PANGSTART: Ole Gunnar Solskjær kunne glise fra øre til øre omtrent hele veien da Cardiff City ble slått 5-1 borte i kveld. Foito: NTB Scanpix
PANGSTART: Ole Gunnar Solskjær kunne glise fra øre til øre omtrent hele veien da Cardiff City ble slått 5-1 borte i kveld. Foito: NTB ScanpixVis mer

Cardiff-Manchester United 1-5, Solskjærs første kamp

For en Solskjær-fest! Skriver historie på første forsøk

Ole Gunnar Solskjær fikk en perfekt start på karrieren som Manchester United-manager da gamlelaget Cardiff City ble slått 5-1 på bortebane i kveld.

  • Cardiff City - Manchester United 1-5 (1-3):

CARDIFF (Dagbladet): Hva slags planer Ole Gunnar Solskjær hadde for denne lørdagskvelden for ei uke siden, vet vi ikke noe som helst om, men det er lov å tippe på at «julefeiring» og «familie» var noen av stikkordene.

Og sånn ble det.

45-åringen fikk nemlig en helt perfekt start på karrieren (julefeiring) som manager for Manchester United (familien) lørdag kveld.

Ja, hvis du har vært på en annen planet de siste dagene: Ole Gunnar Solskjær er faktisk manager for Manchester United, og han vant soleklart i debuten.

SCORET TO: Lingard blomstret offensivt mot Cardiff. Foto: NTB Scanpix
SCORET TO: Lingard blomstret offensivt mot Cardiff. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Spilleglede

Etter å ha blitt hasteansatt på en lånekontrakt med Molde ut sesongen, etter at José Mourinho fikk sparken tirsdag, har nordmøringen åpenbart brukt tida godt. Manchester United-spillerne leverte som mange hadde forutsett i kveld:

TILBAKE I GAMMELT SLAG: Pogba viste seg fram fra en veldig positv side lørdag kveld. Foto: NTB Scanpix
TILBAKE I GAMMELT SLAG: Pogba viste seg fram fra en veldig positv side lørdag kveld. Foto: NTB Scanpix Vis mer

De spilte med frihet, spilleglede og ikke minst digre porsjoner med innsats. Det så ut som om de syntes det var gøy å være på jobb igjen.

Veldig gøy.

Midtstopperne tettet godt igjen bakover. Midtbanespillerne jobbet sokkene av seg. Angriperne løp og løp – og ikke minst: Superstjerna Paul Pogba, som kranglet og underpresterte under José Mourinho, så tidvis ut som en million.

Så det store spørsmålet er. Hva har Solskjær gjort med spillerne?

- Jeg sa at spillerne skulle gå ut og nyte kampen og spille fotball sånn som de kan. Det er en garderoben full av kvalitet. Dette er nok den beste elleveren jeg har tatt ut noensinne. Det tekstet jeg med Fergie om i går kveld også, sier Solskjær til TV 2.

På spørsmål om hva som gledet ham mest med kveldens resultat, sier Solskjær:

- Det var spillegleden, lysten til å gå framover i banen og å vinne tilbake ballen. Vi er Manchester United. Har vi scoret to vil vi ha tre. Har vi scoret tre vil vi ha fire. Det er sånn det skal være.

Bortsett fra et unødvendig baklengs (straffe etter tvilsom hands), ble debuten akkurat den festen alle med røde sympatier hadde håpet på. United-fansen sang seg gjennom Solskjær-sang etter Solskjær-sang, mens de rødkledde på banen viste seg å være både ett, to, tre og fire numre større enn lille Cardiff City.

- Det var en god kamp i dag. Det viktigste var at vi fikk tre poeng i dag, sier Marcus Rashford i et intervju vist på TV 2 etter kampen.

Tomålsscorer Jesse Lingard følger opp:

- Vi spilte med god energi i dag og koste oss på banen. Det var viktig, sier Lingard.

På spørsmålet om hva Solskjær har bidratt med de siste dagene, sier Rashford:

- Han vil at vi skal være positive med ballen i beina og alltid se framover på banen. Dette var bare starten. Men det var en god start.

- Hva er forandret?

- Vi spilte mer direkte offensivt og sto høyere i banen. VI skapte flere sjanser enn tidligere, Lingard i intervjuet vist på TV 2.

SOLSKJÆR: Sportsjournalist i Dagbladet, Øyvind Godø, har fulgt både nordmannens trenerkarriere og Manchester United over lang tid, og tror Solskjær har det som kreves for å lykkes i storklubben. Video. Kristoffer Løkås. Bilder: NTB Scanpix. Vis mer

Foran Sir Alex

Da lagene ruslet av banen etter 90 minutter, med en glisende manager fra Kristiansund på sidelinja, sto det «Bluebirds 1-5 Man Utd» på lystavla på Cardiff City Stadium.

Og det betyr at – akkurat nå – ligger Ole Gunnar Solskjær foran Sir Alex Ferguson i løypa som United-manager. Den mektige skotten tapte nemlig sin aller første kamp som United-manager 0-2 borte mot Watford seinhøsten 1986.

Det spiller selvsagt ingen som helst rolle i den store sammenhengen. Resten av Fergusons managerkarriere i United er jo historie. Ingen kan ta fra ham kanskje den største managerkarrieren noensinne.

Men akkurat nå er Solskjær bedre, og det tar vi fra brunostlandet med oss. Nordmannen er bedre ut fra start enn Mourinho (3-1-seier borte mot Bournemouth), Louis van Gaal (1-2-tap mot Swansea borte) og David Moyes (vant 4-1 mot Swansea hjemme).

Et annet poeng som ikke må oversees. United scoret fem i en ligakamp i kveld. Det har de ikke gjort siden sir Alex Fergusons siste kamp som sjef (5-5 mot WBA).

Solskjær skriver med andre ord historie på første forsøk. Og det er noe poetisk over det hele.

Tidlig scoring

United hadde egentlig kontroll på svake Cardiff fra start til mål i kveld. Klokka hadde bare så vidt passert tre minutter da de røde tok ledelsen: Marcus Rashford klinket til med rista på frispark fra drøyt 20 meter.

PHIL JONES ER PHIL JONES: Og leverer et nytt eksempel på Phil Jones mange grimaser. Foto: NTB Scanpix
PHIL JONES ER PHIL JONES: Og leverer et nytt eksempel på Phil Jones mange grimaser. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Cardiff-keeper Neil Etheridge ble lurt av ballbanen og gikk feil vei, men ballen suste inn i lengste hjørne, sannsynligvis etter å ha touchet hårfint borti en forsvarer.

Etter en snau halvtime ble ledelsen doblet, og det etter et fantastisk forarbeid av kranglefanten Paul Pogba. Franskmannen vant ballen høyt på venstre side av banen, skar innover og slo en perfekt pasning innover i banen til Ander Herrera.

Spanjolen dro til fra drøyt 20 meter, og ballen traff ryggen på Greg Cunningham, før den fløy inn i nettaket bak en sjanseløs Etheridge.

Straffescoring

United-fikk imidlertid ikke være i 2-0-himmelen veldig lenge. Etter 35 minutter fikk nemlig Cardiff straffe etter at dommer Michael Oliver mente Marcus Rashford handset i egen boks da han forsøkte å ta med seg ballen i fart.

FØR SESONGSTART 2018: 29. februar 2018 møtte Dagbladet Ole Gunnar Solskjær for å snakke om hvordan han ønsket at Molde skulle spille i 2018. Video: Nicolai Delebekk Vis mer

TV-bildene viste at straffen var at det billige slaget. Uansett, så var det straffe, og den satte Victor Camarasa knallhardt i vinkelen bak en sjanseløs de Gea.

Håpet til «Bluebirds» skulle imidlertid ikke leve lenge. Bare minuttet etterpå vartet Uniteds angripere nemlig opp med kampens øyeblikk: Pogba, Rashford, Jesse Lingard og Anthony Martial spilte klikk-klakk-fotball på hjørnet av sekstenmeteren, før sistnevnt plutselig var alene med keeper.

Martial, Uniteds toppscorer, var iskald, og trillet kula i lengste hjørne, via stanga. For tredje gang på en drøy halvtime kunne Solskjær feire vilt på sin gamle hjemmearena.

Hvis det er slik United skal framstå framover er det bare å kjøpe popkorn, enten du holder med de røde djevlene eller ikke.

Kontrollerte inn

Etter pause var det egentlig aldri noen tvil i den walisiske hovedstaden. Jesse Lingard satte inn nummer fire på et billig straffespark han skaffet selv.

På overtid rundet samme mann keeper og satte inn 5-1.

Solskjær-festen var godt i gang, og den fikk ingen ødelegge. Neste kamp for de røde kommer hjemme mot nok et svakt lag, Huddersfield på 2. juledag.

Forvent at Ole Gunnar Solskjær blir tatt imot som en helt når han returnerer til Old Trafford, som manager.