OL-GULL:  Kjetil Jansrud feirer etter gullet i super-G er sikret under OL i Sotsji. Foto: Bjørn Langsem.
OL-GULL: Kjetil Jansrud feirer etter gullet i super-G er sikret under OL i Sotsji. Foto: Bjørn Langsem.Vis mer

For få år siden så framtida til alpinlandslaget svært dyster ut. Så tok det helt av

- Vi er på full marsj inn i en ny gullalder.

(Dagbladet):  Etter år i sumpen har det norske alpinlandslaget skutt vei  mot toppen. Årets gullsesong skal  brukes som et fundament for framtida.

En lang og tydelig jobb har gitt resultatet.

Kjetil Jansrud (To OL-medaljer) , Aksel Lund Svindal ( Kjemper om verdenscupen sammenlagt, har vunnet) og Henrik Kristoffersen (OL-medalje og  første verdenscupseier) har briljert i år.  Samtidig herjet norske juniorer i VM.

 DEBUTSESONG:  Henrik Kristoffersen feirer sin første verdenscupseier i Schladming 19-åringen vant også bronse under Sotsji-OL. Foto: NTB Scanpix
DEBUTSESONG: Henrik Kristoffersen feirer sin første verdenscupseier i Schladming 19-åringen vant også bronse under Sotsji-OL. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Det så svært annerledes ut for få år siden.

Sponsor-boost Alpinlandslaget hadde store problemer med å skaffe ny sponsoravtale. Samtidig var det umulig å hente flere midler fra Skiforbundet.

Hvis det ikke kom en ny sponsor, kunne Europacup-lagene ryke. Lars Elton Myhre var en av fem herrer på landslaget i 2011. Det var så lite penger at slalåmeksperten ikke fikk noe treningstilbud fra landslaget når de andre trente i fartsdisipliner som utfor og super-G. I flere uker var han helt «arbeidsledig».

- Før hadde vi to sponsorer. Da var vi bekymret for at Aksel måtte stå alene, sier leder i alpinkomiteen, Elling Breivik.

 KONGEN:  Aksel Lund Svindal kjemper om sammenlagtseieren i verdenscupen. Foto: Bjørn Langsem
KONGEN: Aksel Lund Svindal kjemper om sammenlagtseieren i verdenscupen. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Lederen husker en intens periode med jobb og planlegging av framtida.

- Vi sa til Aksel, som var «alene» på den tiden: Du skal bli den største, men ikke den siste.

Målet var lagt. Jobben startet. Så tok det av:

 LEDER:  Elling Breivik. Foto: NTB Scanpix
LEDER: Elling Breivik. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Det startet i  2008. I dag har vi over 20 sponsorer. Alle de tunge avtalene har vi fram til 2018. Det har aldri vært så langsiktig før, sier Breivik.

Med årets gullsesong har alpinlandslaget lagt grunnlaget for årene som kommer. Han legger ikke skjul på at en lang innsats har gitt resultater.

- Vi er på full marsj inn i en ny gullalder. Og vi er bedre forberedt enn på lenge.

Gullkantede bonuser Etter årets sesong står forbundet  bedre rustet mot sponsorer.

 GOD SESONG:  Aleksander Aamodt Kilde (21) debuterte i OL, og drømmer om å bli best i verden. Foto: NTB Scanpix
GOD SESONG: Aleksander Aamodt Kilde (21) debuterte i OL, og drømmer om å bli best i verden. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Vi har bonuser knyttet til prestasjonene. Det har vært en markant økning, som har gitt oss en større forutsigbarhet. Det er mye penger i sportslig suksess.

Vi har hatt en gullalder i alpint før. Da Lasse Kjus og Kjetil Andre Aamodt briljerte, hadde vi også flere gode slalåmkjørere.

Men da de to pionerene la opp, ble det et «tomrom». Det var ikke tatt grep som sikret framtida. Alpinforbundet har lært.

 SPORTSSJEF:  Håvard Tjørhom. Foto: NTB Scanpix
SPORTSSJEF: Håvard Tjørhom. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Dette er den andre bølgen av gullbølgen. Den første gangen greide vi ikke å få struktur og kapitalisere satsningen. Vi forsvant ned, og måtte bygge oss opp igjen. Nå er vi tilbake, mye sterkere enn vi var. Et godt team har jobbet oss opp igjen, sier Breivik.

Lys framtid Alpinforbundet er sikker på at de har lagt et fundament for framtida. Norge dominerte i junior-VM i år.  Nora Grieg Christensen (18) suste ned til sølv i utfor, Henrik Kristoffersen vant både slalåm og storslålam. I slalåm tok Marcus Monsen og Rasmus Windingstad sølv og bronse. Adrian Smiseth Sejersted tok gull i utfor og sølv i kombinasjonen.  For å nevne noen.

Herrene har flere toppalpinister. Målet er at jentene skal gjøre det samme over tid.  Lotte Smiseth Sejersted,Nina Løseth og Ragnhild Mowinkel har alle plukket verdenscuppoeng.

Et skår i gleden er det likevel:

 I RUTE: Nina Løseth (25) har prestert godt i hele år, og er nummer 19 i verdencupen totalt.
I RUTE: Nina Løseth (25) har prestert godt i hele år, og er nummer 19 i verdencupen totalt. Vis mer

Det er varslet at flere trenere vurderer sin framtid på landslaget. Suksesstrener Håvard Tjørhom er en av de.  Ryste er ikke overbegeistret over nyheten:

- Vi skulle gjerne beholdt alle. Det er ikke optimalt. kontinuitet er viktig. Det blir snakk om noen justeringer / endringer, og folk som takker for seg.  Men det er en vanskelig kabal med mye reise, til slutt går det ikke i hop lenger, sier sportsjef Claus Ryste.

Men først og fremst skal alle jobbe steinhardt for å sikre Aksel Lund Svindal seieren i verdenscupen. Etter dagens Super-G er ledelsen i sammendraget skrumpet til 19 poeng foran Marchel Hirschers favorittøvelser storslalåm og slalåm.

 DEBUT: Juniorverdensmester Adrian Smiseth Sejersted (19) fikk sin verdenscupdebut og ble nummer 14 i går. Foto: NTB Scanpix
DEBUT: Juniorverdensmester Adrian Smiseth Sejersted (19) fikk sin verdenscupdebut og ble nummer 14 i går. Foto: NTB Scanpix Vis mer