Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

For første gang i historien er det feil at Kjetil Jansrud vinner et skirenn

Fire hundredeler til Kjetil Jansrud kostet Aksel Lund Svindal 20 verdenscuppoeng. Når status gjøres opp kan det koste ham verdenscupen sammenlagt.

KAN KOSTE SVINDAL DYRT: Aksel Lund Svindal var fire hundredeler bak Kjetil Jansrud i superkombinasjonen. Foto: Scanpix
KAN KOSTE SVINDAL DYRT: Aksel Lund Svindal var fire hundredeler bak Kjetil Jansrud i superkombinasjonen. Foto: Scanpix Vis mer

JEG TRODDE ALDRI jeg skulle skrive disse bokstavene, men her er de:

Feil nordmann vant i Wengen!

For i det store bildet, det som handler om Norge mot Marcel Hirscher i sammenlagtcupen, var det ideelt sett ikke Kjetil Jansrud som skulle ta hundre verdenscuppoeng i dette rennet.

Det var Aksel Lund Svindal.

UT OVER DET er alt som det skal være for norsk alpinsport. Eller for å være helt presis, det er veldig mye bedre. 17 renn er så lang kjørt på herresiden denne vinteren. Aksel Lund Svindal (5), Henrik Kristoffersen (3) og Kjetil Jansrud (2) har vunnet 10 av dem. Hvilket betyr at den historiske 1998/1999 sesongen med ni verdenscupseirer, den som ble tangert da Henrik Kristoffersen vant i Alta Badia på søndag, er slått.

Og vi skriver bare 15. januar.

MARCEL HIRSCHER, ØTERRIKEREN som har vunnet den alpine verdenscupen de fire siste årene, leder nå også. Det er ikke så rart med fem seirer, tre andreplasser og en tredjeplass for nevne de ni pallplassene han har på ti starter (kjører ikke utfor, men vant Super G i Beaver Creek). Og vinner ikke han når vi skriver den tredje helga i mars, så vinner Aksel Lund Svindal.

Selv om Henrik Kristoffersen per dato er på skuddhold, og Kjetil Jansrud klatret opp i ryggen på sin yngre lagkamerat med de 100 poengene fra Wengen-kombien, så er det i realiteten Hirscher-Lund Svindal resten av sesongen vil dreie seg om.

OG DET ER derfor jeg mener det jeg mener. At fire norske hundredeler falt ned på feil side da dobbeltseieren i den klassiske Lauberhorn-kombinasjonen var et faktum. 20 poeng kan nemlig utgjøre den store forskjellen når vi skriver 20. mars i St. Moritz. Fordi det kan bli akkurat så jevnt. Men når det er sagt - Kjetil Jansrud er en fenomenal skiløper som fortjener alle framganger som kommer hans vei.

Som i denne slalåmomgangen, der han knuste Aksel Lund Svindal med 94 hundredeler etter å ha klamret seg underlaget i målhenget, faktisk hadde passasjer der han så ut som en slalåmkjører.

MON TRO OM han ikke ble litt overrasket selv også. Over den grønne fargen på klokka etter kjempefeilen fem porter fra mål. Der bakskia mistet all kontakt med underlaget. Og han i hvert fall tapte et halv sekund.

MEN LIKEVEL HOLDT det til den første norske kombiseieren i Wengen på 13 år (Kjetil Aamodt i 2003). Ja, det er faktisk så lenge siden. Og jeg sitter med en følelse av at Kjetil Jansrud plutselig har fått trua på at han kan kjøre fort med korte ski også. Og at det så fort lørdagens Wengen-utfor er kjørt vil snike seg inn noen gode følelser om at nå er plutselig alt mulig.

FREDAG OM EN uke kjøres den minst like klassiske Hahnenkam-kombinasjonejn i Kitzbuhel. Resultatene i Wengen har gitt Marcel Hirscher noe å tenke på. Kanskje så mye at han slenger med på en utfortrening i brutale Die Streif, tar det sånn passe rolig, og stiller til start i kombinasjonen.

Å se Aksel Lund Svindal forsyne seg grovt med slalåmski på beina kan han jo ikke sitte rolig å se på.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media