NÆR GULL: Caroline Graham Hansen depper etter 0-1-tapet mot Tyskland i EM-finalen 2013. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
NÆR GULL: Caroline Graham Hansen depper etter 0-1-tapet mot Tyskland i EM-finalen 2013. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpixVis mer

Fotball-EM for kvinner 2017:

For fire år siden endte det i tårer. Det skal tenne årets EM-håp: - En syk opplevelse

EM-oppturen og det bitre finaletapet fra 2013 skal tenne årets norske EM-håp.

(Dagbladet): Caroline Graham Hansen (22) blir en nøkkelspiller for Norge i EM og landslaget samles allerede denne uka til oppkjøring til åpningskampen mot vertsnasjonen Nederland 16. juli.

Wolfsburg-proffen var også med for fire år siden og var bare 18 år gammel da Norge spilte seg fram til en solid finale. Det endte med et bittert 0-1-tap mot Tyskland - etter blant annet to norske straffebom i ordinær spilletid.

- Det var en syk opplevelse. Når vi ikke scorer på to straffer, da... Vi gikk glipp av tidenes mulighet til å ta et EM-gull. Derfor er vi ekstra revansjelystne nå. Vi som var med på tapet har fått mer erfaring og kan lære av det, sier Graham Hansen til Dagbladet.

PÅ TREFF: Caroline Graham Hansen og fotballpresident Terje Svendsen under uttaket av EM-troppen. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
PÅ TREFF: Caroline Graham Hansen og fotballpresident Terje Svendsen under uttaket av EM-troppen. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer

Hun fortsetter:

- Det var en stor skuffelse å tape finalen, men ingen hadde forventet at vi skulle komme så langt. Mesterskapet var en eneste opptur, men vi hadde håpet på mer da vi først sto i finalen, sier landslagsspilleren.

Litt ferie

Før årets EM har Graham Hansen gjort noe hun ikke har hatt tid til på tre år: Hun har nemlig hatt litt fri fra fotballen.

- Ja, dette er første gang jeg har en fri og ferie på tre år. Det er godt å koble av litt. Tidligere har jeg vært skadet og måtte hente inn det jeg har mistet. Da får du aldri fri, sier Graham Hansen.

PROFIL: Caroline Graham Hansen. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
PROFIL: Caroline Graham Hansen. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer

Hun forteller videre:

- Nå handler det om holde på formen, være med familie og venner, og å slappe av. Jeg gjør ting jeg ellers ikke har tid til, sier Wolfsburg-proffen.

Men det ble heller ingen udramatisk ferie for angriperen. Fotballspilleren og moren Bettina opplevde at båten de kjørte plutselig tok fyr på Drammensfjorden i forrige uke. Begge slapp unna uten skader.

God sesong

22-åringen avsluttet sesongen sterkt i Tyskland selv om drømmen om Champions League-gull ble knust av Lyon og Ada Hegerberg i kvartfinalen. Wolfsburg stakk derimot av med to hjemlige titler.

- Å vinne to titler (serie og cup) i Tyskland er bra og det er den tøffeste ligaen. Vi har hele tiden et mål om å vinne, og vi er skuffet over å ryke ut av Champions League. Men det kommer nye sjanser, sier Graham Hansen.

Norges neste test er privatlandskamp og EM-generalprøve mot Frankrike 11. juli. Så starter alvoret fem dager seinere.

Først er det en uke med samling hjemme i Norge for de norske EM-håpene.

Norges kamper i EM-gruppespillet:

16. juli: Norge - Nederland, 18.00.

20. juli: Norge - Belgia, 18.00.

24. juli: Norge - Danmark, 20.45.

29. juli: Kvartfinaler.

3. august: Semifinaler.

6. august: Finale.