LYTTER: Mary Fisher fra New Zealand tok gull på kvinnenes 100 meter rygg. Her lytter hun til gullmedaljens lyder. Foto: REUTERS/Sergio Moraes 
LYTTER: Mary Fisher fra New Zealand tok gull på kvinnenes 100 meter rygg. Her lytter hun til gullmedaljens lyder. Foto: REUTERS/Sergio Moraes Vis mer

Paralympics 2016:

For første gang i historien kan utøverne gjøre dette

Derfor lytter de til medaljene sine.

(Dagbladet): Du har trolig sett idrettsutøvere som biter i gullmedaljen sin. Men har du sett gullvinnere som hører på medaljen?

Paralympics i Rio de Janeiro nærmer seg slutten og Sarah Louise Rung svømte inn til gull i natt norsk tid.

Årets mesterskap er også det første i historien der det er innført en ny type medaljer for synshemmede.

De mest sportsinteresserte har kanskje fått det med seg allerede, men er du ekstra oppmerksom kan du se at flere av medaljevinnerne i enkelte øvelser lytter til medaljen.

Dette er ikke tilfeldig.

I år er det nemlig lagt inn bittesmå metallkuler i gull-, sølv-, og bronsemedaljene som deles ut til syneshemmede og blinde.

- Dette er et veldig flott tiltak og en flott universell utforming, sier Karsten Aak , assisterende generalsekretær i Norges Blindeforbund, til Dagbladet.

(Se video under)

Det er bronsemedaljen som lager minst lyd med sine 16 metallkuler. Sølvmedaljen har 20 kuler. Gullmedaljen har 28 kuler og er den som lager mest lyd.

Alle medaljene har for øvrig også «Rio 2016 Paralympic Games» skrevet i blindeskrift.

- Vi kaller det bare lyden av seier, sier Rio-OLs merkevare-sjef Tania Martins til PRI.

OLs design-ansvarlig Dalcacio Reis forteller:

- Vi ville skape en ny måte å feire medaljer. Før har vinnere satt tennene i medaljen. Nå har vi skapt noe nytt, sier Reis.

Norge sendte 25 utøvere til Paralympics i Rio. Ingen av disse er blinde.

- Det er nok flere årsaker. Vi registrerer flere blinde og svaksynte som er med i idrett og det er nok en sammensatt grunn til at det ikke er noen blinde med i Paralympics i år. Blindeforbundet skulle gjerne vært med å tilrettelegge for fysisk aktivitet. Flere og flere i blinde er i aktivitet, men det er få som satser som profesjonell, sier Karsten Aak i Norges Blindeforbund.

Paralympics avsluttes 19. september.