Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

For flott til å vinne VM

Når Argentina spiller verdens beste fotballomgang, er de for gode til å vinne VM.

GELSENKIRCHEN (Dagbladet.no): Det er først når du sitter rett under taket i FIFA World Cup Stadium i Gelsenkirchen at du skjønner hvor godt dette argentinske landslaget er blitt.

Jeg satt der akkurat, og trenger en kø med de aller treigeste 0-0 kampene for å komme ned.

Skjønt det holder vel ikke.

Jeg har sett en ny fotball begynne, og kommer til å huske det lenge etter at Argentina ryker ut av dette mesterskapet.

Det blir kanskje før vi aner; for etter en slik førsteomgang er det ingen tvil:

• • Dette er for godt til å være sant.

Nå er Argentina for flotte til å vinne VM.

DA JEG så dem på tv mot Elfenbenkysten forleden var de bare akkurat passe gode. Det er lag som spiller på den måten i innledningsgruppa som pleier å vinne VM-gull. Slik er det bare å nyte de argentinske stundene mens vi kan.

SUPERLAG: Argentina spilte superfotball, scoret seks mål og vant mange fotballhjerter. Foto: AP
SUPERLAG: Argentina spilte superfotball, scoret seks mål og vant mange fotballhjerter. Foto: AP Vis mer

Derfor tilbake til historiens andre innendørs VM-kamp; spilt på et litt for glatt gress mot et serbisk lag som riktignok mistet halvparten av navnet sitt da Montenegoro forsvant fra landet forleden, men som vi ellers har lært å respektere som bærere av en av Europas sterke ballkulturer.

NETTOPP Serbias fotballstolthet er bakgrunnen for å kåre denne førsteomgangen til sportens hittil beste.

For etter nesten tre kvarters sammenhengende ydmykelse endte venstrebacken Mladen Krstajic med ballen ved eget hjørneflagg i et desperat forsøk på å gjemme den der og la resten av den vonde tida forsvinne. Forsøket endte med at Javier Saviola med magnetisk kraft trakk ballen fra Mladens føtter til sine egne knallrøde støvler. Sammen danset argentiner, ball og støvler de inn mot det serbiske målet for tredje gang og ga VM en større favoritt en godt er.

I hvert fall for de som liker magisk fotball.

FOR UNDER skyvetaket til VM-stadioen hersket magien fra Maradona avsluttet den argentinske nasjonalsangen med et mektig og høyst personlig «bravo».

Men der den gamle fotballhelten en gang tryllet alt rundt egne bein, skjer den nye fotballen sammen:

• • Sporten har aldri sett et sterkere kollektiv enn det Argentinas trener José Pekermann slapp løs på Serbia i ettermiddag.

Det er sånt du ser som fotballtrener fra et glad-lerke-perspektiv oppunder taket; hvordan alle argentinerne alltid tenker helhet og hele tida tar felles tak.

For flott til å vinne VM

Denne gangen endte det med at serberne omtrent ikke rørte ballen før pause.

I løpet av de neste ukene kan det ende med hva som helst mot hvem som helst. For nå holder argentinerne et klart høyere nivå enn erkerivalen fra Brasil.

FORSKJELLEN er størst på samtidige løp.

1-0 kom på den måten. Saviola skar inn med ballen fra venstrekanten så tydelig og truende at Maxi Rodriguez fikk tid og uoppmerksomhet til å løpe bak ryggen på tre serbiske forsvarere og inn i det åpne bakrommet.

Det var et sånt klassisk norsk og utskjelt dypt løp uten ball, men i fotballrettferdighetens navn skal det tilføyes at det ikke er så mange nasjonale kjennetegn for oss å hente ved mannen bak pasningen: Javier Saviola.

SEVILLA-PROFFEN er foreløpig VMs største navn, men igjen er framgangen mer kollektiv enn individuell.

For det er Juan Sorin, Argentinas kaptein, som med sitt offensive backspill noen meter bak Saviola gir bevegelsen som gjør dette til lagets beste angrepsside.

Mot Serbia kom fire av de fem planlagte målene etter oppspill fra venstrekanten, men den ensidigheten er det neppe bare å stenge av for motstanderne.

Argentinernes styrke er nettopp variasjonen i det offensive spillet basert på felles bruk av overlegen individuell teknikk.

PRØV BARE å tell alle pasningene før den vakre 2 - 0 scoringen, og se på valgene som spillerne gjør for hverandre.

Med en sånn felles tenkning går det an å holde vidunderbanet Lionel Messi på benken helt til slutten av andreomgangen.

Messi er nasjonens yndling og forlengst salvet av Maradona til å føre hans omfangsrike arv videre.

18-åringen kom inn og la selvfølgelig pasningen til 4 - 0. Noen minutter seinere fikk han ballen igjen av lagkameratene og scoret kampens siste mål.

Da ble Maradona sittende stille på tribunen, ettertenksom og sliten etter all heiinga med en medbragt sigar.

Det var en diger seierssigar, men han smattet på den som om den var hans aller siste i dette mesterskapet.

KJEMPESTEMNING: Skyvetaket løftet seg nærmest i Gelsenkirchen i ettermiddag.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling