Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Hopp

For første gang på 681 dager sprakk Ahonens steinansikt

Hevder han tok store steg. 

FINSK HOPPLEGENDE: Janne Ahonen leverte sine beste hopp på lenge i Willingen søndag. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix
FINSK HOPPLEGENDE: Janne Ahonen leverte sine beste hopp på lenge i Willingen søndag. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix Vis mer

Onsdag 22. februar starter ski-VM i Finland. Forventningene til de finske hopperne er lik null. Men i helga skjedde det noe som kan borge for optimisme: For første gang på 681 dager tok Janne Ahonen poeng i verdenscupen.

Legenden hoppet ned til 21. plass i tyske Willingen. Det skjedde bare fire måneder før han fyller 40 år. Endelig kunne han smile igjen over prestasjonene i hoppbakken. Har han likevel noe på gang?

- Stegene jeg tok denne helga er mye større enn det resultatlista viser, sier han til Ilta-Sanomat.

Steinansikt

Ahonen er kjent for sitt steinansikt. Og historiene er mange om hopperen med blant annet fem seirer i Hoppuka og fem VM-gull. Sportslig de siste åra koker det ned til at han har vært en skygge av seg selv.

Men i en alder av 39 år nekter han å gi opp. Han ønsker en siste god opplevelse i bakken. Ingenting ville vært bedre om han gjorde det på hjemmebane i Lahti.

BEDRE TEKNISK: Janne Ahonen hoppet 132 og 129,5 meter i Willingen. Foto: NTB Scanpix
BEDRE TEKNISK: Janne Ahonen hoppet 132 og 129,5 meter i Willingen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Finnene tar seg selv ut av verdenscupen den neste tida. De kommer til å være i Lahti og få ekstra treningshopp her.

- Ahonen har vært et forbilde for mange av oss andre hoppere. Det hadde vært skikkelig kult om han fikk det til igjen, sier verdensrekordholder Anders Fannemel til Dagbladet.

- Jeg snakket så vidt med ham på toppen av Lahti-bakken i sommer. Han gjør ikke så mye ut av seg. Han er en blodseriøs kar.

Nummer 47

Med 21.-plassen fikk Ahonen ti poeng i verdenscupen. Det gjør at han er nummer 47 i sammendraget. Sist gang han fikk poeng var 20. mars 2015. Da kom han på 23. plass i Planica.

Kamil Stoch fra Polen leder årets verdenscup, mens Daniel-André Tande ligger på andreplass.

- Jeg er mest opptatt av våre egne hoppere akkurat nå, påpeker sportssjef Clas Brede Bråthen. Etter helgas resultater i Willingen så hoppledelsen seg nødt til å vrake halve troppen fra verdenscupen.

Om Ahonen sier Bråthen:

- Han prater ikke så mye. I alle fall ikke når jeg er til stede. Men Bjørn Einar Romøren sier han er en bra kar. Jeg kjenner Bjørn Einar som en bra kar. Så når Bjørn Einar sier at Ahonen er en bra kar, så er han en bra kar.

Møttes heisen

Bråthen husker en episode fra 2008. Ahonen kjempet om seieren i Hoppuka, og i heisen møtte han rivalene Gregor Schlierenzauer og Thomas Morgenstern.

- Ahonen kom inn og stirret iskaldt på gutta. Kall det «mind games». Da de gikk ut og vi ble stående igjen i heisen alene, bare gliste han, erindrer sportssjefen.

Artisten Åge Aleksandersen har for øvrig uttrykt sin begeistring for Ahonen ved å lage en sang om ham.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling