske rankingsystemet.

SIST NORGE MØTTE en av de store fotballnasjonene borte i en kvalifiseringskamp tapte vi 6–0 i Stuttgart. Det var brutal læring. Jeg husker Lars Lagerbäcks forundring og skuffelse, og forklaringen som gikk på at spillerne ikke var på, men nest best i alt.

Det var ikke formasjonen eller taktikken som sviktet, det var spillerne.

Jeg husker et par andre forklaringer også.

DEN MEST EDRUELIGE, og den som ble gjentatt av flere spillere og en defensiv fagmann som var en mester i å holde orden i Drillos stramt organiserte forsvarsrekke på 90-tallet (Henning Berg), var mangelen på en femte spiller i backrekka. Det var på kantene Tyskland kom og plaget oss med crossballer fra begge sider.

Upresset, fordi Norge sjelden var i posisjon, plaget de oss stort sett i 90 minutter.

MINNENE ER MANGE og tunge fra den kampen. Man måtte liksom tilbake til det tidlige 70-tallet for å finne referansepunkter, den gangen vi tapte 1–7 for Vest-Tyskland på Ullevaal (1971) og 0–9 for Nederland i Rotterdam (1972). For det var ikke marginene og flaksen som sviktet Norge i Stuttgart for halvannet år siden, det var snarere Tyskland som spiste oss.

Overmakten ble rett og slett for stor.

Forskjellen på de gode og sånne som oss ble enda en gang synliggjort ved eksempel.

5-3-2 FORMASJONEN BRUKES stadig oftere som et effektivt bortevåpen i Premier League. Sist vi så det var da Wolverhampton forsvarte seg til 1–1 på Stamford Bridge for halvannen uke siden. Bortelaget var ikke interessert i veldig mye annet enn forsvarsspill og en kontring eller tre.

Slik Norge bør opptre på Mestalla.

Sånn fikk Wolverhampton poeng i London.

Der har du ett av de taktiske grepene som gjør Wolverhampton til Premier Leagues sjuende beste lag.

HAR DU FEM mann bak og vil starte defensiven med to hardt arbeidende spisser på topp – det siste er selve mantraet i Lars Lagerbäcks motspill, det er vanskelig å se at han går bort fra det – er det bare tre mann igjen på midtbanen. Det krever enormt med løping.

Du gir bort rom på kantene med bare tre spillere midt i banen.

På plussida dekker du større rom i bredden dypere i banen.

LARS LAGERBÄCK ER repetisjonenes mester. En selverklært hjernevasker. Han sier gjerne at grunnen til at han lykkes er at lagene han trener gjør det samme hver gang. Om det er trening eller kamp spiller ingen rolle. Lars Lagerbäcks fotball er hakket i plata. Men på bakgrunn av det som skjedde i Stuttgart, og med referanser til andre lag og kloke trenere som er villig til å gå ut av den vante, innøvde og trygge boksen i håp om å vinne noe – som et sensasjonelt og gjerne urettferdig bortepoeng mot Spania, det er jo det kampen handler om for Norge – kan det være en god idé å tenne et defensivt norsk juletre på Mestalla.

5-3-2.

Det bør i hvert fall være et tema på det taktiske bakrommet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer