For fem år siden ble Nina og søstrene historiske i alpin-VM. Nå er det bare Nina igjen

Siste Løseth på landslaget.

SER MOT LEVI: Hun kjørte ut i Sölden, men allerede på lørdag får hun en ny sjanse på slalåmen i finske Levi. Nina Løseth er den eneste av supersøstrene Løseth som er igjen på landslaget. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
SER MOT LEVI: Hun kjørte ut i Sölden, men allerede på lørdag får hun en ny sjanse på slalåmen i finske Levi. Nina Løseth er den eneste av supersøstrene Løseth som er igjen på landslaget. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADETVis mer

SÖLDEN (Dagbladet): Da søstrene Nina, Lene og Mona Løseth startet det samme slalåmrennet i Val-d?Isère-VM i 2009 ble de historiske. Aldri før hadde tre søstre stått på den samme startstreken i et alpin-VM. 

- Nå er vi tre søstre her, og det gjør VM-oppholdet veldig familiært for oss, sa Nina selv den gangen.

Da var de tre søstrene Norges kvinnelige alpinframtid, og til tross for at de kjørte ut alle tre i førsteomgang i det historiske rennet, var søstrene Løseth nærmest synonymt med det norske landslaget.

Denne sesongen er hun den eneste av Løseth-søstrene som fortsatt konkurrerer på toppnivå, etter at lillesøster Mona la opp i sommer. Det blir veldig uvant for Nina, som har hatt minst én søster på laget hele livet. Det familiære har med andre ord fulgt henne hele karrieren.

Fram til nå.

Klubben i Ninas hjerte
Dagbladet møter Nina i mylderet i forkant av verdenscupåpningen i alpint i østerrikske Sölden. Midt mellom verdens største alpinstjerner, omgitt av fasjonable sponsorer, skrur vi klokka tilbake tjue år for å snakke om Klubben med stor K.

Altså den klubben som er i hjertet til Nina.

- Klubben i mitt hjerte må jo være Spjelkavik. Det var jo der vi vokste opp og lærte å stå på ski. Det var mange foreldre som drev den klubben, og det er det nok fortsatt, sier Nina kontant, før minnene begynner å strømme på.

DEN GANG DA: Søstrene (f.v.) Mona Løseth (14), Nina Løseth (16) og Lene Løseth (18) var Norges store alpinhåp. I år er det altså bare Nina som kan håpe på det endelige gjennombruddet i slalåmbakken.
Foto: OLE C. H. THOMASSEN / Dagbladet
DEN GANG DA: Søstrene (f.v.) Mona Løseth (14), Nina Løseth (16) og Lene Løseth (18) var Norges store alpinhåp. I år er det altså bare Nina som kan håpe på det endelige gjennombruddet i slalåmbakken. Foto: OLE C. H. THOMASSEN / Dagbladet Vis mer

- Det var en veldig liten klubb. Det var nesten bare jeg og søstrene mine som trente der, så vi var også sammen med noen andre klubber på tvers. Men så var jo Sebastian Foss Solevåg (også landslagsløper i alpint, red.anm.) der også, og min aller beste venninne. Vi sto på ski sammen i Spjelkavik IL. Gud, det er så lenge siden, vet du, men det er søstera til Sebastian som er min beste venninne. Våre to familier sto veldig mye på ski sammen. Det var litt artig å tenke tilbake på, ler hun hjertelig.

Arbeidsoppgaver
Barna i de to familiene har som kjent fortsatt å stå på ski sammen. Konkurransene har også vært en viktig del av oppveksten. Nina var fem da hun stilte til start i et renn for første gang, og i åra som fulgte ble hun fulgt tett opp av foreldrene i Spjelkavik.

- De var ivrige. De gjorde en god jobb, altså. Tok trenerkurs og reiste rundt med oss. Det er helt sprøtt å tenke på egentlig, minnes hun.

Nå gikk ikke sesongåpningen i Sölden helt slik Nina hadde planlagt denne siste helgen i oktober. Hun kjørte ut i bratthenget ned Rettenbach-breen allerede i førsteomgang. Likevel bar fjorårssesongen bud om at året i år kan bli Ninas store gjennombrudd i alpinsirkuset.

- I fjor ble jeg litt distrahert at jeg fikk en femteplass og følte pallen var neste. Og så glemte jeg jobben jeg skulle gjøre. I år skal jeg har fokus på arbeidsoppgavene mine, og det at jeg skal kjøre fort på ski, sier Nina til Dagbladet.

- Det var et skikkelig kjipt svar, men det er sånn det er, smiler hun.