ENDELIG JUBEL: Det så ut til å bli en mørk høst for Vålerenga - men nå har det snudd. Vålerenga har sikker plass i Eliteserien. Her feirer Samuel Fridjonsson , Ronny Deila og Chidera Ejuke etter seier mot Brann tidligere i høst. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
ENDELIG JUBEL: Det så ut til å bli en mørk høst for Vålerenga - men nå har det snudd. Vålerenga har sikker plass i Eliteserien. Her feirer Samuel Fridjonsson , Ronny Deila og Chidera Ejuke etter seier mot Brann tidligere i høst. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer

Vålerenga klatrer på tabellen

For fire dager siden var de i nedrykkskampen. Nå kan Vålerenga bli et topplag

Utrolig jevnt i Eliteserien.

(Dagbladet): Endelig har det løsnet for Vålerenga. Søndag fikk Aalesund – som er på vei mot nedrykk – en real omgang juling på Intility Arena.

Realiteten er brått snudd for Vålerenga. Fra å være i nedrykkskampen for fire dager siden, har de nå tatt seks poeng og er på trygg grunn. Faktisk på så trygg grunn at de kan havne på andreplass i ligaen.

I hvert fall i teorien.

Med sine 33 poeng på 25 kamper, er de bare ni poeng bak Sarpsborg 08 på tredjeplass før Østfold-lagets hengekamp mot Stabæk mandag kveld. Med fem kamper igjen er det derfor teoretisk mulig å ende på andreplass i ligaen for Vålerenga, om de har marginene på sin side.

– Ingen enkel forklaring

Det sier mye om hvor jevn årets eliteserie har vært.

– Det er ekstremt jevnt, det er ingen tvil om det. Nesten halve ligaen har vært involvert i nedrykksstriden. Nå ser Vålerenga ut til å være sikre, og Lillestrøm er langt på vei sikret med sin seier i går. Det er veldig jevnt der nede, sier TV 2-ekspert og tidligere Start-spiller Jesper Mathisen til Dagbladet.

Men om det sier noe om nivået på ligaen, er han mer usikker på.

– Jeg vet ikke om det er den enkle forklaringen på det. Jeg synes det er synd og kjedelig at Rosenborg er så overlegne, man skulle håpet at lag som Molde, Sarpsborg 08 og Brann skulle vært enda nærmere. Det er lite spenning rundt gullet, men man sitter igjen med spenninga i bunnkampen. Jeg savner at Rosenborg blir litt utfordret, sier Mathisen, som tror Rosenborg vil dominere i lang tid framover.

Rosenborg vinner gull i Eliteserien. Men hvem som havner på sølv- og bronseplass, er det fortsatt kamp om. Akkurat nå er det Molde og Sarpsborg 08 som innehar de plassene.

Store forventninger

Fra å være i nedrykkskampen på torsdag, har altså Vålerenga tatt seks viktige poeng og er nærmest sikret videre spill i Eliteserien.

TV 2-ekspert: Jesper Mathisen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
TV 2-ekspert: Jesper Mathisen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

– De så ut til å gå en veldig lang høst i møte. Nå har de mulighet til å avslutte sesongen på en bra måte, og fotballsupporterne på stadion vil jo huske det siste som har skjedd. Det ble ikke cupfinale, men de kan få en avslutning på sesongen som gir håp og tro på at Deila kan få til ting neste år, sier Mathisen.

Han legger ikke skjul på at et nedrykk ville vært katastrofe for hovedstadslaget som nettopp har innviet ny stadion på Valle.

– Sportslig ville det vært en katastrofe, og økonomisk ville det vært katastrofe. De har fått mye kritikk, det er naturlig, de har ikke vært særlig spennende. Men nå har Deila fått sving på dette mannskapet. De har noen spennende typer på gang, nå må de gjøre en solid jobb på spillerlogistikk og få inn litt flere typer som Deila vil ha. Hans filosofi passer ikke like godt med alle i stallen, sier Mathisen.

Han mener altså at det er liten grunn til å ikke ha tro på Deila.

– Han trengte tid i Godset og trenger det i Vålerenga, ser det ut til. Vålerenga er en klubb som nesten alltid har større forventninger enn de burde ha på grunn av historien og at de holder til i Norges største by, sier Mathisen.

– Norsk fotball trenger et sterkt Vålerenga

Vålerenga har ikke vært på topp i årets sesong. Endelig er mange år med dårlig økonomi over, men Eurosport-ekspert Kenneth Fredheim mener det fortsatt er utfordringer i forkant av neste sesong.

– Norsk fotball trenger et sterkt Vålerenga, men det er ikke til å legge skjul på at de har utfordringer allerede i forkant av neste sesong.

– En av grunnene til at Rosenborg er overlegne er på grunn av økonomiske ressurser og rekruttering. Vålerenga sliter med at de har mange eldre spillere som er mye skadeplaget. Spørsmålet er om de har nok penger til å hente nye og bedre spillere som kan erstatte de gamle, sier Fredheim.

Skeptisk til bronsemedalje

Som nevnt har Vålerenga muligheten til å sikre tredjeplass dersom alt går etter planen. Dette har ikke Fredheim troa på.

– Da snakker vi veldig på papiret da, det er ikke realistisk i det hele tatt, sier Fredheim.

Vålerenga er laget i Oslo og fotballeksperten syns det er rart at de ikke er bedre.

– At Vålerenga ikke kjemper i toppen synes jeg er spesielt. Som hovedstadslag burde det vært en selvfølge, sier Fredheim.