For feig til å vinne

VAL GARDENA (Dagbladet): Kjetil Aamodt tror han vet hvorfor verdenscup-innsatsen har vært så variabel. Og hvorfor han alltid hevder seg i store mesterskap.

- I verdenscup-rennene tenker jeg for mye på poeng og sammenlagtseier istedenfor å ta de nødvendige sjansene.

I fjor vinter kjørte Kjetil nærmere 40 verdenscup-renn, og han kom helskinnet i mål hver gang. Og sesongen før det var han nesten like stødig.

Det er tall Kjetil ikke liker. For plasseringene i disse rennene har vært høyst variable. Og med få virkelige topper.

- 60- 70 renn på rad uten å kjøre ut er ikke bra. Jeg har tenkt for mye på verdenscup-poengene, og heller «safet» meg ned til en brukbar plassering istedenfor å risikere hekting eller fall som ikke gir poeng i det hele tatt. Men sånne sjanser må man ta for å gå helt til topps, sier Kjetil til Dagbladet.

OL passer bedre

- Det gjelder å ikke tenke på annet enn å kjøre fort på ski. Jeg har tenkt for mye på poeng, og det har ødelagt mye for meg i verdenscupkonkurranser, tillegger han.

Det er også en viktig grunn til at Kjetil Aamodt har gjort det til dels strålende i de store mesterskapene til tross for at verdenscup-innsatsen i forkant har varslet noe helt annet.

- OL og VM er en konkurranseform som passer meg mye bedre. Der er det ett og ett renn som gjelder.

- Jeg trenger ikke tenke på poeng og sammenlagt-plasseringer. Jeg kan bare konsentrere meg om å kjøre raskest mulig. Da tar jeg også de nødvendige sjansene, sier Aamodt. Og serverer det norske folk en dose Nagano-optimisme i en periode med frustrerende resultater.

Bekymret

For selv om Kjetil har plassert seg blant de seks beste både i slalåm, storslalåm og utfor så langt i sesongen, er han svært usikker på hva han er god for i øyeblikket.

- Jeg er mest bekymret for storslalåm. Akkurat nå virker Hermann Maier og Michael von Grünigen skremmende sterke. Skal jeg klare å slå dem, må jeg jobbe med psyken min.

- Jeg må bli mye mer aggressiv i stilen, og heller risikere å kjøre ut en gang i blant. Jeg kommer til å ha en helt annen innstilling framover.

Når Kjetil har gjort unna mandagens slalåmrenn i Madonna di Campiglio, reiser han rett hjem til julefeiring og påfølgende romjulstrening i Norge.

- Noen treningsdager hjemme pleier å hjelpe bra på formen, særlig i slalåm og storslalåm, sier Kjetil.

  • Gårsdagens planlagte utforrenn i Val Gardena ble avlyst på grunn av tåke. Arrangøren satser derfor på å gjennomføre to utforrenn i dag: Klokka 10.30 og 13.00.
Kjetil Aamodt
MÅ GI MER: Kjetil Aamodt vet hva han vil, men får det ikke helt til.