For en hoppvisning!

Sigurd Pettersen (23) svevde så lenge i lufta at Matti Nykänen rakk å tenke. Tidenes beste skihopper fastslår overfor Dagbladet at han aldri har sett et bedre skihopp.

OBERSTDORF (Dagbladet): I gårsdagens Dagbladet lovte Sigurd å hoppe 140 meter. Han jugde - og landet på 143,5...

Etter superhoppet i finaleomgangen har Sigurd Pettersen seilt opp som kjempefavoritt til sammenlagtseieren i den 52. tysk/østerrikske hoppuka.

- Finalehoppet er det råeste skihoppet jeg noen gang har gjort. Da jeg så flagget til landslagstrener Mika Kojonkoski peke imot meg nede ved hoppet, var det bare å kline til. Alt gikk automatisk. Samtidig som jeg passerte 130-metersmerket, skjønte jeg at det ikke var noen vits i å tenke på Telemark-nedslag. Da var det bare å holde seg på beina, sier Sigurd til Dagbladet.

Rekordhoppet hans er et av de store i hopphistorien, 9,5 meter lenger enn bakkerekorden han satte søndag, 5,5 meter lenger enn han hoppet i prøveomgangen - og 10,5 meter lenger enn omgangens nest lengste svev.

Alt mulig

Etter den jamsides landingen kokte det i den nyombygde Schattenbergbakken.

- Jeg har sett mye, men aldri et så godt skihopp, sier den gamle finske hoppkongen Matti Nykänen til Dagbladet.

- Nå vinner han hele hoppuka, sier sportssjef Jan-Erik Aalbu.

- Det var i hvert fall årsbeste. Nå er alt mulig i fortsettelsen. Også å kopiere de fire strake seirene til Sven Hannawald i 50-årsjubileet for hoppuka, sier Sigurd Pettersen.

Etter knockoutseieren 22,5 poeng og 15 meter foran østerrikeren Thomas Morgenstern, ble seierherren fra Rollag og Veggli først intervjuet live på Eurosport. Deretter var det internasjonal pressekonferanse, dopingkontroll og møte med den norske pressen.

Tjente over 300000

- Etter litt mat feiret jeg seieren med en joggetur. Nå gjelder det å nullstille seg, og fyre løs igjen i Garmisch, sier Sigurd.

- For ett år siden sleit jeg fælt i Oberstdorf, og endte på 17. plass. Starten nå kunne ikke blitt bedre. Håpet er å beholde smilet gjennom hele hoppuka. I hvert fall skal jeg hoppe det remmer og tøy kan holde for å beholde ledelsen, fastslår han.

I sitt 23-årige liv har han aldri tjent så mye penger som i går.

- Det er riktig, selv om penger verken er drivkraften min eller noe jeg tenker på. For seieren fikk jeg 157500 kroner, i tillegg kommer diverse bonuser fra de forskjellige utstyrsfabrikantene. Til sammen blir det kanskje det dobbelte, sier Sigurd Pettersen.

Finansfar

Første gang han fikk pengepremie, var i USA våren 2002.

- Da reiste jeg hjem fra kontinentalcupen i Iron Mountain med tusen dollar i lomma. Fram til da var skihoppingen ensbetydende med utgifter. Uten sponsingen og oppfølgingen hjemmefra, hadde jeg ikke hatt sjanse til å bli topphopper, sier Sigurd Pettersen.

Finansene er det faren hans, Steinar Bertelsen, som tar hånd om og forvalter til sønnens beste. Bonuspengene for de fire v-cupseirene (Trondheim, Sapporo, Kuusamo og Oberstdorf i går) vokser sakte, men sikkert på bok.

Entusiastisk

Da Sigurd Pettersen svingte på sletta og mottok folkets hyllest i går ettermiddag, var det 17 år siden forrige gang en nordmann vant i Oberstdorf (Vegard Opaas).

- Jeg var seks år den gangen, og er stolt over at jeg greide å kopiere Vegard i går. Selv om jeg ikke vil love for mye, blir det garantert mer moro i fortsettelsen. Vi er en entusiastisk gjeng som hele tida jobber med detaljer, og drar hverandre fram. Neste vinter er det ski-VM her i Oberstdorf. Da er vi forhåpentligvis enda bedre, sier Sigurd Pettersen til Dagbladet.

HYLLEST: Lagkameratene Roar Ljøkelsøy (t.v.) og Tommy Ingebrigtsen var nesten like glade som Sigurd Pettersen.
NEDSLAGET: Umulig å ta nedslag på 143,5 meter, men Sigurd Pettersen gjorde opp for seg på elegant vis nede på sletta etter rekordhoppet.