Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

For fem år siden fikk han Premier League-stjerne til å rase. Nå er Issa (69) Fifa-leder

Etter Blatters suspensjon.

FIFA-TOPP:  Fifa-toppen Issa Hayatou fra Kamerun regnes som organisasjonens øverste leder etter at president Sepp Blatter og visepresident Michel Platini er suspendert i 90 dager. Foto: AFP PHOTO / ISSOUF SANOGO
FIFA-TOPP: Fifa-toppen Issa Hayatou fra Kamerun regnes som organisasjonens øverste leder etter at president Sepp Blatter og visepresident Michel Platini er suspendert i 90 dager. Foto: AFP PHOTO / ISSOUF SANOGO Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Daglbladet): Etter at Fifa-president Sepp Blatter, visepresident Michel Platini og generalsekretær Jerome Valcke er blitt suspendert fra all fotball - er det Issa Hayatou (69) fra Kamerun som nå er organisasjonens midlertidige øverste leder, ifølge Fifas eget reglement.

69-åringen er den lengstsittende visepresidenten i Fifas komiteer.

Hayatou har vært leder for Det afrikanske fotballforbundet (CAF) siden 1998 og er en veteran i fotballverdenen.

Mannen fra Kamerun er også kontroversiell. I en oversikt i Dagbladet fra 2010 var Hayatou en av ti Fifa-topper som var koblet til korrupsjon.

Anklager I 2010 meldte BBC Panorama at Hayatou hadde mottatt bestikkelser før 1990-VM. Han ble beskyldt for å motta 100 000 franc fra firmaet ISL som endte opp med markedsføringsrettighetene for mesterskapet, ifølge Independent.

I 2011 skrev avisa Sunday Times om bevis for at Hayatou og Jacques Anouma fra Elfenbenskysten ble betalt av Qatar for stemme på deres kandidatur til fotball-VM i 2022. Journalisten Andrew Jennings avslørte at styremedlemmene Nicolas Leoz, Issa Hayatou og nevnte Teixeira alle gjorde seg korrupte i fotballens navn.

VENNER?: FIFA-president Sepp Blatter og Issa Hayatou. Foto: 
 AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI
VENNER?: FIFA-president Sepp Blatter og Issa Hayatou. Foto: AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI Vis mer

Hayatou som på den tida var visepresident i FIFA med ansvar for Afrikas interesser skal da ha tatt imot omkring 130 000 kroner i bestikkelser. Etterforskningen av Fifa-toppen endte med en avtale mellom etterforskerne og FIFA.

Rasende Adebayor I 2010 trakk Togo seg fra Afrikamesterskapet i Angola etter at flere mistet livet da den togolesiske spillerbussen ble angrepet. Togo ble utestengt fra de to påfølgende mesterskapene som følge av at de trakk seg - og det fikk Togo-stjerna og daværende Manchester City-spiss Emmanuel Adebayor til å rase.

Han krevde at Hayatou, presidenten i Det afrikanske fotballforbundet, trakk seg.

- Hayatou har ofret seg for Afrika, men nå må han fjernes. Denne avgjørelsen er totalt urimelig. Jeg har en følelse av at vi ikke blir respektert. Han er uansvarlig, sa Adebayor.

Presidentkamp I 2002 gjorde Hayatou et forsøk på å bli Fifa-president, men tapte kampen mot Sepp Blatter. Sveitseren vant med 139 mot 56 stemmer.

Hayatou var i ung alder på friidrettslandslaget til Kamerun. Han var også en del av landets basketball-landslag.

I dag er han gift og har fire barn.

SINT. Emmanuel Adebayor. Foto: AP Photo/Sunday Alamba
SINT. Emmanuel Adebayor. Foto: AP Photo/Sunday Alamba Vis mer

Fifa-toppens bror, Sadou Hayat, var Kameruns statsminister i 1991-92.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!