- For familiefredens skyld er det beste bare å la Heidi vinne

Merete Weng var et like stort talent som lillesøster Heidi Weng. Men én ting skiller de nesten identiske søstrene.

(Dagbladet): De er nesten helt like. Både i utseende, personlighet og talent.

Men der Heidi Weng er langrennsstjerne og en nasjonal kjæledegge, er hennes storesøster Merete et ubeskrevet blad for de fleste - til tross for at hun er blant Norges beste motbakkeløpere.

Det kunne like godt vært motsatt. Genene og talentet er det samme. Humøret, åpenheten og sjarmen likeså.

Men Heidi er yngst. Og dermed best.

- Skimiljøet i Enebakk er egentlig veldig lite. Da jeg var 15 år, var jeg alene i min aldersgruppe. De eneste jeg kunne trene med var Heidi Weng, Martine Ek Hagen og ei jente til, forteller Merete.

BAKKEKLYVER: Merete Weng er blant landets beste motbakkeløpere. Foto: Øyvind Godø
BAKKEKLYVER: Merete Weng er blant landets beste motbakkeløpere. Foto: Øyvind Godø Vis mer

- Men de var tre år yngre og mye svakere enn meg. Dermed hadde jeg egentlig ingen å trene med, forteller Merete.

Inspirert av Heidi

Dermed la hun skiene på hylla noen år.

Men da søster Heidi og tremenning Martine viste seg å være blant landets aller ypperste langrennsløpere, tok Merete skiene ned fra hylla igjen.

- Jeg fant først ut at det var mye annet enn trening som var morsomt. Samtidig var det gøy å se hvor bra Heidi presterte. Det inspirerte meg og ga meg lyst til å satse igjen, sier storesøster Weng.

- Men da var det for sent. Etter fire år med lite langrennstrening hadde jeg tapt mye. Som langrennsløper er det så mye styrke og teknikk som man må holde ved like hele tiden. Da er det noe annerledes å løpe, fortsetter hun.

For Merete Weng er en av landets beste i bratte fjell.

MAMMA: May-Bente Weng er så sprek at døtrene Heidi og Merete ikke har annet valg enn å trene knallhardt. Foto: Øyvind Godø
MAMMA: May-Bente Weng er så sprek at døtrene Heidi og Merete ikke har annet valg enn å trene knallhardt. Foto: Øyvind Godø Vis mer

For to år siden representerte hun Norge i VM i motbakkeløp. 6. september står et nytt verdensmesterskap på menyen.

- Genene i familien er tydeligvis gode

Der er det foreløpig usikkert om Merete blir med.

Men uansett om hun deltar eller ei, vil storesøsteren igjen havne i skyggen av lillesøsteren.

- Jeg angrer kanskje litt på at jeg ga meg i den fireårsperioden, for genene i familien er tydeligvis gode. Det hadde vært spennende å se hvor langt jeg kunne nådd, innrømmer Merete.

Kanskje kunne hun og Heidi vært de sjarmerende supersøstrene som tok langrenns-Norge med storm.

Men selv om de er så like — både i utseende, oppførsel, interesser og ferdigheter — lever de to ulike verdener.

VM: Merete Weng representerte Norge i VM i motbakkeløp for to år siden.
VM: Merete Weng representerte Norge i VM i motbakkeløp for to år siden. Vis mer

- Det er enklere å peke på forskjeller enn likheter mellom oss. Hun er litt mørkere meg. Også er hun et enda mer ekstremt konkurransemenneske enn meg, forteller Merete.

Nekter å tape

- Heidi bare må vinne - uansett hva det gjelder. Hun nekter å tape når vi spiller amerikaner. Da blir hun sint og går. Hvis hun ikke har mulighet til å vinne når det gjenstår noen runder, gidder hun ikke å spille mer, sier Merete og ler.

Når familien trener sammen — for det gjør denne idrettsfamilien støtt — er det heller ikke der noe annet alternativ enn seier for Heidi.

- Det gjelder selv på rolige langturer på hytta. Heidi må bare spurte mot slutten slik at hun kommer først frem. For familiefredens skyld er det beste bare å la Heidi vinne, flirer Merete.

Heidi er omtrent mer på familiehytta på Skeikampen enn hun er hjemme på Enebakk. Her har hun og familien lagt ned mange treningstimer.

I år har Heidi økt treningsdosene ytterligere etter at fjorårssesongen ikke var like formidabel som 2012/13-sesongen.

STJERNE Heidi Weng håper å kunne utfordre Marit Bjørgen og Therese Joahug. På veien mot verdenstoppen har hun fått mye kamp av sin svært spreke familie. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
STJERNE Heidi Weng håper å kunne utfordre Marit Bjørgen og Therese Joahug. På veien mot verdenstoppen har hun fått mye kamp av sin svært spreke familie. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

- I år har jeg bestemt meg for at jeg skal trene kjempemye i sommer og slappe mer av til høsten. Slik skal jeg unngå å komme i for tidlig form, forteller Heidi, som dermed tok den middelmådige prestasjonen i Lysebotn Opp på torsdag som et godt tegn.

Det var i hvert fall det hun sa utad. Men for konkurransemennesket Heidi smertet det å ikke vinne — selv om hun ikke skal vinne på denne tiden av året.

- Jeg hater å tape i alle konkurranser, men det må jeg tåle. For jeg skal ikke være i toppform ennå. Jeg har skikkelig troa på det jeg gjør nå, avslører 23-åringen.

Betaler storesøster for massasje

Til vinteren mener mange at hun kan utfordre Marit Bjørgen og Therese Johaug.

Men det kunne like godt ha vært Merete som gjorde det.

- Jeg tror hun har fått litt gratis ved å være yngst. Hun har selvfølgelig jobbet knallhardt, men jeg mener det er en fordel å være yngst. For da har man eldre søsken og søskenbarn å strekke seg etter. Heidi har presset seg knallhardt hele tiden for å holde følge, forteller storesøster.

MASSØR: Når Heidi Weng er i Norge må sykepleier og motbakkeløper Merete massere sin kjære lillesøster. Foto: Øyvind Godø
MASSØR: Når Heidi Weng er i Norge må sykepleier og motbakkeløper Merete massere sin kjære lillesøster. Foto: Øyvind Godø Vis mer

Ved siden av å være motbakkeløper, er Merete sykepleier.

Og Heidis personlige massør.

- Landslagsgjengen får mye massasje når de er i utlandet, men det er mindre når de er hjemme i Norge. Derfor masserer jeg Heidi — mot betaling, sier Merete og ler.

- Hun kunne ha fått massasjen gratis, men hun har lyst til å betale. Hun er veldig grei, sier hun.

Pasientene «bøyer seg i hatten»

For storesøster er veldig imponert over lillesøster.

- Jeg «bøyer meg i hatten» over det hun har fått til, flirer Merete.

TREMENNING: Martine Ek Hagen er tremenningen til Heidi og Merete Weng og også et av landets største langrennstalent. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
TREMENNING: Martine Ek Hagen er tremenningen til Heidi og Merete Weng og også et av landets største langrennstalent. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix Vis mer

De har hatt det mye moro med det nystartede «ordtaket» som Weng ble kjent for under OL.

- Selv synes jeg det er morsomt, men Heidi er nok litt lei. Men hun tar alt med et smil, sier Merete og smiler selv.

- Men jeg hører hele tiden folk bruke ordtaket. Pasientene på sykehuset sier «bøyer meg i hatten» støtt og stadig — uten at de vet at jeg er Heidis søster. Det er litt rart at det har blitt så innarbeidet, men jeg håper ikke at det er det Heidi vil bli husket for, forteller 26-åringen.

Jaktes av mamma

Hun innser at hun aldri kommer til å slå Heidi. Men mamma May-Bente slår hun heldigvis — så vidt.

49-åringen er nemlig et unikum i motbakkeløp også hun.

- I fjor slo mamma meg de gangene jeg hadde en dårlig dag. Men nå gjør hun ikke det lenger. Jeg får satse på at den tendensen fortsetter ut sesongen, for det er viktig å slå mamma. Heidi og jeg kan ikke slutte å trene, for da kommer mamma til å knuse oss, ler Merete.

UTHOLDENDE: Mamma May-Bente Weng gir seg aldri. Foto: Øyvind Godø
UTHOLDENDE: Mamma May-Bente Weng gir seg aldri. Foto: Øyvind Godø Vis mer

Også søstrenes far er god med både ski og joggesko, men har sluttet å konkurrere nå. Men mamma ser ut til å bare bli bedre og bedre.

Med slike gener tyder mye på at Merete og Heidi kan holde på i norgestoppen i sine respektive idretter i mange år fremover.

Som 26-åring tenker derfor Merete langsiktig.

- For å delta i VM i motbakkeløp, må man gjøre det så og så bra i Norgescup. Men jeg har nedprioritert disse og løpt andre typer løp i stedet. Det er for å forbedre meg på det jeg ikke er så god på. Når Kirsten Melkevik kan være så god i en alder av 44 år og mamma det samme, som blir 50 år neste år, tyder det på at dette er en sport man kan holde på med lenge, sier Merete.

Lørdag løpte hun det stupbratte motbakkeløpet Saudehornet Rett Opp i Ørsta.

DRØYER FORMEN. Heidi Weng var ikke i superslag i Lysebotn Opp, men det var etter planen. I år skal Weng unngå å komme i for tidlig form. Foto: Jørgen Kvalsvik / Dagbladet
DRØYER FORMEN. Heidi Weng var ikke i superslag i Lysebotn Opp, men det var etter planen. I år skal Weng unngå å komme i for tidlig form. Foto: Jørgen Kvalsvik / Dagbladet Vis mer

- Jeg må bli bedre der det er så bratt at jeg ikke kan løpe. I Saudehornet Rett Opp måtte jeg gå og krabbe i deler av løypa. Jeg blir neppe bedre enn Heidi til å gå på ski eller til å løpe, men jeg skal bli bedre til å krabbe. Gi meg fem år, så skal jeg krabbe fra Heidi, ler Merete karakteristisk — akkurat som sin lillesøster.

De nesten helt like søstrene — med to ulike liv.

KRABBER: Merete Weng innser at søster Heidi er bedre til både å gå på ski og til å løpe, men nå skal hun bli familiens beste til å krabbe. Foto: Øyvind Godø
KRABBER: Merete Weng innser at søster Heidi er bedre til både å gå på ski og til å løpe, men nå skal hun bli familiens beste til å krabbe. Foto: Øyvind Godø Vis mer