For første gang på 14 år. Er dette slutten på en æra?

Murray nummer én - Federer nummer 14.

UTE: Siden Federer ikke har spilt siden juli på grunn av en kneskade, har sveitseren rast nedover verdensrankingen. På mandagens oversikt falt han ned fra 7.- til 16.-plass. Dermed er 35-åringen utenfor topp ti for første gang siden oktober 2002. Foto: NTB Scanpix
UTE: Siden Federer ikke har spilt siden juli på grunn av en kneskade, har sveitseren rast nedover verdensrankingen. På mandagens oversikt falt han ned fra 7.- til 16.-plass. Dermed er 35-åringen utenfor topp ti for første gang siden oktober 2002. Foto: NTB ScanpixVis mer

Andy Murray ble mandag offisielt kronet som ny verdensener i tennis. Legenden Roger Federer falt ut av topp ti for første gang på 14 år.

Murray tok over førsteplassen på ATP-rankingen fra Novak Djokovic, som var på topp i 122 uker på rad.

29-åringen er den nest eldste som er blitt verdensener for første gang. John Newcombe var 30 da han klarte det i 1974.

Storhetstiden over?

Skotten vant søndag sin fjerde strake turnering da han gikk til topps i Paris Masters. Murray har hatt en fantastisk sesong, der han særlig det siste halvåret har framstått nesten ustoppelig. I sommer vant han både Wimbledon og ble OL-mester i Rio de Janeiro.

Siden Federer ikke har spilt siden juli på grunn av en kneskade, har sveitseren rast nedover verdensrankingen. På mandagens oversikt falt han ned fra 7.- til 16.-plass.

Dermed er 35-åringen utenfor topp ti for første gang siden oktober 2002. I sin storhetstid var Federer verdensener i totalt 302 uker.

Casper Ruud tapte finalen i Norwegian Open (Futures-turnering) på hjemmebane. Unggutten måtte seg slått av italienske Gianluigi Quinzi. På rankingen falt Ruud ned én plass og er nå nummer 234 i verden.

Nummer én

Nå gjenstår én turnering for Murray i 2016 – neste ukes World Tour-finale med kun åtte deltakere på startlisten.

- Nå bevilger jeg meg noen få dager med hvile, og tilbringer tiden sammen med familien. Jeg begynner nok å spille igjen på torsdag, og til helgen blir det full trening, sa skotten mandag.

- Da jeg våknet i dag, følte jeg meg ikke noe annerledes selv om jeg er nummer én. Det var tilfredsstillende å oppnå, men ute på banen tenker man ikke på rankingen, tilføyde han.

World Tour-finalen innledes allerede søndag. Da møter Dominic Thiem den tidligere verdenseneren Novak Djokovic. Sistnevnte hadde vært 122 strake uker på topp før han ble detronisert.

Mandag skal så Murray i aksjon mot Cilic.

(NTB)