SUKSESS: Demba Ba (t.v.) har denne sesongen motbevist all skepsis han har vært utsatt for i England tidligere. Her feirer han ledermålet mot Manchester United med Shola Ameobi, som sto bak den målgivende pasningen. Foto: Lindsey Parnaby, EPA/Scanpix
SUKSESS: Demba Ba (t.v.) har denne sesongen motbevist all skepsis han har vært utsatt for i England tidligere. Her feirer han ledermålet mot Manchester United med Shola Ameobi, som sto bak den målgivende pasningen. Foto: Lindsey Parnaby, EPA/ScanpixVis mer

For et år siden kalte han Ba et desperasjonskjøp

- Det står jeg ved, sier Tor-Kristian Karlsen.


(Dagbladet): Demba Ba har hatt en strålende høstsesong for Newcastle, og i går var han banens gigant da Manchester United ble nedsablet med tre mål.

Det var ingen selvfølge at spissen skulle slå til i England. I unge år ble han vraket av klubber som Barnsley, Watford og Swansea.

I stedet ble det Hoffenheim i Tyskland, og til tross for en del scoringer der, var det fortsatt skepsis til Ba da han kom til West Ham i januar for et år siden.

Tor-Kristian Karlsen, som har vært talentspeider både i England og Tyskland, plasserte kjøpet av Demba Ba i kategorien «skudd i blinde/desperasjonskjøp».

«Den helt ordinære spissen ble nesten forgjeves tilbudt rundt i Europa uten napp, før West Ham kom på banen med mer pundsedler enn fornuft,» skrev Karlsen i sin TV 2-blogg 28. januar i fjor.

- Trodde han var på vei ned Selv om Ba har fått en oppsving nå, har ikke Karlsen revurdert den karakteristikken.

- Nei. Det står jeg ved, sier Karlsen til Dagbladet.

Og forklarer det slik:

- For meg var det en klassisk overgang der en spiller ble tilbudt ganske mange engelske klubber. Jeg tror ikke Demba Ba var en spiller som verken West Ham eller Stoke hadde sett noe særlig. Det er et klassisk tegn når mange av samme kategori klubber kommer på banen. Når man kun reagerer på agenttilbud er det ganske tilfeldig om han blir en suksess eller ikke. Omstendighetene sendte ikke signaler om at dette var koordinert.

I tillegg til dette bygget Karlsen sin vurdering på det han hadde sett av Ba i tysk fotball.

VAR SKEPTIKER: Tor-Kristian Karlsen mente West Hams kjøp av Demba Ba virket desperat.
VAR SKEPTIKER: Tor-Kristian Karlsen mente West Hams kjøp av Demba Ba virket desperat. Vis mer

-  Jeg synes han hadde et par gode sesonger 4-5 år tilbake i Hoffenheim. De siste to og et halvt årene før han gikk til West Ham var han veldig varierende. Han virket tung i kroppen og umotivert til tider. Min vurdering var at han var dårlig eller på vei ned, sier Karlsen.

- Utypisk fotballspiller Ba fikk inn en klausul i avtalen med West Ham som gjorde at han kunne gå fritt da klubben rykket ned fra Premier League. Og etter at han kom til Newcastle har det bare gått en vei. Praktmålet mot Manchester United i går var det 15. målet på 19 kamper så langt i sesongen.

- Det er jo spillere som får en oppsving med nye omgivelser. Han virker som en ydmyk person - og utypisk til fotballspiller å være. Jeg unner ham all mulig suksess på banen, sier Tor-Kristian Karlsen.

Da vi i Dagbladet i romjula presenterte vårt drømmelag basert på høstsesongen i Premier League, reagerte Karlsen på valget av Ba i førsteelleveren på bekostning av Sergio Agüero.

«Dagbladet lanserer Demba Ba på bekostning av Sergio Agüero til Premier League-drømmelaget. Sweet dreams.,» skrev han på Twitter.

Han humrer når vi i etterpåklokskapens navn minner ham om dette i dag.

- Jeg synes det var spesielt å velge Ba foran Agüero, som jeg synes er helt enorm, sier Karlsen.