Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Sykling, Giro d'Italia, Tom Dumoulin:

Før episk fjelletappe: - Håper de klarer å isolere Dumoulin

«Eurosport-Arild» tror giroen langt på vei kan avgjøres.

HVOR MYE TÅLER SUNWEB: Eurosports Arild Eriksen håper presset på Tom Dumoulins lagkamerater blir stort alt fra starten av dagens giroetappe. Foreløpig har ikke Nairo Quintana (skimtes i bakgrunnen) klart å slå tilbake mot 26-åringen fra Maastricht. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM
HVOR MYE TÅLER SUNWEB: Eurosports Arild Eriksen håper presset på Tom Dumoulins lagkamerater blir stort alt fra starten av dagens giroetappe. Foreløpig har ikke Nairo Quintana (skimtes i bakgrunnen) klart å slå tilbake mot 26-åringen fra Maastricht. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(procycling.no): Arrangøren har klinket til med en utmattende og potensielt avgjørende affære over hele 222 kilometer på etappe 16 av Giro d´Italia.

Den første utfordringen er veien opp til selveste Mortirolo (rytterne når toppen etter 84,5 kilometer). Denne gangen får feltet ta den «snille veien» fra Edolo: 17 kilometer à 6,7 prosent, og maksimalt 16.

Allerede opp her forventer Eurosport-kommentator Arild Eriksen fyrverkeri fra lagene som ønsker å felle sammenlagtleder Tom Dumoulin:

- Jeg håper Movistar setter press på tidlig. Dersom de skal klare å isolere Tom Dumoulin, er det nødt til å gjøre det. Ønskescenarioet er at de får 2-3 mann i bruddet allerede over Mortirolo, og Nairo Quintana angriper fra feltet litt senere. Med hjelp fra rytterne i bruddet, bør det gi gode muligheter for å fjerne Dumoulins hjelpere, sier Arild Eriksen til procycling.no.

Stelvio og «ny» klatring

Og dersom rakettene ikke sendes opp alt på Mortirolo, har sammenlagtgigantene fortsatt Stelvio-passet og det hittil uutforskede (i Giro d’Italia-sammenheng) Umbrailpasset (Giogo di Santa Maria) - fra den sveitsiske siden.

Trenger du mer info om etappen? Les procycling.nos vurdering her!

Klatringen er 13,5 kilometer lang og holder jevnt ni prosent (maksimalt 12 prosent).

Stelvio er ikonisk i girosammenheng - og trenger ingen nærmere introduksjon. I 2758 meters høyde ligger snøen til langt ut på sommeren, men denne gangen er det heldigvis ikke varslet verken snø eller regn. På grunn av snøskredfaren har arrangøren likevel valgt å begrense servicekøen til kjøretøy knyttet til gjennomføringen av rittet og lagbiler.

Den lille «nedturen» er at man avslutter med å kjøre ned Stelvio igjen (samme vei rytterne kjørte opp) og har målgang i Bormio. Avslutningen med utforbakke i 19,5 kilometer, kan bli åsted for et sent angrep fra Vincenzo Nibali.

- Jeg forventer angrep i dag, og jeg må bare følge og beholde roen, uttalte Dumoulin på starten i Rovetta tidligere i dag.

Framtidas Grand Tour-rytter

26-åringen fra Maastricht, som også er Sindre Lunkes rekkekamerat i Team Sunweb, blir av mange utropt til framtidas dominerende Grand Tour-rytter.

Han er allerede blant verdens beste temporyttere og er i ferd med å gjennomføre en svært vellykket transformering til klatrer.

ET SPØRSMÅL OM TID: Tom Dumoulin har ennå ikke vunnet en Grand Tour, men det ser oppløftende ut så langt i årets Giro d'Italia. I 2015 var han nær ved å vinne Spania rundt. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM
ET SPØRSMÅL OM TID: Tom Dumoulin har ennå ikke vunnet en Grand Tour, men det ser oppløftende ut så langt i årets Giro d'Italia. I 2015 var han nær ved å vinne Spania rundt. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM Vis mer

Selv om Eriksen ønsker massive angrep på en av de mest utfordrende etappene i rittet, presiserer han at han ikke har noe å utsette på Sunweb-kapteinen.

Lunke på hviledagen: - Klarer vi det på første forsøk, er det spesielt

- Nei, nei, nei. Dumoulin vil absolutt være en verdig vinner, og han kan langt på vei avgjøre sammendraget i dag om ingen av konkurrentene klarer å ta noen minutter før den siste tempoetappen. Min agenda er at jeg vil ha et spennende sykkelritt. Tom virker å være så sterk at det ikke blir lett å kvitte seg med ham. Det første steget på veien dit er å fjerne lagkameratene hans, presiserer han.

- Hvordan forklarer du dominansen hans så langt i rittet?

- Det første som slår meg er at han virker ekstremt fokusert. Kroppslig minner han mer og mer om Chris Froome, og det virker ikke som han har hatt det travelt med å komme seg dit han er nå. Han har ikke tatt av kilo i et jafs, men brukt tiden til å trene seg bedre og lettere. Det ser ikke ut som han kommer til å sprekke, mener Eriksen.

Tror Lunke får ny kontrakt

Eurosport-kommentatoren mener altså nøkkelen ligger i å ryste Lunke og lagkameratene til grunnvollene tidlig på etappen.

Selv om Dumoulin nok ankom giroen med mål om kjempe i toppen av rittet (han var nære på å vinne Spania rundt i 2015), så er de fleste ekspertene enige om at laget rundt ham ikke er det aller beste.

Eriksen har sett hvert eneste produserte minutt av Giro d´Italia så langt. Han gir følgende skussmål til jobben Lunke har lagt ned for kapteinen sin så langt:

- Jeg synes Lunke har gjort en god jobb, og bedre enn jeg hadde forventet. Han har vært litt opp og ned fram til nå, men hovedinntrykket fra giroen er at han har vært stabil. Slik det ser ut nå, tror jeg han har muligheter til å sikre en kontraktsforlengelse med Sunweb.

- Helt til slutt: Hvem vinner dagens etappe?

- Jeg tror både hjertet og hodet sier Nairo Quintana. Så blir det store spørsmåltegnet Dumolin og hvordan han takler fjell på fjell på fjell. Han kan imponere igjen, og holder han følge med de beste kan han omtrent forsegle sammendraget på etappen i dag, sier Eriksen.

PS: Arild Eriksen og sportssjef i Norges Cykleforbund, Stig Kristiansen, tar plass i kommentatorboksen alt 12:00 i dag for å gi deg dramaet fra Giro d’Italia.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet procycling.no!

Hele Norges coronakart