MANNEFRI SONE: Bare gutter under 12 år fikk slippe inn på stadion til Fenerbahce, sammen med jenter og kvinner. Egentlig skulle kampen gått for tomme tribuner etter tilskuerbråk i en vennskapskamp i sommer, men det tyrkiske fotballforbundet lanserte i stedet en alternativ idé. Det ble en suksess. Foto:        (AP Photo)
MANNEFRI SONE: Bare gutter under 12 år fikk slippe inn på stadion til Fenerbahce, sammen med jenter og kvinner. Egentlig skulle kampen gått for tomme tribuner etter tilskuerbråk i en vennskapskamp i sommer, men det tyrkiske fotballforbundet lanserte i stedet en alternativ idé. Det ble en suksess. Foto: (AP Photo)Vis mer

For første gang i historien ble menn nektet adgang til kampen

Fenerbahce slapp bare inn 41 000 kvinner og barn. Det ble en kamp spillerne aldri vil glemme.

(Dagbladet): Tyrkiske fotballfans er kjent for å være blant verdens mest lidenskapelige og fanatiske, og tribunene har for det meste vært forbeholdt menn.

I noen tilfeller har imidlertid engasjementet bikket over i hat og vold - som da Fenerbahce-fansen i sommer invaderte banen i det som skulle være en fredelig vennskapskamp mot Sjaktar Donetsk.

Det tyrkiske fotballforbundet reagerte med å dømme Fenerbahce til å spille to kamper for tomme tribuner. Men så kom noen opp med en kreativ løsning på hvordan man heller kan bekjempe tribunepøbelen:

Gjennom å bare slippe inn kvinner og barn (gutter under 12 år) - og nekte menn adgang.

LAGET FOTBALLFEST: Motstanderlaget ble uvanlig nok møtt med applaus, og ikke hatefulle sanger. Foto:  (AP Photo)
LAGET FOTBALLFEST: Motstanderlaget ble uvanlig nok møtt med applaus, og ikke hatefulle sanger. Foto: (AP Photo) Vis mer

Under gårsdagens kamp mellom Fenerbahce og Manisaspor var tribunene mannefri sone, mens 41 000 kvinner og barn laget fotballfest uten de sedvanlige hatefulle ytringene mot motstanderlaget.

Manisaspor ble i stedet ønsket velkommen med applaus, og etterpå var spillerne fra begge lag begeistret over det de hadde vært vitne til.

- Jeg vil ta med meg minnene fra denne kampen for alltid. Det er ikke hver dag du ser så mange kvinner og barn på en kamp, sier Fenerbahce-kaptein Alex de Sousa ifølge BBC.

Manisaspors Omer Aysan savnet heller ikke hetsen motstanderlaget på Sükrü Saraçoglu vanligvis får.

HYLLER PUBLIKUM: - Jeg vil ta med meg minnene fra denne kampen for alltid, sier Fenerbahce-kapteinen. Foto: .(AP Photo/TURKPIX)
HYLLER PUBLIKUM: - Jeg vil ta med meg minnene fra denne kampen for alltid, sier Fenerbahce-kapteinen. Foto: .(AP Photo/TURKPIX) Vis mer

- Det var en utrolig morsom og hyggelig stemning, sier han.

Spillerne kastet også blomster opp til publikum før kampen startet. Det endte for øvrig 1-1, etter at Fenerbahce ledet til pause.

Kanskje vil suksessen med kvinner og barn på tribunen få en dempende effekt på den mannlige fansen når de etter hvert får slippe inn igjen på stadion. Fenerbahce-styret er i hvert fall fornøyd med «pilotprosjektet».

- Dette er en historisk dag. For aller første gang i verden vil bare kvinner og barn se en kamp. Kvinnene kan alle sangene, så de samme sangene som før vil bli sunget, sa det kvinnelige styremedlemmet Yasemin Mercil før kampstart.

FYLTE STADION:: Selv om mennene ble hjemme, greide kvinnene og barna å fylle Sükrü Saraçoglu. Foto:  (AP Photo/TURKPIX)
FYLTE STADION:: Selv om mennene ble hjemme, greide kvinnene og barna å fylle Sükrü Saraçoglu. Foto: (AP Photo/TURKPIX) Vis mer